6 πρώην πρυτάνεις κατά Γαβρόγλου!

6 πρώην πρυτάνεις κατά Γαβρόγλου!

-Για αλλαγές στη λειτουργία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου

Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στις αλλαγές που επιφέρει σχέδιο νόμου που προωθεί ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου στη δομή αλλά και τη λειτουργία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους έξι πρώην πρυτάνεις.

Προειδοποιούν δε ότι αν οι αλλαγές αυτές εφαρμοστούν «θα οδηγήσουν σε γενικότερη υποβάθμιση των πανεπιστημιακού επιπέδου γεωπονικών σπουδών, με άμεσες δυσάρεστες συνέπειες για τους αποφοίτους αλλά και την εθνική οικονομία». Οι ενστάσεις των πρυτάνεων επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα σημεία του σχεδίου νόμου:

Πρώτον, ιδρύονται επτά νέα τμήματα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ορισμένα από τα οποία -όπως σημειώνουν- έχουν ελάχιστη ή καθόλου σχέση με τη Γεωπονία και τις συναφείς επιστήμες (π.χ. Διοίκηση Συστημάτων Εφοδιασμού). Άλλα ήδη λειτουργούν σε γεωπονικά πανεπιστήμια της Αττικής, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων, ενώ επανιδρύεται Γενικό Τμήμα, το οποίο καταργήθηκε πρόσφατα.

Δεύτερον, αυθαίρετα και χωρίς κάποιου είδους μελέτη σκοπιμότητας ή χωροταξικό σχεδιασμό ιδρύεται εκ του μηδενός στο ΕΚΠΑ Σχολή Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας, με τέσσερα (!) τμήματα και έδρα την κωμόπολη των Ψαχνών. Τη στιγμή μάλιστα που ανάλογα τμήματα λειτουργούν ήδη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Όσον αφορά τις ενοποιήσεις ΑΕΙ και την ίδρυση νέων σχολών και τμημάτων χωρίς την έγκριση των αρμοδίων θεσμικών οργάνων των πανεπιστημίων, με αυτόν τον τρόπο καταλύεται, όπως τονίζουν, η κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα αυτοτέλεια των πανεπιστημίων και συνιστά εκτροπή από τον υπέρτατο νόμο της Πολιτείας.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι πρώην πρυτάνεις Αλέξανδρος Πουλοβασίλης (1982 – 1991), Μιχαήλ Λουκάς (1991 – 1997), Σπυρίδων Κυρίτσης (1997 – 2000), Ανδρέας Ι. Καραμάνος (2000 – 2004), Γεώργιος Ζέρβας (2004 – 2010) και Κωνσταντίνος Φεγγερός (2010 – 2014).


Σχολιάστε εδώ