Στην 72η θέση, παγκοσμίως, η Ελλάδα στον δείκτη “Doing Business 2019”

Στην 72η θέση, παγκοσμίως, η Ελλάδα στον δείκτη “Doing Business 2019”

-Από την 67η θέση μεταξύ 190 χωρών στην προηγούμενη αξιολόγηση, η χώρα βρίσκεται πλέον στην 72η δεύτερη

Δυσμενέστερη θέση, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καταλαμβάνει πλέον η Ελλάδα στο δείκτη “Doing Business” της Παγκόσμιας Τράπεζας, που αξιολογεί τις χώρες με βάση το πόσο εύκολο είναι να επιχειρήσει σε αυτές μια νέα εταιρεία.

Η Ελλάδα στον “Doing Business 2019” κατατάσσεται 72η μεταξύ 190 χωρών, διεθνώς. Στον αντίστοιχο δείκτη “Doing Business 2018” η χώρα είχε καταλάβει την 67η θέση από την 61η το 2017 και την 58η το 2016. Οι επιδόσεις της Ελλάδας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, τη φέρνουν σε χειρότερη μοίρα από χώρες, όπως η Βουλγαρία στην 59η θέση, η Αλβανία που βρίσκεται στην 62η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, η Κολομβία που κατατάσσεται 63η, η Κόστα Ρίκα στην 67η και η Ουκρανία στην 71η.

Το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα είναι – σύμφωνα με την αξιολόγηση του “Doing Business 2019” – ελαφρώς καλύτερο από αυτό στη Μογγολία, που βρίσκεται στην 74η θέση, το Ουζμπεκιστάν στην 76η και το Ομάν στην 78η. Συνολικά, η Ελλάδα συγκεντρώνει βαθμολογία 68,08, όταν – για παράδειγμα – η πρωταθλήτρια κόσμου Νέα Ζηλανδία συγκεντρώνει 86,59.

Ο δείκτης “Doing Business 2019” εξετάζει μια σειρά από επιμέρους παράγοντες, προκειμένου να αξιολογήσει πώς τα κράτη ανά τον κόσμο αντιμετωπίζουν τις νέες εταιρείες και τη νέα επιχειρηματικότητα. Η βαθμολογία της Ελλάδας, όπως και κάθε άλλης χώρας που συμμετέχει στην έρευνα, αφορά τη διευκόλυνση του επιχειρείν και προκύπτει από την αξιολόγηση 10 επιμέρους δεικτών.

Επιδόσεις
Η Ελλάδα, για παράδειγμα, κατατάσσεται 44η ως προς την “έναρξης νέας εταιρείας”, από 37η που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα. Ο χρόνος, που απαιτείται στη χώρα μας για την έναρξη, είναι οι 12,5 ημέρες και οι διαδικασίες που απαιτούνται είναι τέσσερις, σύμφωνα πάντα με τα σχετικά στοιχεία. Στη Νέα Ζηλανδία, που αναδεικνύεται πρώτη, παγκοσμίως, ο απαιτούμενος χρόνος για την έναρξη μιας εταιρείας είναι η μισή ημέρα, ενώ απαιτείται μία και μόνη διαδικασία. Πολύ κακή επίδοση έχει η Ελλάδα στον παράγοντα “καταχώρηση περιουσίας”, καθώς κατατάσσεται μόλις στην 150η θέση ανάμεσα στις 190 χώρες, ενώ ως προς την ευκολία λήψης χρηματοδότησης για μια νέα εταιρεία η χώρα βρίσκεται στην 99η θέση.

Περισσότερα στο sepe.gr


Σχολιάστε εδώ