Ο Ευκλ. Τσακαλώτος στην ΕΡΤ: Αισιοδοξία ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις (βίντεο)

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος στην ΕΡΤ: Αισιοδοξία ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις (βίντεο)

Τι είπε για το ΔΝΤ, τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, για πρόωρες εκλογές και για τον ευρωσκεπτικισμό.

Μιλώντας στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι τώρα η Ελλάδα έχει πείσει ότι μπορεί και τις συντάξεις να μην κοπούν και να υπάρχουν και ελαφρύνσεις από τα ο 2019 έως και το 2022. “Δουλέψαμε δύο χρόνια για να πείσουμε και τα κράτη μέλη και τους θεσμούς ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό” είπε ο υπουργός οικονομικών. Κάποια από τα αντίμετρα μπορεί να μην εφαρμοστούν σε δύο χρόνια. Σε τέσσερα χρόνια όμως θα εφαρμοστούν.

Σε ερώτηση για την στάση του ΔΝΤ ο υπουργός οικονομικών τόνισε: “Το ΔΝΤ δεν θα πει ποτέ μπράβο. Το μέτρο είναι δικό του μωρό δικό του παιδί και το αγαπά ακόμη αλλά δέχεται τώρα ότι μπορούμε να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ”. Tο 2017 το ΔΝΤ επέβαλε το μέτρο της περικοπής των συντάξεων διότι είχε εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις για την Ελλάδα. Υπήρχε πίεση για μπεί στο ελληνικό πρόγραμμα κάτι που δεν έγινε.

“Φτάνουμε πολύ κοντά στο τέλος Δεν είναι εύκολο ούτε οι θεσμοί ούτε να κράτη μέλη σε μια χώρα με πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ να ζητήσουν να κόψει συντάξεις”.

Ομόλογα

«Με κάτι τέτοια επιστρέψει ένα χαμόγελο στην αξιωματική αντιπολίτευση» διανύουμε ένα δύσκολο τρίμηνο αλλά όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ιταλία και την Τουρκία και για τις αναδυόμενες αγορές και τόνισε: «Γι αυτό έχουμε και το Buffer, για να έχουμε το περιθώριο να βγούμε στις αγορές με καλύτερους όρους».

Πρόωρες εκλογές

«Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να κάνουμε πρόωρες εκλογές. Ο χρόνος είναι μαζί μας , έχουμε υπομονή Το 2018 βρίσκουν περισσότεροι δουλεία και το 2019 ακόμη περισσότεροι».

Ανέφερε,πως η Κυβέρνηση έχει αναπτύξει σχέδιο ανάπτυξης για την οικονομία και την κοινωνική πολιτική για τα επόμενα χρόνια.

Εμφανίστηκε ενωτικός για την σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ σημειώνοντας ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έχουν περάσει πολλά μαζί και νιώθουν αλληλεγγύη ο ένας προς τον άλλον.

Ενώ έτεινε χείρα φιλίας προς το ΚΙΝΑΛ λέγοντας πως η σοσιαλοδημοκρατιά, η ριζοσπαστική αριστερά και οι πράσινοι, τόνισε, μπορούν μαζί να ανακόψουν το κύμα ευρωσκεπτικισμού στην Ευρώπη εν όψει ευρωεκλογών κάνοντας λογοπαίγνιο  του σχήματος κόκκινο-κόκκινο-πράσινο.

 


Σχολιάστε εδώ