Ο Ν. Βούτσης στο Kontra: Εκπλήσσομαι με τη ρητορική Καμμένου (βίντεο)

Ο Ν. Βούτσης στο Kontra: Εκπλήσσομαι με τη ρητορική Καμμένου (βίντεο)

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα περάσουν τα προεκλογικά «παιχνίδια» του Πάνου Καμμένου, έστειλε η κυβέρνηση. Την «έκπληξη και απορία» του για την ρητορική Καμμένου εξέφρασε και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra και στον Γιώργο Μελιγγώνη.

Τόσο το Μαξίμου όσο και το υπουργείο Εξωτερικών τόνισαν εχθές ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην συμφωνία των Πρεσπών, καθώς μετά τα όσα ήρθαν στο φως για τις συνομιλίες του κ. Καμμένου στις ΗΠΑ, υπήρχε κίνδυνος να «θολώσει» η ελληνική θέση στη διεθνή σκηνή κάτι που προσφέρεται για εκμετάλλευση από τις αντιπολιτεύσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ΠΓΔΜ.

Ο Προέδρος της Βουλής «άδειασε» μεγαλοπρεπώς τον Πάνο Καμμένο, μιλώντας με σκληρές εκφράσεις για τη στάση και τις δηλώσεις του υπουργού. Το «αμάρτημα» ήταν διπλό. Τόσο σε σχέση με το plan B που πρότεινε ο υπ. Άμυνας όσο και με την πρόσκληση που απεύθυνε  στις ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές βάσεις και σε άλλα σημεία της Ελλάδας, πέραν της Σούδας.

Όπως δήλωσε ο κ. Βούτσης, «μπορώ να εκφράσω την έκπληξή μου και την απορία μου που κατατείνεται σε αυτή τη ρητορική, η οποία είναι πολύ πέρα από τη διατύπωση της πάγιας θέσης του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του Πάνου Καμμένου, και είναι σεβαστή και διατυπωμένη ότι δεν συμφωνεί με τη συμφωνία των Πρεσπών».

Ο ίδιος, εξήγησε ότι στην κυβέρνηση «εργαζόμαστε για τη συνεργασία στα Βαλκάνια, αντίθετα με τη διαμόρφωση αξόνων για να αποτρέψουμε τα εθνικιστικά δόγματα και στερεότυπα από πλευράς Αλβανίας και Τουρκίας. Άρα δεν αντιλαμβάνομαι που θα βοηθούσε η διαμόρφωση αντιαξόνων και αντιμετώπων με άλλες χώρες που ανέφερε ο Πάνος Καμμένος. Δεν είναι και εύκολο να κατανοηθούν σε βάθος. Περιμένω να δώσει παραπέρα ερμηνείες για να κατανοήσουμε τι εννοεί. Έχω εκτιμήσει ότι αυτό είναι λάθος από κάθε άποψη. Η μεγάλη στρατηγική διαφορά έγκειται στο αν θα περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών».

Η «γραμμή Καμμένου» που εκφράστηκε στη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Γουές Μίτσελ, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντλ, όχι μόνο δεν αποτελεί εναλλακτική, αλλά φαίνεται πως δημιουργεί νέες τριβές στην σχέση των κομμάτων της συγκυβέρνησης.  Σχετικά ο κ. Βούτσης τόνισε ότι «Εμείς θέλουμε η συνεργασία μας με τους ΑΝΕΛ που δοκιμάστηκε για 3,5 χρόνια πάνω στη μνημονιακή κρίση, να ολοκληρώσει κατά το δυνατόν το βίο της. Η μεγάλη διαφορά πάνω στα κρίσιμα ζητήματα δημιουργεί προβλήματα. Για τη συμφωνία των Πρεσπών δεν υπάρχει περίπτωση να ευδοκιμήσει η πρόταση δυσπιστίας ώστε να στριμωχτεί η κυβέρνηση. Κάθε ένας κάνει τον λογαριασμό του για το πως θα περάσουμε αυτούς τους μήνες».

Για το μέλλον της συγκυβέρνησης, μέχρι τις εκλογές, τόνισε ότι «πρέπει να συνεργαστούμε. Δεν θα υπάρξουν 151 ψήφοι για την πρόταση μομφής. Και δεν έχει σχέση με τους ΑΝΕΛ. Η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ πήρε 126 θετικές ψήφους. Ενδεχομένως να μπορεί να πάρει και λίγες περισσότερες»

Σε μία συνέντευξη που άγγιξε όλα τα καυτά θέματα της επικαιρότητας, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στις προσπάθειές της κυβέρνησης  για την ανάγκη ριζικής αλλαγής στην αντιμετώπιση της κρίσης. Όπως είπε, η κυβέρνηση εργάζεται «κυρίως για την αλλαγή των συμφωνιών που επέβαλαν τη σκληρή στρατηγική της λιτότητας και τη δημιουργία χωρών παριών ως παραδείγματα προς αποφυγήν για της μεγάλες οικονομίες. Τότε δόθηκαν τα μηνύματα πως η ελίτ της ΕΕ, υπό τη διεύθυνση της Γερμανίας, οδηγούσε σε αδιέξοδο την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η θέση που κράτησαν οι ηγεσίες των χωρών αυτών, στο προσφυγικό. «Δεν συμμετείχαν με κανέναν τρόπο στο δράμα αυτών των ανθρώπων που έρχονται και πνίγονται για να περάσουν απέναντι. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μιλάνε με μία ξύλινη γλώσσα ασφάλειας χωρίς να βλέπουν την ουσία. Δηλαδή να υπάρξει βοήθεια και ανάπτυξη σε αυτές τις χώρες και στη βοήθεια της Ευρώπης για ειρήνη», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

«Μπορώ να εκφράσω την έκπληξή μου και την απορία μου που κατατείνεται σε αυτή τη ρητορική, η οποία είναι πολύ πέρα από τη διατύπωση της πάγιας θέσης του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του Πάνου Καμμένου, και είναι σεβαστή και διατυπωμένη ότι δεν συμφωνεί με τη συμφωνία των Πρεσπών.

ξκ

Περισσότερα στο kontranews.gr


Σχολιάστε εδώ