Ένωση Αρχαιολόγων Ελλάδας «Ηώς»: Μόνον η νομοθετική ρύθμιση μπορεί να άρει το όποιο “λάθος” έγινε στην κατάρτιση των σχετικών πινάκων

Ένωση Αρχαιολόγων Ελλάδας «Ηώς»: Μόνον η νομοθετική ρύθμιση μπορεί να άρει το όποιο “λάθος” έγινε στην κατάρτιση των σχετικών πινάκων

«Τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων στη δυναμική του αντίδραση» στηρίζει η Ένωση Αρχαιολόγων Ελλάδας «Ηώς», η οποία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «παρακολουθεί το πρωτοφανές θέμα της μεταβίβασης στo “Υπερταμείο” αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων της Ελλάδας για αξιοποίηση και ρευστοποίηση».

«Οι αρχαιότητες και τα μνημεία της χώρας ανήκουν στο Δημόσιο κατά κυριότητα και νομή και είναι πράγματα εκτός συναλλαγής, σύμφωνα με τον νόμο για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Και η προστασία των μνημείων αποτελεί βασική υποχρέωση του κράτους, σύμφωνα με το άρθρο 24 του ελληνικού Συντάγματος», σημειώνει μεταξύ άλλων η Ένωση.
Επιπλέον τονίζει ότι «μόνον η νομοθετική ρύθμιση μπορεί τώρα να άρει το όποιο αδικαιολόγητο ‘λάθος’ έγινε στην κατάρτιση των σχετικών πινάκων και στη δημοσίευσή τους σε ΦΕΚ στις 19/6/2018. Η έστω και εκ των υστέρων νομοθετική ρύθμιση είναι η μόνη που μπορεί να διασφαλίσει ότι η κυριότητα και η διαχείριση των μνημείων και μουσείων της ελληνικής επικράτειας θα παραμείνει στα χέρια του ελληνικού κράτους», αναφέρει η «Ηώς».

Πηγή+φωτο: real.gr


Σχολιάστε εδώ