Παρουσίαση βιβλίου: “Αντιλαϊκισμός – Ένα διεθνές στοίχημα με επίκεντρο την Ευρώπη” του Κώστα Μποτόπουλου

Παρουσίαση βιβλίου: “Αντιλαϊκισμός – Ένα διεθνές στοίχημα με επίκεντρο την Ευρώπη” του Κώστα Μποτόπουλου

Την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου στις 18:00 οι Εκδόσεις Παπαζήση και ο IANOS σας προσκαλούν σε συζήτηση με αφορμή το βιβλίο του Κώστα Μποτόπουλου, «Αντιλαϊκισμός». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Συμμετέχουν οι:
Ευάγγελος Βενιζέλος, πρ. αντιπρόεδρος της Kυβέρνησης-καθ. Συνταγματικού Δικαίου
Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΔΗ.ΣΥ.-πρ. υπουργός
Τάκης Θεοδωρικάκος, συντονιστής στρατηγικού σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας
Παύλος Τσίμας, δημοσιογράφος
Σωτήρης Ντάλης, επικ. καθ. Διεθνούς Πολιτικής και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης


Tα τελευταία χρόνια, η διεθνής αλλά και η ελληνική πολιτική σκηνή κυριαρχούνται από ένα είδος «μετανεωτερικού λαϊκισμού». Δίπλα στα κλασικά χαρακτηριστικά της δήθεν αδιαμεσολάβητης εκπροσώπησης αλλά στην ουσία διαστρέβλωσης της λαϊκής βούλησης, ενός υπεραπλουστευτικού λόγου και της χρήσης του κράτους για κομματικούς σκοπούς, ο «λαϊκισμός του 21ου αιώνα», δεξιός ή αριστερός, στην εξουσία ή διεκδικώντας την, προσέθεσε την ανοιχτή αμφισβήτηση της λογικής και της επιστήμης, την απώθηση της παγκοσμιοποίησης στο όνομα της επιστροφής στα κράτη-έθνη, την υποχώρηση του κράτους δικαίου και το συνειδητό παραμερισμό της διάκρισης Δεξιά-Αριστερά.
Με επίκεντρο τα δύο μεγάλα γεγονότα που άλλαξαν το πρόσωπο της διεθνούς πολιτικής, την εκλογή Τραμπ και το Μπρέξιτ, το βιβλίο αυτό εξετάζει και συσχετίζει εκφάνσεις του σύγχρονου λαϊκισμού σε μια σειρά από χώρες, δίνει έμφαση στην ιδιότυπη αλλά χαρακτηριστική ελληνική περίπτωση και καταλήγει ότι το διεθνές αυτό στοίχημα έχει επίκεντρο την Ευρώπη. Γιατί η Ευρώπη, το πολιτικό σχέδιο της Ένωσης λαών και χωρών, έχει τα εργαλεία και μπορεί να δημιουργήσει την ψυχολογία υπέρβασης μιας διεθνούς τάσης που απειλεί βασικές δημοκρατικές κατακτήσεις. Ο λαϊκισμός κλείνει τα σύνορα και τις ψυχές, χρέος της Ευρώπης και της δημοκρατίας είναι να βρουν τρόπο να πείσουν τους λαούς να τα ξανανοίξουν.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ

Κατηγορία: Πολιτική, Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική
ISBN: 978-960-02-3415-2

 


Σχολιάστε εδώ