Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ


Συγγραφέας
Πηνελόπη Μωραΐτου
Εικονογράφος
Πέγκυ Φούρκα


Ο πόλεμος αρχίζει

… Μανάδες, πατέρες, αδέλφια, αγαπημένες άπλωναν τα χέρια για μια τελευταία αγκαλιά, ένα φιλί, ένα χάδι. Το δυνατό σφύριγμα του τρένου έσκισε τον αέρα. Το τρένο ξεκίνησε αφήνοντας πίσω του μαύρο καπνό και συγγενείς και φίλους με μαυρισμένη καρδιά και δακρυσμένα μάτια να κουνούν τα μαντήλια, μέχρι που αυτό χάθηκε στην πρώτη στροφή. Η Ελευθερία σκούπισε τα δάκρυά της, κοίταξε τη σημαία και ψιθύρισε…
− Και τώρα… Πού πάνε τώρα;
Χωρίς δεύτερη κουβέντα, η σημαία σιωπηλή τής έκανε νόημα να έρθει κοντά και να τυλιχτεί στο πολυκαιρισμένο πανί της. Ο παγωμένος αγέρας τής έκοψε την ανάσα. Ο μολυβένιος ουρανός, γεμάτος απειλητικά σύννεφα, φορτωμένα βροχή και χιόνι, τις αγκαλιάζει, καθώς ταξιδεύουν προς τις χιονισμένες βουνοκορφές των Ελληνοαλβανικών συνόρων.
− Εκεί! Εκεί! φωνάζει η Ελευθερία με κομμένη την ανάσα δείχνοντας μια βουνοπλαγιά, ενώ νιφάδες χιονιού τρυπώνουν στα όμορφα μαλλιά της…

Η γνωστή συγγραφέας επανέρχεται με ένα έργο που έλειπε από τις παιδικές βιβλιοθήκες! Αυτή τη φορά επιλέγει να ασχοληθεί με την πρόσφατη ελληνική ιστορία και να μας μιλήσει για τη σημαία των Ελλήνων και τα ιστορικά γεγονότα που σφράγισαν όχι μόνο την εμφάνισή της αλλά και τη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας.

Ένα βιβλίο για να γνωρίσουμε την ιστορική μας ταυτότητα, ώστε με πίστη σ’ αυτήν αλλά και σεβασμό στους συνανθρώπους μας που προέρχονται από διαφορετικές ιστορικές και πολιτισμικές αφετηρίες, να ανοιχτούμε στις απαιτήσεις της εποχής που ζούμε.

Η σημαία μας ξεκινά το ταξίδι της από την επανάσταση του 1821, περνάει μαζί μας τις δύσκολες ημέρες που έζησε ο τόπος κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο και ολοκληρώνει το ταξίδι της στις 17 Νοεμβρίου 1974 στο Πολυτεχνείο. Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που μας θυμίζει την έναρξη του μεγάλου πολέμου στις 28 αλλά και την λήξη του με την απελευθέρωση της χώρας μας στις 12 του μήνα.
Ας παρακολουθήσουμε αυτά τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα μαζί με την «Ελευθερία και το ταξίδι της ελληνικής Σημαίας». Μέσα από τα μάτια μιας σημαίας και ενός παιδιού κάνουμε ένα ταξίδι στον χρόνο που μας μαθαίνει την πρόσφατη ιστορία της πατρίδας και της σημαίας μας.
Διαβάστε το με τα παιδιά ή τους μαθητές σας και υλοποιήστε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα βρείτε στο site μας.
Ζητήστε μας να σας στείλουμε υλικό για την απασχόληση των παιδιών και ζήστε μαζί τους ένα μαγευτικό ταξίδι στον χρόνο!


Μιλούν για το βιβλίο

Η εκπαιδευτικός Ειρήνη Πιπερίδου καταθέτει την εμπειρία της
https://www.youtube.com/watch?v=2v36XPrLxxs

Η παιδαγωγός και κατηχήτρια Φιλιώ Μπαφαλούκα καταθέτει την εμπειρία της
https://www.youtube.com/watch?v=kTTbLHtbDnM


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Πηνελόπη Μωραΐτου γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε Αγγλική Λογοτεχνία, Bachelor of Arts στο Midwestern State University (MSU), ΗΠΑ.
Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της Masters of Arts στην Λογοτεχνία MSU, ΗΠΑ.
Είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα της Λογοτεχνίας και το 2004 Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο MSU – USA στην Παιδική Λογοτεχνία και τα Γυναικεία Στερεότυπα.
Έχει διδάξει Λογοτεχνία στο Midwestern State University.στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα έχει διδάξει Παιδική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο πρόγραμμα Επαγγελματικής και Ακαδημαϊκής Αναβάθμισης Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης.
Έχει λάβει μέρος σε Διεθνή και Πανελλήνια Συνέδρια . Ως Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων για την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Πειραιά έχει οργανώσει Ημερίδες και Σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς. Έχει συνεργαστεί με φορείς όπως τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δραπετσώνας, και Αργυρούπολης, ο Δήμος Κερατσινίου, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο.
Οργάνωσε το Διαγωνισμό Παραμυθιού για το Δήμο Κερατσινίου. Έχει σχεδιάσει Εκπαιδευτικά πακέτα για Οργανισμούς όπως το Βιωματικό Σχολείο. Επιμελείται και παρουσιάζει την ραδιοφωνική εκπομπή «Κοντά στον όμορφο κόσμο του παιδιού» στο ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας.
Έχει διατελέσει μέλος της Ομάδας εργασίας για την Διαπολιτισμική Εκπαίδευση του ΙΠΕΜ-ΔΟΕ , μέλος του Ελληνικού Κύκλου Παιδικού Βιβλίου και Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Tα παραμύθια της «Οι Απίθανες Περιπέτειες του Ονούφριου Νερουλάκη» και « Ο Δήμαρχος τάκανε μούσκεμα» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κιβωτός ενώ εκπαιδευτικά βιβλία της κυκλοφορoύν όπως το «Σχέδιο Εργασίας ένα βιωματικό σχολείο», « Απίθανες Διακοπές», «Η Γλώσσα μου», «Μαθαίνω και Νοιάζομαι για το Νερό», «Μαθαίνω και Νοιάζομαι για το Δάσος» κ.α κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Άγκυρα.
Από τις εκδόσεις Ακρίτας κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο της «Κυριακή, πάμε εκκλησία;» καθώς και τα παραμύθια «Η Περιπέτεια μιας Λαμπάδας» και «Ένα Περιστέρι που το έλεγαν Χριστούγεννα».
Είναι καθηγήτρια Αγγλικών και είναι αποσπασμένη στο Γυμνάσιο-Λύκειο Κολωνίας.

Προσωπική ιστοσελίδα: www.paidikobiblio.gr


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΡΦΥΡΑ

Κατηγορία: Εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά
ISBN: 978-618-5197-02-5


Σχολιάστε εδώ