Τελειώνει το πάρτι με το 1,6 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες

Τελειώνει το πάρτι με το 1,6 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες

-Μετά την παρέμβαση της Δικαιοσύνης

Στο μικροσκόπιο της ελληνικής Δικαιοσύνης, μετά τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπαίνει η διαχείριση των κονδυλίων για τους πρόσφυγες, με το συνολικό ποσό να φτάνει στο 1,6 δισ. ευρώ.

Αφορμή στάθηκαν οι βαρυσήμαντες καταγγελίες του διευθυντή της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων, αντιστράτηγου ε.α. Ανδρ. Ηλιόπουλου, ο οποίος μίλησε ευθέως για κακοδιαχείριση και παντελή έλλειψη ελέγχου στην αξιοποίηση των χρημάτων. Καταγγελίες οι οποίες προκάλεσαν αίσθηση και τις έντονες αντιδράσεις κομμάτων και οργανώσεων, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Δ. Βίτσας έκανε λόγο για ψεύδη και πως όλα γίνονται νόμιμα και καθαρά.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου, με παραγγελία της προς την προϊσταμένη της Οικονομικής Εισαγγελίας Μ. Ψαρουδάκη, ζήτησε να ερευνηθεί η βασιμότητα όσων κατήγγειλε ο Ανδρ. Ηλιόπουλος. Κυρίως δε αν έχουν διαπρα­χθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα.

Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση της κ. Δημητρίου έπαιξε και το γεγονός ότι η αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (OLAF) διενεργεί ήδη ελέγχους όσον αφορά τη διαχείριση των κονδυλίων από το 2016 μέχρι σήμερα. Ενώ μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης της Ευρώπης κάνουν λόγο για σπατάλη και κακοδιαχείριση και διατυπώνουν υπαινιγμούς ότι μέρος των χρημάτων κατευθύνθηκε σε άλλους σκοπούς, ενδεχομένως και προσωπικούς.

Από τη Νέα Δημοκρατία υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ενδείξεις διασπάθισης των χρημάτων με ευθύνη και κυβερνητικών στελεχών και εκφράζουν την προσδοκία ότι ο εισαγγελικός έλεγχος θα είναι σε βάθος και θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα. Αιχμές για τον τρόπο που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση τα κονδύλια διατυπώνει σε άρθρο του και ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος μεταξύ των άλλων σημειώνει: «Η παρέμβαση της OLAF, της Ειδικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεικνύει ότι οι υποψίες κακοδιαχείρισης δεν είναι φαντασιώσεις κακών δημοσιογράφων και πολιτικών».

Σε ερώτησή του προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής ο ανεξάρτητος βουλευτής Στ. Παναγούλης ζητάει αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το ύψος των χρηματικών πόρων που διαχειρίστηκε το υπουργείο από τα πάσης φύσεως ταμεία, από υπηρεσίες και άλλους φορείς.


Σχολιάστε εδώ