Η μοίρα της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η μοίρα της Συμφωνίας των Πρεσπών

Υπό του
Δρος ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΟΥΝΑΡΗ
Εμπειρογνώμονος, Πρεσβευτού ε.τ.,
Διδάκτορος του Πανεπιστημίου του Βερολίνου (FU Berlin)


Και μετά τις Πρέσπες τι; Λέτε η Συμφωνία των Πρεσπών να πνιγεί στο σκοπιανό τμήμα των Πρεσπών, πριν καταλήξει στο ελληνικό τμήμα; Μάλλον έτσι θα γίνει, εκτός αν ο Τραμπ και η Μέρκελ τρέξουν να τη σώσουν!

Η Μακεδονία του Αλεξάνδρου εκδικείται τους παραχαράκτες της ιστορίας της! Μήπως όμως στους παραχαράκτες της αναγκάστηκαν, εκβιασθέντες, να συμπράξουν και ορισμένοι Έλληνες; Μάλλον όχι. Οι Έλληνες αυτοί ασχολήθηκαν με το να διαγράψουν από το αρχικό κείμενο της Συμφωνίας, της ιρλανδέζας δικηγόρου των Σκοπίων, ακόμη χειρότερες έννοιες! Κάτι τέτοιο φαίνεται να έγινε!

Όπως, πλέον, έχει διαμορφωθεί η όλη κατάσταση, ιδιαίτερα στα Σκόπια, δίνεται μεγάλη ευκαιρία στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, έστω την τελευταία στιγμή, να καταγγείλει τη Συμφωνία, μιας και ούτε ο ελληνικός λαός ούτε και ο σκοπιανός, για διαφορετικούς λόγους, επιθυμούν τη Συμφωνία αυτή.

Βέβαια, οι γνωστοί μας «σύμμαχοι» θα τρέξουν να πείσουν πάλι την ελληνική κυβέρνηση για τα «θετικά» σημεία της Συμφωνίας. Αυτήν τη φορά ο έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να αντιδράσει! Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου ακόμη και ο Αντώνης Σαμαράς, παρά τα όσα λέγονται από ορισμένους πολιτικάντηδες για αυτόν, ουδέποτε θα αποδέχονταν μια τέτοια συμφωνία! Είναι ποτέ δυνατόν να δέχεται η Ελλάδα «Μακεδονική γλώσσα»; «Μακεδονική εθνικότητα»; Να ονομάζονται «Μακεδόνες» μόνο οι Σκοπιανοί και οι πραγματικοί Μακεδόνες Έλληνες να ονομάζονται απλώς Έλληνες; Για όνομα του Θεού! Το όνομα «Μακεδονία» είναι ελληνικό και δεν μπορεί να δοθεί σε κανέναν! Ο ελληνικός λαός ομίλησε και αποφάσισε!

Η κυβέρνηση της Ελλάδος υποχρεούται να σεβαστεί την απόφαση του ελληνικού λαού, που είχε πιστέψει τον λαοπρόβλητο, νεαρό έλληνα πρωθυπουργό, και ιδιαίτερα οι οπαδοί του. Καιρός είναι!

Σύντομα, αρχές του χειμώνα, ο έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Μόσχα! Δύσκολη επίσκεψη, μετά τις τελευταίες ελληνικές καταγγελίες για την πολιτική της Μόσχας στο Σκοπιανό. Έπρεπε να γίνουν αυτές; Μάλλον όχι. Μια μεγάλη λευκή αρκούδα δεν την πειράζουμε. Γιατί; Δεν χρειάζεται εξήγηση! Και μάλιστα όταν ζητάμε την προστασία της. Ούτε προβαίνουμε, ειδικά παραμονή της επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα, σε αστείες προτάσεις, όπως οι τελευταίες του έλληνα υπουργού Αμύνης κ. Καμμένου για ίδρυση αμερικανικών βάσεων σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα χωρίς σχέδιο, χωρίς όρους.

Επ’ ευκαιρία της επίσκεψης του κ. πρωθυπουργού στη Μόσχα, καλό θα ήταν από τώρα ο έλληνας πρωθυπουργός να εξετάσει το ενδεχόμενο να καταθέσει ένα στεφάνι στον αδριάντα του ελληνικής καταγωγής ήρωα στρατάρχη Ζούκοφ, στην Ερυθρά Πλατεία, πορθητή, το 1945, του ναζιστικού Βερολίνου! Αυτό θα αρέσει στον ρωσικό λαό και στον κ. Πούτιν. Μήπως, όμως, θυμώσει η κ. Μέρκελ; Λυπάται, αλήθεια, η κυρία αυτή για τα θύματα των γερμανών κατακτητών σε εκατοντάδες ελληνικές πόλεις και χωριά; Πού είναι οι γερμανικές αποζημιώσεις; Αφού η Ελλάδα δεν ζήτησε αυτό στο Συμβούλιο των τεσσάρων Υπουργών των Εξωτερικών, όταν αποφάσιζε την ένωση των δύο Γερμανιών.

Σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου αυτού, για εκκρεμή θέματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αυτό είναι πάντα αρμόδιο. Μήπως θα πρέπει να αποφανθεί η Ελλάδα, έστω τώρα, στο Συμβούλιο αυτό; Το ίδιο δεν θα έπρεπε η Ελλάδα να είχε πράξει, όταν οι τέσσερις υπουργοί των νικητριών Μεγάλων Δυνάμεων αποφάσισαν με τη βασική συμφωνία της 15ης Μαΐου 1955 (Grund Vertrag) την ίδρυση του νέου αυστριακού κράτους; Οι εκτελέσεις Ελλήνων από Αυστριακούς, μέλη των χιτλερικών ενόπλων δυνάμεων στην Ελλάδα, νομίζει κανείς ότι έχουν ξεχασθεί; Ή μήπως πιστεύει κανείς ότι πράγματι η Αυστρία ήταν θύμα γερμανικής κατοχής;

Όταν μίλησε ο Χίτλερ στη Helden Platz της Βιέννης, σχεδόν όλοι πήγαν να τον ακούσουν! Η εφημερίδα «Καθημερινή» πρόσφατα δημοσίευσε σχετική φωτογραφία. Για σήμερα αρκετά, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πράγματι καταστροφική για την Ελλάδα! Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω!


Σχολιάστε εδώ