Τρώγονται μεταξύ τους στο ΚΙΝΑΛ!

Τρώγονται μεταξύ τους στο ΚΙΝΑΛ!

-Με ποιον θα πάνε μετά τις εκλογές

Μπροστά σε σοβαρά διλήμματα βρίσκεται πλέον το ΚΙΝΑΛ, καθώς φουντώνει η συζήτηση και η αντιπαράθεση στο εσωτερικό για την επόμενη μέρα των εκλογών. Αν, δηλαδή, σε περίπτωση που δεν υπάρχει αυτοδυναμία, θα συμπράξει με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή θα πάει απέναντι, σε ένα ευρύτερο προοδευτικό μέτωπο, πλησιάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το όλο θέμα είναι αγκάθι, καθώς η κ. Γεννηματά, που κινείται στη λογική ενός διμέτωπου τόσο κόντρα στη ΝΔ όσο και κόντρα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αφενός δέχεται εισηγήσεις από επώνυμα στελέχη να προσεγγίσει προσεκτικά τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη, επισημαίνοντας μάλιστα ότι σε περίπτωση κυβερνητικής συνεργασίας, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα πάρει πόντους το ΚΙΝΑΛ.

Αφετέρου, άλλα επώνυμα στελέχη επιμένουν ότι από τώρα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τη ΝΔ, ότι δηλαδή δεν μπορεί να υπάρξει σύμπλευση και κυβερνητική συνεργασία, ιδιαίτερα με την αμιγώς νεοφιλελεύθερη ηγεσία της υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Μια νέα απόπειρα συγκυβέρνησης με τη ΝΔ ισοδυναμεί με οριστική και αμετάκλητη εξαφάνιση των εναπομεινασών δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ από τον πολιτικό χάρτη», επισημαίνουν τα ίδια στελέχη και τονίζουν ότι οι ψηφοφόροι, η εκλογική και κοινωνική βάση τού άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ έχει πάει «δανεική» στον ΣΥΡΙΖΑ και ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς πρέπει να επανασυσπειρώσει, πολιτικά και εκλογικά, κατ’ αρχάς, έστω ένα μέρος αυτών των δυνάμεων.

Οι διαφορετικές αυτές προσεγγίσεις πήραν ιδιαίτερες διαστάσεις στην πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΚΙΝΑΛ, με τον Δημήτρη Ρέππα πρωτίστως (που ανήκει στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου) να ζητάει πλήρη αποσαφήνιση της θέσης του ΚΙΝΑΛ και της Φώφης Γεννηματά, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφεθεί ανοικτό έστω και ένα παραθυράκι για συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Ο κ. Ρέππας επίσης ζήτησε ξεκάθαρη και σταθερή στρατηγική απέναντι στον παραδοσιακό αντίπαλο της Προοδευτικής Παράταξης, τη Δεξιά και τη ΝΔ.

Στελέχη του ΚΙΝΑΛ τόνιζαν μάλιστα ότι «πρέπει το Κίνημα να είναι απολύτως σαφές στις διαχωριστικές του γραμμές, διότι στον κόσμο φαίνεται πως είμαστε αγκαλιά με τον Μητσοτάκη και γι’ αυτό υπάρχει στασιμότητα στα δημοσκοπικά ποσοστά».

Στελέχη μάλιστα που πρόσκεινται στον Γιώργο Παπανδρέου σημειώνουν με έμφαση: «Εμείς είμαστε τρίτο κόμμα, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση. Δεν ζητάει από μας ο κόσμος να κυβερνήσουμε. Δεν μας δίνει εντολή διακυβέρνησης».

Σύμφωνα με αυτά τα στελέχη, ο κόσμος στις εκλογές δεν δείχνει μόνο ποιον θέλει για κυβέρνηση αλλά και ποιον θέλει για κεντρικό πόλο της αντιπολίτευσης, ενώ πρόσθεταν πως «εμείς πρέπει να διεκδικήσουμε σημαντικό ρόλο και λόγο στον προοδευτικό χώρο».

Επιπλέον πιστεύουν πως «αν τελικά δεν υπάρξει αυτοδυναμία, αλλά τα βρουν και συνεργαστούν τα δύο πρώτα κόμματα, σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε να βάλουμε πλάτη και εμείς. Ή όλοι μαζί, δηλαδή και οι τρεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ), διαφορετικά μπορούμε να είμαστε και αντιπολίτευση».

Η πλευρά των Παπανδρεϊκών, με τον Δημήτρη Ρέππα κατ’ αρχήν, αντέδρασε στην εισήγηση της κ. Γεννηματά, η οποία είπε μεταξύ άλλων: «Να ηττηθούν οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, που επιβάλλουν νέες θυσίες και δεσμεύσεις, μοίρασμα της φτώχειας και των επιδομάτων και να αλλάξουν οι δυσβάσταχτοι όροι της μεταμνημονιακής εποχής, που συμφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας με τους ‘‘θεσμούς’’».

Αναφερόμενη δε στη Νέα Δημοκρατία τόνισε ότι η ψήφος στο ΚΙΝΑΛ θα βάλει φραγμό στην επιστροφή της Δεξιάς, καθώς είναι αδιανόητο να αποτελεί λύση η αυτοδυναμία της ΝΔ. «Το Κίνημα Αλλαγής δεν θα μπει σε κυβέρνηση μόνο και μόνο για να συμπληρωθούν οι αριθμοί και να εξασφαλιστεί η δεδηλωμένη», πρόσθεσε η κ. Γεννηματά.

Ο κ. Ρέππας υποστήριξε ότι η εισήγηση (απόφαση) αυτή δεν είναι επαρκής και ζήτησε να διατυπωθεί ρητά ο όρος ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση μόνο με τη ΝΔ αλλά σε τρικομματική κυβέρνηση, με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ. «Ή με όλους μαζί ή με κανέναν», ήταν το πνεύμα της τοποθέτησης Ρέππα.

Η κ. Γεννηματά απάντησε ότι «αυτή η κοκορομαχία, ο διχασμός και η πόλωση μπορεί να συντηρείται στα κομματικά επιτελεία, αλλά αφήνει αδιάφορη την κοινή γνώμη».
«Αν ήταν έτσι, δεν θα έπαιρναν άλλοι 35% και άλλοι 25%», αντέτεινε ο Δ. Ρέππας.
Η κ. Γεννηματά δεν έκανε δευτερολογία, καθώς έπρεπε να αναχωρήσει για κάποια υποχρέωση, αλλά η αντιπαράθεση συνεχίστηκε μεταξύ των στελεχών.

Ο Μανώλης Όθωνας τόνισε ότι το ΚΙΝΑΛ, με βάση την προγραμματική του πλατφόρμα και υπό την προϋπόθεση της εκλογικής εντολής, θα φέρει τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αντιμέτωπα με τις ευθύνες διακυβέρνησης του τόπου.

Η κ. Γεννηματά, σε συνέντευξή της στον Real Fm, επιχείρησε να κρατήσει τις ισορροπίες και να κερδίσει πολιτικό χρόνο ώστε να πάει με συνθετικό λόγο και συντεταγμένο το ΚΙΝΑΛ στις κρίσιμες επιλογές. «Το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα την επόμενη μέρα θα το πει ο ελληνικός λαός. Η λύση στο πρόβλημα της χώρας είναι μια κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας. Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο χρόνο με πειραματισμούς».


Σχολιάστε εδώ