Παρουσίαση βιβλίου: Η α(υτα)πάτη των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας

Παρουσίαση βιβλίου: Η α(υτα)πάτη των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας

Οι Εκδόσεις Παπαζήση και το Βιβλιοπωλείο IANOS έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του συλλογικού έργου:

“Η α(υτα)πάτη των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας”
Συγγραφείς: Αργείτης Γεώργιος, Κορατζάνης Νάσος, Παϊταρίδης Δημήτρης, Πασσάς Κώστας, Πιέρρος Χρήστος

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 18:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Βιβλιοπωλείου IANOS (Σταδίου 24).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Νίκος Φίλης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Αθήνας – πρώην Υπουργός Παιδείας
Φίλιππος Σαχινίδης, Τομεάρχης Οικονομικών ΚΙΝΑΛ, πρώην Υπουργός Οικονομικών
Νίκος Θεοχαράκης, Καθ. Οικονομικού Τμήματος ΕΚΠΑ – Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής ΚΕΠΕ
Παναγιώτης Λιαργκόβας, Καθηγητής Οικονομικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πελοποννήσου – πρώην συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής

– Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Δημοσιογράφος της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ” Σεραφείμ Πολίτης.


Τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα έχουν αποτύχει να δημιουργήσουν τους αναγκαίους μετασχηματισμούς για μια διατηρήσιμη έξοδο της χώρας από την κρίση χρέους. Το οικονομικό και κοινωνικό κόστος της εφαρμογής τους είναι μεγάλο, ενώ παράλληλα συσσώρευσαν στην οικονομία ακόμη υψηλότερο δημόσιο χρέος. Η αποτυχία τους αποδίδεται στο γεγονός ότι ο σχεδιασμός τους στηρίχθηκε στις σαθρές ιδέες του κυρίαρχου παραδείγματος οικονομικής πολιτικής, το οποίο χαρακτηρίζεται από έλλειμμα ρεαλισμού.
Ο σχεδιασμός τους και η υλοποίησή τους δεν έλαβαν υπόψη τα βασικά θεσμικά και διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας. Απαίτησαν από την Ελλάδα να προσαρμοστεί στις υποθέσεις τους. Αυτό μπορούσε να γίνει μόνο μέσω ενός συνδυασμού απάτης και αυταπάτης. Η επικοινωνιακή καλλιέργεια θετικών προσδοκιών αποτέλεσε το μηχανισμό πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης ώστε να αποδεχτεί την εφαρμογή των Μνημονίων ως μονόδρομο για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Η α(υτα)πάτη των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής είναι οι δύο όψεις της απόσπασης της οικονομικής πολιτικής από την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της χώρας.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ

Kατηγορία: Ελληνική Οικονομία
ISBN: 978-960-02-3398-8


Σχολιάστε εδώ