Η «Σοφία» του Ιγνάθιο Γκαρθία Μάι στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Η «Σοφία» του Ιγνάθιο Γκαρθία Μάι στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

 «ΣΟΦΙΑ» του IGNACIO GARCIA MAY/ Βυζαντινό Λουτρό της  οδού Θεοτοκοπούλου 13, Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης
Σάββατο 20  & Κυριακή  21  Οκτωβρίου  2018 | Ώρα 21:00 | ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ  

Διάθεση Προσκλήσεων στον Αλέξανδρο (Εθνικής Αμύνης  1) από Δευτέρα 15/10   3 – 8μ.μ (έως εξαντλήσεως των διαθεσίμων)

Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης  Θεσσαλονίκης  παρουσιάζουν για δεύτερη χρονιά το βραβευμένο έργο του Ιγνάθιο Γκαρθία Μάι «Σοφία», σε ένα ιδιαίτερο χώρο, μυσταγωγικό, γεμάτο ιστορία και μνήμες που τόσο σοφά δένει με την παράσταση, στο Βυζαντινό Λουτρό της οδού Θεοτοκοπούλου στην  Άνω πόλη της Θεσσαλονίκης. Ένα από τα ελάχιστα δείγματα βυζαντινών λουτρών που διασώζονται ακέραια, με πολυάριθμες βέβαια διαχρονικά επεμβάσεις για την προσαρμογή του στις εκάστοτε λειτουργικές ανάγκες και συνήθειες των κοινωνιών, που λειτουργούσε σαν λουτρό μέχρι το 1940.

Μετά τον πρώτο κύκλο παραστάσεων της, την θεατρική περίοδο 2017-2018, στην Οικία Κατακουζηνού, στην Casa Bianca στην Θεσσαλονίκη, στον Ιερό Καθολικό Ναό Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης στην Κέρκυρα και στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα, όπως και στον κήπο της Οικίας του ποιητή Γ. Δροσίνη στην Κηφισιά, και έχοντας στις αποσκευές της το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας 2017 της Athens Voice, η «Σοφία» συνεχίζει, για δεύτερη χρονιά το ταξίδι της, σε σπίτια– μουσεία και θρησκευτικούς ναούς, τόπους όπου η ιστορία συναντά τη μυσταγωγία.

Το έργο «Σοφία» είναι ένας μονόλογος. Πρωταγωνίστριά του είναι μια γυναίκα. Για πολλά χρόνια, αυτή η γυναίκα ήταν η πιο γνωστή γυναίκα της χώρας.* Για πολλά χρόνια, αυτή η γυναίκα, ήταν ταυτόχρονα η πιο άγνωστη. Το παράδοξο αυτό οφείλεται εν μέρει στην υψηλή θέση που κατείχε, αλλά και στη δουλικότητα ενός συγκεκριμένου κοινωνικού μοντέλου. Προπάντων όμως στον κληρονομικό φόβο των Ισπανών να μιλήσουμε καθαρά, και χωρίς να χρειάζεται να υψώσουμε τη φωνή, για τα πράγματα που έχουν σημασία.

Η βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία, μπροστά στο φέρετρο του νεκρού συζύγου της, βασιλιά Χουάν Κάρλος, κάποια στιγμή στο μέλλον. Μια φωνή της μιλάει. Μια φωνή μέσα στο μυαλό της. Το παρελθόν ξυπνά. Μνήμες θραύσματα την πλημμυρίζουν. Το Τατόι, ο Παύλος, η Φρειδερίκη, ο Χουανίτο, ο Φράνκο, ένα παιδί που πεθαίνει μπροστά στα μάτια της… Ποια είναι; Τι έζησε; Τι δεν έζησε;

Ο Φαίδων Καστρής, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Λεωνίδα Παπαδόπουλου, υποδύεται ένα αλλόκοτο πλάσμα που στοιχειώνει το μυαλό της Σοφίας και μεταμορφώνεται σε όλους όσους καθόρισαν τη ζωή της. Ποιος είναι; Κάποιος αόρατος φίλος της, η συνείδησή της ή μήπως μια φωνή από το παρελθόν; Ο Ιγνάθιο Γκαρθία Μάι σπάει τα όρια του ρεαλισμού και μας προσκαλεί σε μια διαδρομή στα όνειρα και τους εφιάλτες της βασίλισσας Σοφίας.


Συντελεστές

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Παπαδόπουλος
Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Όλγα Ντέντα
Διαμόρφωση ηχητικών τοπίων: Νίκος Παπαρρόδου
Ψιμυθίωση: Ήρα Σ. Μαγαλιού
Φωτογραφίες παράστασης: Σπύρος Τσακίρης
Trailer: Στέφανος Κοσμίδης
Ερμηνεύει ο Φαίδων Καστρής
* Με την υποστήριξη των www.carnetdevoyage.gr και GG Events Patras

Διάρκεια παράστασης : 65’

Η παράσταση παρουσιάζεται με ελεύθερη είσοδο, η διάθεση προσκλήσεων θα γίνεται στον Αλέξανδρο από Δευτέρα 15/10, 15:00-20:00 έως εξαντλήσεων των διαθεσίμων


Σχολιάστε εδώ