Θα παραμείνει ο οδικός χάρτης του Κοτζιά για το Σκοπιανό;

Θα παραμείνει ο οδικός χάρτης του Κοτζιά για το Σκοπιανό;

-Η Συμφωνία των Πρεσπών δίνει… εξετάσεις

Δημοσιεύθηκε μία από τις τελευταίες αποφάσεις του Νίκου Κοτζιά ως υπουργού Εξωτερικών για τη «Συγκρότηση του Ελληνικού Τμήματος της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΔΕΕ) Ελλάδας – ΠΓΔΜ για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα».

Όπως έχει γίνει γνωστό, αυτή συγκροτείται από τους Μάρκο Μπόλαρη (υφυπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Επιτροπής), Σφέτα Σπυρίδωνα (καθηγητή Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), Ζάικο Νικόλαο (αναπληρωτή καθηγητή Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας), Ιωαννίδου Αλεξάνδρα (αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών), Μιχαηλίδη Ιάκωβο (αναπληρωτή καθηγητή Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), Χαρλαύτη Ευθύμιο (σύμβουλο πρεσβείας Α’ της Α3 Διεύθυνσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του υπουργείου Εξωτερικών), Λούπα Αθανάσιο (υποψήφιο διδάκτορα Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης).

Επίσης, η κ. Γκότα Θεοδώρα (εμπειρογνώμων σύμβουλος Α’ στην Ε1 Διεύθυνση Μορφωτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών) ορίζεται ως υπεύθυνη για τον συντονισμό και τη γραμματειακή υποστήριξη της ΜΔΕΕ. Στο έργο της αυτό θα υποβοηθείται κατά τις μεν συναντήσεις της ΜΔΕΕ στη Θεσσαλονίκη από στέλεχος της ΥΔΙΣ, το οποίο θα ορίζεται από τον επικεφαλής της, κατά τις δε συναντήσεις στα Σκόπια από την εκεί διπλωματική αρχή μας.

Στην απόφαση του υπουργού αναφέρεται το έργο της Επιτροπής: «Θα εξετάσει και, εφόσον κριθεί σκόπιμο, θα αναθεωρήσει, σύμφωνα με τις αρχές και τους σκοπούς της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης, οιαδήποτε σχολικά εγχειρίδια και βοηθητικό σχολικό υλικό, όπως χάρτες, ιστορικούς άτλαντες και οδηγούς διδασκαλίας, που χρησιμοποιούνται σε καθένα από τα δύο κράτη και θα θέσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ώστε να διασφαλισθεί ότι, σε καθένα από τα δύο κράτη, κανένα σχολικό εγχειρίδιο ή βοηθητικό σχολικό υλικό σε χρήση το έτος μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας – ΠΓΔΜ, η οποία υπεγράφη στις Πρέσπες τη 17η Ιουνίου 2018, δεν θα περιέχει αλυτρωτικές ή αναθεωρητικές αναφορές.

Η Επιτροπή θα εξετάσει και οιεσδήποτε νέες εκδόσεις σχολικών εγχειριδίων και βοηθητικού σχολικού υλικού, όπως προβλέπεται στη διάταξη του άρθρου 8 παρ. 5 της Συμφωνίας Ελλάδας – ΠΓΔΜ, που υπεγράφη στις Πρέσπες τη 17η Ιουνίου 2018. Επιπροσθέτως, η Επιτροπή θα εξετάσει την αντικειμενική, επιστημονική ερμηνεία ιστορικών γεγονότων, βασιζόμενη σε αυθεντικές, στοιχειοθετημένες και επιστημονικά στέρεες ιστορικές πηγές και αρχαιολογικά ευρήματα.

Προβλέπουμε ότι σε αυτήν την Επιτροπή θα υπάρξει η πρώτη δοκιμασία της Συμφωνίας των Πρεσπών…

exofrenikos@hotmail.com


Σχολιάστε εδώ