Το όνειρο της μητρότητας δεν χάνεται για τις γυναίκες με καρκίνο

Το όνειρο της μητρότητας δεν χάνεται για τις γυναίκες με καρκίνο

Οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο μπορούν να βιώσουν τη μοναδική εμπειρία της εγκυμοσύνης και να γίνουν μητέρες. Το όνειρο της μητρότητας δεν χάνεται για τις ασθενείς που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία! Το αισιόδοξο αυτό μήνυμα έστειλε σε δεκάδες νεαρές γυναίκες που εμφανίζουν κακοήθεια ο μαιευτήρας – γυναικολόγος Σωτήρης Τρομπούκης, μιλώντας στο Πανελλήνιο Forum των Γυναικών στην Ογκολογία, με θέμα: «Γυναίκα & Καρκίνος: Ιδιαιτερότητες και διαφορές».

Δυστυχώς, πολλές από τις νεαρές γυναίκες που νοσούν, πιστεύουν, λανθασμένα, ότι με την εμφάνιση της ασθένειας δεν μπορούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους. «Όμως, η γονιμότητα παλαιότερα ήταν παράπλευρη απώλεια των θεραπειών του καρκίνου, σήμερα όχι», τόνισε ο κ. Τρομπούκης από το βήμα του Forum. Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν τη δυνατότητα να γίνουν μητέρες ακόμη και μετά την υποβολή τους σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, αν αναλογιστούμε πως το 10% των γυναικών που εμφανίζουν καρκίνο είναι κάτω των 40 ετών.

Θεωρείται ιατρικό λάθος, αν όχι εγκληματικό, από την πλευρά των ιατρών να μην ενημερώνουν τις νέες κοπέλες και απλά να τους λένε «προέχει να ξεκινήσεις χημειοθεραπεία» ή «γίνε πρώτα καλά και βλέπουμε!». Όπως ανέφερε ο κ. Τρομπούκης, «επτά στους δέκα ιατρούς–ογκολόγους και χειρουργούς- δεν λαμβάνουν υπόψη στον προγραμματισμό της θεραπείας των ασθενών τη διατήρηση της γονιμότητας».

Οι γυναίκες ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για την αναπαραγωγική τους υγεία, γιατί υπάρχουν πολλές επιλογές. «Οι γυναικολόγοι ενημερώνουμε τις ασθενείς μας πριν από την έναρξη οποιαδήποτε χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας. Αξιολογούμε βασικούς παράγοντες, όπως η ηλικία, ο τύπος της κακοήθους νόσου, το θεραπευτικό πλάνο και οι δόσεις των φαρμάκων», σημείωσε ο κ. Τρομπούκης, διευκρινίζοντας πως εάν σε μία γυναίκα η έναρξη της θεραπείας για τον καρκίνο μπορεί να αναβληθεί για δύο εβδομάδες (στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εφικτό), μπορούν να ακολουθηθούν οι δύο πιο συνήθεις διαδικασίες για τη διατήρηση της γονιμότητάς της: η κατάψυξη ωαρίων ή εμβρύων.

Η ύπαρξη συντρόφου είναι ο παράγοντας που θα επηρεάσει ποια από τις δύο αυτές διαδικασίες αποτελεί την καλύτερη επιλογή. Σύμφωνα με τον κ. Τρομπούκη, εάν η ασθενής δεν είναι σε σταθερή σχέση, συστήνεται η κατάψυξη ωαρίων. Για μια γυναίκα με σταθερό σύντροφο προτιμάται η κατάψυξη εμβρύων.


Σχολιάστε εδώ