Έκθεση «Ανάμεσα» του Γιάννη Βαλυράκη στον Εικαστικό Κύκλο Sianti

Έκθεση «Ανάμεσα» του Γιάννη Βαλυράκη στον Εικαστικό Κύκλο Sianti

Τίτλος έκθεσης: «Ανάμεσα»
Εγκαίνια: Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018, ώρα 19:30
«Εικαστικός Κύκλος
Sianti» (Βασ. Αλεξάνδρου 2, πίσω από Εθνική Πινακοθήκη)
Επιμέλεια έκθεσης: Σιαντή Βασιλική
Διάρκεια έκθεσης: 18 Οκτωβρίου 2018 – 10 Νοεμβρίου 2018


Με το αγαπημένο του θέμα, τα πορτρέτα, θα μας υποδεχτεί στον Εικαστικό Κύκλο Sianti ο ζωγράφος Γιάννης Βαλυράκης, την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου στις 19.30.

Νέα έργα (ακρυλικά χρώματα σε καμβά) θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην προσωπική έκθεση του ζωγράφου με τίτλο «Ανάμεσα».

Με μοναδικό τρόπο ο καλλιτέχνης έχει καταφέρει να διατηρήσει σε κάθε έργο του την ισορροπία ανάμεσα στην προσεκτική παρατήρηση και τον αυθορμητισμό. Με μια ιδιαίτερη ροπή στην αποδόμηση της φιγούρας, με τρόπο αφαιρετικό αλλά ιδιαιτέρως αποκαλυπτικό,  με το βάρος  να εντοπίζεται στο συναίσθημα, στην ένταση της κίνησης και του χρώματος, οι πίνακες εστιάζουν στην ευθύτητα, τη διαύγεια και συγχρόνως στη χαλαρότητα στην αποτύπωση του θέματος.

Στη νέα δουλειά του ο καλλιτέχνης, εστιάζει κυρίως στη σχέση που δημιουργείται μεταξύ της φόρμας και του χρώματος, αφήνοντας θολή την ιστορία και το νόημα γύρω από αυτά, δίνοντας έτσι το πλεονέκτημα στον θεατή να δημιουργήσει ένα δικό του αφήγημα, ανάμεσα στην πραγματικότητα και την φαντασία. Ένα αφήγημα, επηρεασμένο από την ωμότητα και την αλήθεια του γυμνού, την αποκαλυπτική σε συναίσθημα πόζα κι έκφραση και από μια ροή ανεπηρέαστη από ακαδημαϊκές συμβάσεις, που σαν τη μουσική, δημιουργεί μια άμεση μορφή ανθρώπινης έκφρασης.

Mε μια λεπτότητα ευθεία και λακωνική, ο Γ. Βαλυράκης «μιλά» μέσα από τους πίνακές του για αποχωρισμό, μοναξιά και συντροφικότητα, για την ανάγκη του μαζί και του χώρια. Μέσα από τα έργα του μας συστήνει ανθρώπους που νομίζουν πως είναι μόνοι, ενώ στην πραγματικότητα εμείς, ως θεατές, παρακολουθούμε από την κλειδαρότρυπα, παραβιάζοντας την ιδιωτικότητά τους. Ωστόσο, αυτό το παιχνίδι είναι αμφίδρομο: «Οι φιγούρες στους πίνακες μου διασκεδάζουν μαζί με το κοινό και προκαλούν ερωτήματα για το φύλο τους. Το χρώμα, η κίνηση, το φώς κι ανάμεσα τους ένα σώμα, χωρίς ταυτότητα φύλου: Το ανθρώπινο σώμα…» δηλώνει ο Γ. Βαλυράκης σχετικά με την νέα του έκθεση λίγες μέρες πριν τα εγκαίνια.

Από την πλευρά του, ο κριτικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης αναφερόμενος στη δουλειά του Γιάννη Βαλυράκη σημειώνει χαρακτηριστικά:
«Ο Γιάννης Βαλυράκης διαθέτει ένα ισχυρό εικαστικό ένστικτο αλλά και τη γνώση εκείνη που του επιτρέπει να συνοδοιπορεί με την εποχή του και να εκφράζει αρκετά πειστικά τη γενιά του. Ο Γιάννης κάνει μια ζωγραφική για το κέφι του και παράλληλα ενδιαφέρεται και για το κέφι των άλλων. Ίσως και για το κέφι των ανθρώπων του αύριο. Αφού ό, τι κάνουμε σημαντικό τη μια στιγμή, νομοτελειακά θα γίνει ιστορία την επόμενη.
Θέλω να πω ότι σήμερα δεν μπορείς να παράγεις μια ζωγραφική ερεθιστική και προκλητική, όχι ωραιοπαθή και μουμιοποιημένη μέσα από τις ακαδημαϊκές συνταγές της παράδοσης, αν δεν λάβεις υπ’όψη σου το σινεμά, τα γκράφιτι, τις διαφημίσεις του δρόμους, τις εικόνες της τηλεόρασης ή του διαδικτύου. Κι αν όλη αυτή η οπτική ένταση δεν αποκτήσει έγκαιρα και έγκυρα την διαχρονική αισθητική σφραγίδα της ζωγραφικής γλώσσας … αυτής της πανάρχαιης μήτρας των εικόνων. Για μένα σήμερα ζωγραφική είναι η διαδικασία που μετατρέπει την οπτική πληροφορία, ακόμα και το οπτικό κιτς, σε εικαστική φόρμα. Ώστε άλλοτε να ξαφνιάζει και άλλοτε να θέλγει. Και που αποποιείται με χιούμορ και με νεύρο την διαρκώς καιροφυλακτούσα μικροαστική αισθητική. Αυτό ακριβώς ερευνά με τη δουλειά του κι ο Γιάννης Βαλυράκης».

 Ευγενική Χορηγία: Κτήμα Semeli


Γιάννης Βαλυράκης

Ο Γιάννης Βαλυράκης γεννήθηκε το 1985, και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου και τελείωσε τις βασικές του σπουδές, συνεχίζοντας με Αρχιτεκτονική και Ανακαίνιση στην Πάτρα.
Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφία πάνω στις Τέχνες και το Design (MAin 2D & 3D Visualization), στο Loughborough Uni. School of Arts της Αγγλίας και Οπτικών τεχνών (Visual Arts) στο South Nottingham College.
Έχει εργαστεί στην Αγγλία, όπου διατηρούσε προσωπικό στούντιο ως Εικαστικός και έχει συνεργαστεί και εκθέσει στα Backlit Studios, Surface Gallery του Nottingham, στη διεθνή φουάρ Art Athina, καθώς και σε γκαλερί και πολυχώρους στην Αθήνα και το Λονδίνο. Έχει συνεργαστεί με το περιοδικό Arbitrage του Καναδά, το British Council και τον Διεθνή Οργανισμό Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Επιλεγμένες Εκθέσεις

2018  –  Εικαστικός Κύκλος Sianti Αθήνα, GR   –   “ Ανάμεσα ” Ατομική Έκθεση
2018  –  Art Athina Διεθνής Φουάρ Αθήνα, GR   –  Συμμετοχή με τον Εικαστικό Κύκλο Sianti
2018  – The Blender Gallery Αθήνα, GR   –   “ Crossroads ” Ομαδική έκθεση με Paul Oz (Λονδινο) & Marcelo Ricardo Zeballos (Αργεντινή)
2018  – Εικαστικός Κύκλος Sianti Αθήνα, GR   –  “ Μικρά Ζωγραφικά ” Ομαδική Έκθεση
2017  – Γκαλερί C. John Λονδίνο Mayfair, UK  –  Ομαδική Έκθεση με Mr. Brainwash, Pavlos, Hawini
2017  – Εικαστικός Κύκλος Sianti Αθήνα, GR   –   “ Μικρά Ζωγραφικά ” Ομαδική Έκθεση
2016  –  Αίθουσα τέχνης Γιάννη και Ελένης Βάτη Σύρος, GR   –   “ Close-Up ” Ατομική Έκθεση
2016  –  Γκαλερί Μαγικό Βουνό  Δράμα, GR   –   Ομαδική Έκθεση
2015  –  Γκαλερί Artion Αθήνα, GR   –   “ Electric Cinema ” Ατομική Έκθεση
2015  –  Art Athina Διεθνής Φουάρ Αθήνα, GR   –   Διπλή Συμμετοχή με τον David Gerstein (Ισραήλ), Γκαλερί Έρση
2014  –  Γκαλερί Artion Thessaloniki , GR   –   “ Lights Off ” Ατομική Έκθεση
2013  –  Γκαλερί Surface Nottingham, UK   –   “ Street Art Now ” Ομαδική Έκθεση
2012  –  Γκαλερί Backlit Studios Nottingham, UK   –   “ Abstract Exchange ” Ομαδική Έκθεση
2011  –  Γκαλερί Backlit Studios Nottingham, UK   –   Ετήσια Ομαδική Έκθεση


Σχετικά με τον Εικαστικό Κύκλο Sianti:
Ο Εικαστικός Κύκλος Sianti δημιουργήθηκε το 1983. Όχι μόνο υπήρξε πρωτοπόρος στην δημιουργία και ανάπτυξη της Μεταξοτυπίας αλλά υπήρξε ο εμπνευστής για τις εκθέσεις των σημαντικότερων εκπροσώπων της ελληνικής τέχνης. Το 2017 αποχαιρετά το κτήριο της Χαρ. Τρικούπη και εγκαθίσταται σε ένα από τα πιο κομβικά σημεία της Αθήνας: πίσω από την Εθνική Πινακοθήκη στην περιοχή του Χίλτον. Το τιμόνι της διοίκησης αναλαμβάνουν τα παιδιά του Φάνη Σιαντή, Βασιλική και Θεόδωρος.
Στο νέο και ειδικά διαμορφωμένο χώρο ο Ε Κ Sianti εκτός από τις εκθέσεις διοργανώνει δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο την γνωριμία των παιδιών με την τέχνη. Το Μάϊο 2018 λειτουργεί το πρώτο του eshop.

Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη – Πέμπτη- Παρασκευή  10:00-20:00
Τετάρτη 10:00-15:00
Σάββατο 10:00-16:00
Κυριακή και Δευτέρα κλειστά

Εικαστικός Κύκλος Sianti
Βασ. Αλεξάνδρου 2 και Μιχαλακοπούλου, Αθήνα (Πίσω από την Εθνική Πινακοθήκη)
Τηλ: 210 7245432, 210 3648335
Email:  info@ikastikos-kiklos.com
Web: https://ikastikos-kiklos.com/ekthesi-anamesa/?utm_source=Press&utm_campaign=Ikastikos%20Kiklos%20Sianti_Anamesa

 


Σχολιάστε εδώ