Η αλήθεια για τις συντάξεις

Η αλήθεια για τις συντάξεις

Της
ΜΑΡΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Πρώην Βουλευτού


Μειωμένη κυριαρχία
Η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του κράτους με δύο εκδοχές (περικοπή και μη περικοπή των συντάξεων) είναι στοιχείο της μειωμένης άσκησης κυριαρχίας της χώρας μας. Ο προϋπολογισμός, το κατ’ εξοχήν θεσμικό εργαλείο άσκησης πολιτικής, είναι υπό την έγκριση των δανειστών. Δηλαδή το Κοινοβούλιο, με νομοθετική εξουσία αποδυναμωμένη, καθίσταται ανίσχυρο, με ρόλο διεκπεραιωτή και υπηρέτη εντολών. Έτσι γίνεται ανίσχυρη και η Δημοκρατία μας.

Επιπλέον δείχνει την αυξημένη εποπτεία εκ μέρους των δανειστών, παρά την τυπική έξοδο από τα Μνημόνια. Διαφορετικά δεν θα ρωτούσαμε τους δανειστές, οι οποίοι μονότονα επαναλαμβάνουν ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρηθούν (pacta sunt servanda). Δεν θα αρνούνταν η κυβέρνηση στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία να ψηφίσει τις νομοθετικές προτάσεις των πολιτικών κομμάτων (ΚΙΝΑΛ – ΝΔ – ΚΚΕ…).

Τα πραγματικά γεγονότα
Επομένως, δεν ήταν και δεν είναι έωλες οι συζητήσεις, οι διαφωνίες και οι έντονες αντιπαραθέσεις για τις συντάξεις. Έβρισκαν και βρίσκουν έδαφος σε πραγματικά δεδομένα, που στοιχειοθετούν το όλο πλέγμα των νομοθετικών ρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων υπουργικών αποφάσεων, αποφάσεων του Eurogroup και εγκυκλίων. Οι τρεις νόμοι, 4387/2016 (Κατρούγκαλος), 4472/19-5-17 (Μεσοπρόθεσμο 2018 – 2021), 4549/15-6-2018 (για την ολοκλήρωση της συμφωνίας-Πλαίσιο Στρατηγικής 2019-2022, που περιείχε δέσμευση για περικοπή συντάξεων και μείωση αφορολογήτου), και το πάγωμα των αυξήσεων στις συντάξεις για την εξοικονόμηση δαπάνης 250 εκατ. ευρώ μέχρι το 2022 καθορίζουν την εξέλιξη ενός άδικου ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ν. 4472/2017
Να επισημανθεί επίσης ότι με τον ν. 4472/2017 προβλέπεται μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 7,125 δισ. ευρώ καθώς και των οικογενειακών παροχών του Δημοσίου και των λοιπών Ταμείων του ιδιωτικού τομέα, ενώ η κατανομή τα επόμενα χρόνια έχει ως εξής: Το 2019 μείωση 2,262 δισ. ευρώ, το 2020 2,358 δισ. ευρώ, το 2021 1,505 δισ. ευρώ και 675 εκατ. ευρώ από το 2019 έως το 2021 από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς των επικουρικών.

Πού θα φτάσουν οι συντάξεις
Ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης τονίζει ότι σε περίπτωση περικοπής των συντάξεων και μείωσης του αφορολόγητου η μέση σύνταξη θα φτάσει στα 450 ευρώ, ενώ οι συνταξιούχοι θα χάσουν από μία έως τρεις συντάξεις.

Γνωρίζουμε ασφαλώς ότι οι συντάξεις από το 2010 έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις, ενώ από το 2015 προστέθηκαν άλλες 21, με τον νόμο Κατρούγκαλου, με συνέπεια την περαιτέρω φτωχοποίηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΝΥΠΕΕΚ, οι συντάξεις που εκδίδονται από 12/5/2016 μειώθηκαν κατά 35%-40% σε σχέση με το 2014.

Γνωρίζουμε ωστόσο και από επίσημα στοιχεία και από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ότι το υπερπλεόνασμα προκύπτει από τις τεράστιες εισφορές, την υπερφορολόγηση στους ελεύθερους επαγγελματίες, τις μειώσεις στις συντάξεις, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την άρνηση ουσιαστικά της κυβέρνησης να χορηγήσει τις συντάξεις.

Σήμερα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες είναι 2,724 δισ. ευρώ, η επιστροφή των φόρων 790 εκατ. ευρώ, η περικοπή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 923 εκατ. ευρώ, γεγονός που επισημαίνεται από τους δανειστές, διότι αυξάνει το υπερπλεόνασμα αλλά ακυρώνει την ανάπτυξη.

Τα νούμερα για τις συντάξεις που εκκρεμούν είναι αποκαλυπτικά: 43.520 κύριες συντάξεις, 91.158 επικουρικές και 27.563 εφάπαξ (αναμονή τρία χρόνια).

Διαρθρωτικό ή δημοσιονομικό;
Και επειδή από επίσημα χείλη, τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον υπουργό Οικονομικών, δηλώθηκε ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικό και οι συνταξιούχοι είναι σε πολύ μεγάλη ηλικία, οπότε ως νούμερο σύντομα δεν θα υπάρχουν, από το σύστημα «Ήλιος» πληροφορούμαστε ότι 2.251.256 συνταξιούχοι είναι άνω των 60 ετών, δηλαδή το 87%, και 318.785 είναι κάτω των 60 ετών, δηλαδή το 13%.

Η μέση κύρια σύνταξη έχει πέσει στα 723 ευρώ και είναι η πιο χαμηλή στις χώρες της Ευρωζώνης.

Είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα εμπαιγμού των συνταξιούχων και ευθύνεται η κυβέρνηση για τη σύγχυση που προκαλεί η αντιφατική της πολιτική, όταν ισχυρίζεται ότι είναι μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση-διαρθρωτικό μέτρο και συγχρόνως την υπερασπίζεται ως δημοσιονομικό μέτρο.

Να θυμηθούμε και τη δήλωση της υπουργού Αχτσιόγλου στη Βουλή, η οποία συνέδεε το πλεόνασμα του 3,5% μέχρι το 2022 με τις περικοπές των συντάξεων και ισχυριζόταν ότι το μέτρο είναι διαρθρωτικό.

Να ανατρέξουμε στις επίσημες δηλώσεις-δεσμεύσεις αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών ότι οι περικοπές των συντάξεων θα αντισταθμιστούν με τα αντίμετρα, τα οποία είναι ψηφισμένα -επικαιροποιήθηκαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης- και σήμερα προδήλως μειωμένα (π.χ. τα 600 εκατ. ευρώ για επίδομα ενοικίου έγιναν 300 και τώρα στο προσχέδιο 150 εκατ. ευρώ), ενώ προβάλλονται ως εναλλακτική λύση σε περίπτωση που για το 2019 δεν υπάρξει ακύρωση του μέτρου.

Έτσι εξηγείται γιατί δεν αποστέλλονται τα σημειώματα από 1/1/20018, όπως είχε προβλεφθεί στον νόμο, για να γνωρίζουν οι συνταξιούχοι ποια θα είναι η οικονομική τους κατάσταση από 1/1/2019.

Γι’ αυτό χρησιμοποιείται ως εργαλείο υπερπλεονάσματος η άγρια φορολόγηση που φτωχαίνει τους πολίτες και αφαιρεί μακροπρόθεσμα πόρους του ασφαλιστικού κεφαλαίου.

Δυστυχώς η κυβέρνηση παίζει με τους «θεσμούς» και εμπαίζει τους ανθρώπους.
Χρειάζεται ένα άλλο ασφαλιστικό σύστημα που να εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση και επιβίωση των πολιτών, που θα καταργεί την ισχύουσα αντιμεταρρύθμιση.


Σχολιάστε εδώ