Ο «σουλτάνος» παίρνει τον χρυσό της Βενεζουέλας δίνοντας ζυμαρικά

Ο «σουλτάνος» παίρνει τον χρυσό της Βενεζουέλας δίνοντας ζυμαρικά

Χρυσός έναντι τροφίμων φαίνεται πως είναι η συμφωνία που έχει συνάψει η Τουρκία με τη Βενεζουέλα και προκαλεί εκνευρισμό στην Ουάσιγκτον, υπονομεύοντας τις σχέσεις της με την κυβέρνηση Ερντογάν.

Η Ουάσιγκτον υποψιάζεται πως η Αγκυρα μεταφέρει στο Ιράν τον χρυσό που παίρνει από τη Βενεζουέλα και τον χρησιμοποιεί για εμπορικές συναλλαγές με τη χώρα, παραβιάζοντας το εμπάργκο κατά της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, τους πρώτους επτά μήνες του έτους το Καράκας εξήγαγε στην Τουρκία χρυσό αξίας 834 εκατ. δολαρίων που εξορύσσεται σε δύσκολες συνθήκες και υπό την επίβλεψη του στρατού. Tο Reuters παραθέτει, άλλωστε, στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάιο η Βενεζουέλα εξήγαγε στην Τουρκία 20,15 τόνους χρυσού όταν το ίδιο χρονικό διάστημα του 2017 δεν υπήρχε καμία τέτοια συναλλαγή ανάμεσα στις δύο χώρες. Τον Ιούλιο ο Βίκτορ Κάνο, υπουργός Ορυχείων της Βενεζουέλας, δήλωσε στο Reuters ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας του εξάγει χρυσό στην Τουρκία και όχι στην Ελβετία για να αποφύγει το ενδεχόμενο κυρώσεων. «Φανταστείτε να στέλνουμε τον χρυσό στην Ελβετία και εκείνοι να τον κρατούν εξαιτίας των κυρώσεων», δήλωσε ο ίδιος. Μέχρι στιγμής η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας διατηρεί στα διαθέσιμά της 150 τόνους χρυσού.

Αναλυτικά στο kathimerini.gr


Σχολιάστε εδώ
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!