Στοπ από Τίρανα…

Στοπ από Τίρανα…

Ο κ. Κοτζιάς επιβεβαίωσε αυτό που γνωρίζαμε, ότι δεν προχωρά η συζήτηση με τα Τίρανα λόγω και των εσωτερικών προβλημάτων που υπάρχουν με την καθυστέρηση συγκρότησης Συνταγματικού Δικαστηρίου και την άρνηση του Προέδρου Ιλ. Μέτα να δεχθεί να επικυρώσει μια συμφωνία όπως αυτή για τα θαλάσσια σύνορα, χωρίς να έχει προηγηθεί ο έλεγχος συνταγματικότητας από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, από την οποία θεωρητικά δεν μπορεί να απομακρυνθεί και πολύ το επόμενο Συνταγματικό Δικαστήριο, απλώς αποτύπωνε όλο το πλαίσιο της μονομερούς και αυθαίρετης ερμηνείας που κάνει στο Δίκαιο της Θάλασσας η… Τουρκία. Επομένως μάλλον θα είναι δύσκολο να προχωρήσει η συμφωνία με τους Αλβανούς, εκτός φυσικά αν βαφτίσουμε το ψάρι κρέας, όπως έγινε και με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μαθαίνουμε όμως ότι υπάρχει πρόβλημα, καθώς η άλλη πλευρά επιμένει να θέτει, έστω και διά της πλαγίας, θέμα Τσάμηδων, κάτι που δεν μπορεί να δεχθεί η Αθήνα.

Στην Αλβανία πάντως δεν είναι μόνο ο νέος κρατικός αερομεταφορέας Air Albania, που δημιουργήθηκε με τη στήριξη των Turkish Airlines και την προσωπική στήριξη του Τ. Ερντογάν. Η Αλβανία έχει συμπράξει πλήρως με τον τούρκο ηγέτη στο ευαίσθητο, για τον ίδιο, θέμα της αντιμετώπισης του Φ. Γκιουλέν.

Έτσι, το τουρκικό κράτος βάζει χέρι σε όλα τα σχολεία που λειτουργούσε το Ίδρυμα Γκιουλέν στην Αλβανία (ελέγχει ήδη 97 σχολεία σε πολλές χώρες που λειτουργούσαν από το Ίδρυμα Γκιουλέν) και μαθαίνουμε ότι τώρα επιχειρεί δυναμική είσοδο το τουρκικό Ίδρυμα Maarif, που ελέγχεται από την οικογένεια Ερντογάν. Το Maarif αγόρασε το ελληνικών συμφερόντων New York University στα Τίρανα και το Canadian Technology Institute.

Εμείς, παρά τα βήματα που είχαν γίνει στο παρελθόν (με το Αρσάκειο, τον «Όμηρο» κ.ά.), τώρα δεν είμαστε σε θέση να εξασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία των μειονοτικών σχολείων…


Σχολιάστε εδώ