Δεν… εισπράττει η ΝΔ από την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν… εισπράττει η ΝΔ από την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ

Δύσκολη η αυτοδυναμία…

-Είναι κολλημένη στο 31%

Άπιαστο όνειρο παραμένει για τη Νέα Δημοκρατία, με τα σημερινά τουλάχιστον δεδομένα, ο στόχος της αυτοδυναμίας στις εθνικές εκλογές. Παρά τα όσα -δραματικά και άλλα- έχουν συμβεί στη χώρα, ειδικώς στη διάρκεια του 2018, δεν έχει ακόμη καταφέρει να επωφεληθεί από τη σημαντική φθορά της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κυβερνητικό πρόγραμμά της αντιμετωπίζεται με δυσπιστία και επιφυλακτικότητα από τους πολίτες, δεδομένου ότι δεν προτείνει τίποτα το πρωτοποριακό και ριζοσπαστικό. Ενώ και ο Κυρ. Μητσοτάκης δυσκολεύεται (αδυνατεί) να πείσει όσον αφορά το ηγετικό του προφίλ, αλλά κυρίως για τις ικανότητές του να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας.

Με συνέπεια για μεγάλο χρονικό διάστημα, πρωτόγνωρο για κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης, η απήχησή της στην κοινωνία να είναι περιορισμένη και τα ποσοστά της πέριξ του 30%-31%. Και δεν λένε να… ξεκολλήσουν! Γεγονός που καθιστά ακόμη την πολυπόθητη αυτοδυναμία όνειρο απατηλό, ακόμη και υπό τις ευνοϊκότερες των προϋποθέσεων, όπως η περίπτωση πεντακομματικής Βουλής.

Παράλληλα, ένα ποσοστό της τάξης του 65% εξακολουθεί να μη θεωρεί τον Κυρ. Μητσοτάκη κατάλληλο για πρωθυπουργό, κάτι που αναμφίβολα λειτουργεί ανασταλτικά στη δυναμική της παράταξης.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse (ΣΚΑΪ), η Νέα Δημοκρατία φτάνει -με την αναγωγή των αναποφάσιστων- στο 33%. Πολύ μακριά από το όριο της αυτοδυναμίας, όπου ο πήχης βρίσκεται στο 36%-37% σε περίπτωση πεντακομματικής Βουλής. Αν μπει και έκτο κόμμα το όριο ανεβαίνει. Με βάση τις εκτιμήσεις, με τα σημερινά δεδομένα, αν αύριο είχαμε εθνικές εκλογές, η ΝΔ θα εξασφάλιζε μάξιμουμ 145 έδρες. Και οι μόνοι που θα μπορούσαν να της προσφέρουν σωσίβιο είναι από το Κίνημα Αλλαγής.

Η πρόσφατη δήλωση της Φ. Γεννηματά για την ανάγκη μετά τις εκλογές να σχηματιστεί μια κυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ ήχησε σαν καμπανάκι στα κεντρικά γραφεία επί της οδού Πειραιώς. Προοπτική που κάθε άλλο παρά… ενθουσιάζει τον Κυρ. Μητσοτάκη, αντίθετα έχει κατ’ επανάληψη αποκλείσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο σύμπλευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Με αυτούς που καταστρέφουν τη χώρα δεν υπάρχει περίπτωση να συνεργαστώ», είναι η χαρακτηριστική αποστροφή του κάθε φορά που τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι η κ. Γεννηματά θα επιμείνει μέχρι τέλους στη θέση της αυτή και θα αρνηθεί να συμπράξει στον σχηματισμό κυβέρνησης μόνο με τη Νέα Δημοκρατία, καθώς θεωρεί ότι αυτό μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο για το Κίνημα Αλλαγής. Υπό αυτά τα δεδομένα, για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας η αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές δεν είναι απλά το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, αλλά… στόχος ζωής.

«Το αποτέλεσμα της κάλπης πρέπει να είναι τέτοιο που να δίνει στη Νέα Δημοκρατία μια καθαρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ούτως ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμά της χωρίς συμβιβασμούς και παρεκκλίσεις», σημειώνουν κομματικοί παράγοντες. Επισημαίνουν ότι ισχύει η δέσμευση του κ. Μητσοτάκη, δηλαδή ότι και στην περίπτωση της αυτοδυναμίας θα επιδιώξει συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής, αλλά αυτό θα γίνει από θέση ισχύος και με τις λιγότερες δυνατές υποχωρήσεις (παραχωρήσεις).

Φωτο: thetoc.gr


Σχολιάστε εδώ