Χ. Τσιόκας: 18 Οκτώβρη 1981: Τότε και τώρα

Χ. Τσιόκας: 18 Οκτώβρη 1981: Τότε και τώρα

Γράφει ο
ΧΑΡΗΣ ΤΣΙΟΚΑΣ


18 Οκτώβρη 1981! Ημερομηνία-σταθμός για τον προοδευτικό χώρο, για τις δυνάμεις του Σοσιαλισμού και της Αριστεράς! Γεγονός που γίνεται και σήμερα επίκαιρο, γιατί η τότε κυβερνητική θητεία άφησε προσανατολισμό με θετικό πρόσημο για την κοινωνία και την πολιτική ιστορία της χώρας μας.

Ωστόσο, για διαφορετικούς λόγους, παραμένει στόχος για τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και της αχαλίνωτης αγοράς όχι μόνο η συκοφάντηση, αλλά κυρίως η κατάργηση των κατακτήσεων που πέτυχε η κοινωνική πλειοψηφία με το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα και καταλύτη τον Ανδρέα Παπανδρέου!

Με αυτό τον ισχυρισμό στήνουν τα τελευταία χρόνια το σκηνικό της εκρίζωσης των μεγάλων κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών και της συκοφάντησης του σοσιαλιστικού κινήματος!

Η 18η του Οκτώβρη γίνεται επίκαιρη. Για να αντικατασταθούν οι «παρά φύσιν» συνεργασίες και να υπάρξει και στη χώρα μας αντιστοίχιση με τον διεθνή και ευρωπαϊκό βηματισμό των προοδευτικών δυνάμεων, όπως για παράδειγμα με το κίνημα του Σάντερς στις ΗΠΑ, του Κόρμπιν στη Βρετανία, του Κόστα στην Πορτογαλία ή του Σάντσεθ στην Ισπανία κ.λπ.

18 Οκτώβρη 1981… Δεν είναι στις προθέσεις μου ο μηδενισμός των παθογενειών διακυβέρνησης, που ασφαλώς και τότε υπήρξαν. Η αυτοκριτική ήταν και είναι πηγή δύναμης του Κινήματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Πράγματι, οι μεγάλες αλλαγές τότε δεν ολοκλήρωσαν τολμηρά τον επαναπροσδιορισμό του αναπτυξιακού και κοινωνικού ρόλου της δημόσιας διοίκησης, ούτε έφεραν τον ριζικό απεγκλωβισμό του παραγωγικού μοντέλου από τον εναγκαλισμό του με τον κρατικοδίαιτο κερδοσκοπισμό, άνοιξαν όμως τον δρόμο.

Η επέτειος της 18ης του Οκτώβρη είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να επικαιροποιηθεί η αποστολή της προοδευτικής παράταξης!

Ο σοσιαλιστικός χώρος πρέπει όχι μόνο να υπερασπίζεται την ιστορική του συμβολή και τις ρίζες του, αλλά να γίνεται επίκαιρος!


Σχολιάστε εδώ