Πρακτικές συμβουλές για να προστατευθείτε από τις φθινοπωρινές ιώσεις

Πρακτικές συμβουλές για να προστατευθείτε από τις φθινοπωρινές ιώσεις

Με την έλευση του Οκτωβρίου μπαίνουμε για τα καλά σε ρυθμούς φθινοπώρου, αλλά και σε περίοδο έξαρσης των ιώσεων του ανώτερου αναπνευστικού και των κρυολογημάτων που οφείλονται στην αλλαγή του καιρού και στον συγχρωτισμό με άλλα άτομα σε κλειστούς χώρους, όπως τα γραφεία, οι σχολικές αίθουσες και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πιο ευάλωτα σε αυτές είναι τα μικρά παιδιά, τα οποία έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό και λόγω της ηλικίας τους δεν έχουν μάθει ακόμα να τηρούν τους κανόνες υγιεινής, αλλά και οι ηλικιωμένοι που συχνά πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας που εξασθενούν τον οργανισμό τους και επιβαρύνουν την αναπνευστική λειτουργία τους.

«Το ευτύχημα είναι ότι οι περισσότεροι έχουν επιστρέψει στην καθημερινότητά τους με τη θετική ενέργεια που απέκτησαν στις καλοκαιρινές διακοπές, ειδικά αν ασχολήθηκαν με κάποιο άθλημα ή θαλάσσιο σπορ. Η άσκηση δυναμώνει τον οργανισμό και τονώνει το ανοσοποιητικό, ενώ το θαλασσινό νερό είναι το καλύτερο φάρμακο για τα νοσήματα του ανώτερου αναπνευστικού, είτε είναι λοιμώξεις είτε χρόνια προβλήματα, όπως η αλλεργική ρινίτιδα», εξηγεί η Δρ. Ανατολή Παταρίδου, MD, χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής & Τραχήλου, επιστημονική συνεργάτιδα του Νοσοκομείου Υγεία.

Παρότι όμως η θωράκιση του οργανισμού με τη βοήθεια της άσκησης και την επαφή με τη θάλασσα είναι πολύ σημαντική, μόνη της δεν αρκεί για την προστασία από τις επερχόμενες ιώσεις.
Για να προστατευθείτε από τις ιώσεις της εποχής, ακολουθήστε τις πρακτικές συμβουλές που ακολουθούν:

• Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

• Να τρώτε καθημερινά περισσότερα φρούτα και λαχανικά και να περιορίσετε την κατανάλωση κρέατος.

• Να κάνετε τακτικά πλύσεις της μύτης με ειδικές συσκευές ή φυσιολογικό ορό, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας όταν υπάρχει επίμονο μπούκωμα και πολλές εκκρίσεις.

• Να διδάξετε στα παιδιά σας κάποιες βασικές κινήσεις με τις οποίες μπορούν να προστατευτούν από τις ιώσεις στο σχολείο και τον παιδικό σταθμό, όπως να πλένουν τακτικά τα χέρια τους, να βάζουν το χέρι τους μπροστά στο στόμα όταν βήχουν και μετά να πλένουν τα χέρια τους, να μην πίνουν από τα μπουκάλια άλλων παιδιών και να αποφεύγουν να ακουμπούν το πρόσωπό τους.

• Οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα/ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς) πρέπει να απευθύνονται στον οικογενειακό τους γιατρό, ώστε αν υπάρχει ένδειξη να εμβολιαστούν.


Σχολιάστε εδώ