Λαγός του Τσίπρα ο Καμμένος;

Λαγός του Τσίπρα ο Καμμένος;

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΞΑΦΝΙΚΑ
ο υπουργός Άμυνας να είπε στους Αμερικανούς για plan B στο Σκοπιανό και νέες βάσεις στην Ελλάδα.

-Και όλα αυτά την ώρα που έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα

Στον απόηχο των αναταράξεων (κλυδωνισμών) που προκάλεσε ο «τυφώνας Καμμένος», που χτύπησε στις ΗΠΑ, εξακολουθούν να κινού­νται σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι κατά κοινή ομολογία απίθανο, αν όχι αδύνατο, ο υπουργός Άμυνας να αποφασίσει ξαφνικά να θέσει επί τάπητος μείζονος σημασίας ζητήματα που βρίσκονται έξω από τα όρια της εξωτερικής πολιτικής της χώρας καθώς και από την ατζέντα της κυβέρνησης.

Και αυτό μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε συνεννόηση και σε βάθος συζήτηση με τον πρωθυπουργό και το στενό επιτελείο του. Πολύ δε περισσότερο που ό,τι συνέβη ήταν στη διάρκεια μιας επίσημης συνάντησης με τον αμερικανό ομόλογό του, κάτι που προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη σημασία σ’ αυτό καθαυτό το γεγονός. Την ίδια στιγμή που καθορίζονται οι λεπτομέρειες για το επίσημο ταξίδι του Αλ. Τσίπρα στη Μόσχα.


 Σεισμικές δονήσεις προκαλούν οι Πρέσπες…


Υπό αυτήν την έννοια, ενισχύεται η εκτίμηση που διατυπώνεται από πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους, ότι ο Π. Καμμένος δεν κινήθηκε από μόνος του, αλλά είχε το πράσινο φως του Αλ. Τσίπρα. Τόσο για το «plan b» σχετικά με το Σκοπιανό όσο και για το ενδεχόμενο ίδρυσης νέων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. (Σε αντίθετη περίπτωση θα είχε προκληθεί πολιτική κρίση, που θα οδηγούσε ακόμη και στην πτώση της κυβέρνησης.)

Την εκδοχή ότι ο υπουργός Άμυνας κινήθηκε εν γνώσει του πρωθυπουργού ενίσχυσε η αντίδραση του τελευταίου στην όλη υπόθεση. Ενώ στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ξεκινήσει οι αναταράξεις, με τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση να πρωτοστατεί στις επιθέσεις κατά του υπουργού Άμυνας, ο κ. Τσίπρας προσέγγισε την υπόθεση (μια τόσο σοβαρή υπόθεση) με… χιουμοριστική διάθεση, καταφεύγοντας σε έναν όχι και τόσο επιτυχή αστεϊσμό.

«Στις ΗΠΑ υπάρχει ένας κυκλώνας, είναι ο ‘‘Μάικλ’’, δεν είναι ο ‘‘Πάνος’’», είπε χαρακτηριστικά, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τη σημασία των γεγονότων και να αποφορτίσει το πολιτικό κλίμα.


 Δεν είχε ιδέα ο Κοτζιάς, ο οποίος δήλωσε ότι την εξωτερική πολιτική την καθορίζει ο πρωθυπουργός


Προκαλώντας όπως ήταν φυσικό τις εύλογες απορίες ακόμη και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Αρνούμενος με τον τρόπο αυτό να μπει στη λογική των επικριτών του υπουργού Άμυνας, ότι δηλαδή με την πρακτική του υπονομεύει τη σταθερότητα της κυβέρνησης και εκθέτει διεθνώς τη χώρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι όσα είπε στον αμερικανό ομόλογό του ήταν προσωπική του πρόταση, ενώ διέψευσε πληροφορίες και δημοσιεύματα που ήθελαν τον πρωθυπουργό να τον επιπλήττει στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας. Σύμφωνα πάντα με εκτιμήσεις, ο κ. Τσίπρας θέλησε μέσω του κ. Καμμένου, πρώτον, να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις της αμερικανικής πλευράς στα δύο συγκεκριμένα ζητήματα και, δεύτερον, να καταγράψει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας. Μεγάλος αιφνιδιασμένος της όλης υπόθεσης είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Ν. Κοτζιάς, ο οποίος πληροφορήθηκε από τα Μέσα Ενημέρωσης τις «νέες ιδέες» που μετέφερε στις ΗΠΑ ο κ. Καμμένος.

Σε ανάλογη περίπτωση στο πρόσφατο παρελθόν είχε πει ότι εξωτερική πολιτική κάνουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών και πως ο Π. Καμμένος μιλάει ως αρχηγός ενός εκ των δύο κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Τι είπε ακριβώς ο υπουργός Άμυνας στον αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις και προκάλεσε τυφώνα αντιδράσεων; «Είναι σημαντικό για την Ελλάδα οι ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα σε μια πιο μόνιμη βάση, όχι μόνο στον κόλπο της Σούδας, αλλά επίσης στον Βόλο, στη Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη», ανέφερε. Αφού έκανε λόγο για «plan b» στο Σκοπιανό, πρότεινε την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Βουλγαρία και, αργότερα, τη Σερβία με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Τον χορό των αντιδράσεων από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος ανέφερε ότι εναλλακτικό σχέδιο για το Σκοπιανό δεν έχει συζητηθεί στην κυβέρνηση και πως οι προτάσεις του υπουργού Άμυνας δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό σχέδιο.

Τη σκυτάλη πήρε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, ο οποίος σημείωσε πως όσα είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στις ΗΠΑ για το Σκοπιανό είναι πέρα και από την πάγια θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ δήλωσε αδυναμία να κατανοήσει τι ακριβώς πρότεινε ο κ. Καμμένος. Τόσο για το θέμα των βάσεων όσο και για τη διαμόρφωση μετώπων και αξόνων στα Βαλκάνια. «Εμείς εργαζόμαστε για τη συνεργασία στα Βαλκάνια», πρόσθεσε, «αντίθετα με τη διαμόρφωση αξόνων, για να αποτρέψουμε τα εθνικιστικά δόγματα και στερεότυπα από πλευράς Αλβανίας και Τουρκίας.

Άρα δεν αντιλαμβάνομαι πού θα βοηθούσε η διαμόρφωση αξόνων και αντιμετώπων με άλλες χώρες». Απαντώντας ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι Γαλλία και ΗΠΑ προσήλθαν σε τριμερείς με την Ελλάδα και διερωτήθηκε, με ειρωνική διάθεση, αν «θα χρειαστεί η άδεια του Βούτση, γιατί τον ενοχλούν οι άξονες».


 Αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ, βαρύ το κλίμα για τον Καμμένο


Αιχμηρός κατά του υπουργού Άμυνας ήταν σε σχόλιό του, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ξυδάκης: «Υπό αυτή την έννοια, οι αντινομικές παρεμβάσεις ενός υπουργού, σε δυσαρμονία με την πολιτική που χαράσσει ο πρωθυπουργός, αλλά και χωρίς τον αναγκαίο δωρικό τρόπο του stateman, δεν υπηρετούν την αξιοπιστία της χώρας και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά της».

Πέραν των επικριτών του, ο κ. Καμμένος στράφηκε και κατά της «Εφημερίδας των Συντακτών», η οποία σε πρωτοσέλιδα άρθρα της του άσκησε σκληρή κριτική, ενώ ήταν αυτή που δημοσιοποίησε την πληροφορία για το περίφημο τηλεφώνημα με τον πρωθυπουργό.

Ο υπουργός Άμυνας έκανε λόγο για fake news, η εφημερίδα επανήλθε κι εκείνος σε νέα απάντησή του κατηγόρησε τη διεύθυνση της «Εφημερίδας των Συντακτών» ότι «εκτελεί συμβόλαιο συγκεκριμένου πολιτικού και επιχειρηματικού κέντρου με πολλά χρήματα».


Σχολιάστε εδώ