Διαλυτικές τάσεις σε Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων λόγω Σκοπίων

Διαλυτικές τάσεις σε Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων λόγω Σκοπίων

Στη σταδιακή αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού της χώρας οδηγούν τα διαλυτικά φαινόμενα που παρατηρούνται στα λεγόμενα μικρά κόμματα, με τις διαδοχικές αποχωρήσεις βουλευτών. Αναδιάταξη που, όπως εκτιμάται, πρόκειται να ολοκληρωθεί όταν η συμφωνία με τα Σκόπια κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή, οπότε και οι αποχωρήσεις θα έχουν πιο μαζικό χαρακτήρα και θα πάρουν τη μορφή μετακινήσεων με προορισμό κυρίως τα δύο μεγάλα κόμματα.

Οι εξελίξεις αυτές πέραν των άλλων ενισχύουν τις εκτιμήσεις που προκύπτουν από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ότι η Βουλή που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα είναι πεντακομματική. Κάτι που παγίως ευνοεί το πρώτο κόμμα, στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει μεγαλύτερο αριθμό εδρών και την αυτοδυναμία.

Στη δίνη του κυκλώνα βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες η Ένωση Κεντρώων, που έχασε έναν ακόμη βουλευτή, τον Αρ. Φωκά, που ανεξαρτητοποιήθηκε, ενώ ένας ακόμη, ο Γ. Σαρίδης, βρίσκεται σε πορεία εξόδου. Ο Β. Λεβέντης κατήγγειλε «αποστασία» και κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι κρύβεται πίσω από το «σχέδιο εξόντωσης» του κόμματος με σκοπό να μείνει εκτός Βουλής στις επόμενες εκλογές.

Προς το παρόν είναι αδιευκρίνιστο προς τα πού θα κατευθυνθεί ο ανεξαρτητοποιηθείς Αρ. Φωκάς. Θεωρείται ωστόσο απίθανο να ενταχθεί στη ΝΔ λόγω παλαιότερων συμπεριφορών του, με αποκορύφωμα τα υβριστικά συνθήματά του κατά της Βουλής.

Αυτήν τη στιγμή η Ένωση Κεντρώων αριθμεί πέντε βουλευτές, αν αποχωρήσει ένας ακόμη τότε θα πάψει να υφίσταται ως Κοινοβουλευτική Ομάδα και ο κ. Λεβέντης θα χάσει τα προνόμιά του στη Βουλή, π.χ., να μιλάει στις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις κ.ά.

Η παραίτηση του γραμματέα Θύμιου Δρόσου ήρθε ως επιβεβαίωση των διαλυτικών φαινομένων που καιρό τώρα υπάρχουν στους Ανεξάρτητους Έλληνες. Οι λόγοι αμιγώς πολιτικοί, λένε οι πληροφορίες, ενώ σε ανάρτησή του στα social media αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι αποχωρεί παράλληλα από τους ΑΝΕΛ. «Παραμένω ενεργός πολίτης, με σαφείς και διακριτές αναφορές στις αρχές του κοινωνικού Κέντρου», σημείωσε, κάτι που δείχνει… Νέα Δημοκρατία.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, το επόμενο διάστημα δεν αναμένεται κινητικότητα σε επίπεδο βουλευτών. Το μεγάλο ξεσκαρτάρισμα θα γίνει την «ώρα του Σκοπιανού», όταν θα κατατεθεί στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών. Τρεις τουλάχιστον βουλευτές, Ελ. Κουντουρά, Θ. Παπαχριστόπουλος και Κ. Ζουράρις, φέρονται αποφασισμένοι να δώσουν θετική ψήφο, θέτοντας αυτόματα εαυτόν εκτός ΑΝΕΛ. Ορισμένοι πάντως εκτιμούν ότι ένας εκ των τριών, ο κ. Παπαχριστόπουλος, ίσως επιχειρήσει νωρίτερα την έξοδο.

Ανάλογα… προβλήματα θα κληθεί να διαχειριστεί τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και ο Στ. Θεοδωράκης. Αν πει «ναι» στη συμφωνία, όπως έχει ανακοινώσει, θα βρεθεί με μείον δύο βουλευτές, αφού Γ. Αμυράς και Γρ. Ψαριανός δεν πρόκειται να τον ακολουθήσουν, αλλά θα πάρουν τον δρόμο προς την Πειραιώς και τη Νέα Δημοκρατία.


Σχολιάστε εδώ