Αποκλειστικό: ΧΥΤΥ σε Κορωπί και Μέγαρα

Αποκλειστικό: ΧΥΤΥ σε Κορωπί και Μέγαρα

Στα λατομεία Κυριακού στο Κορωπί και Σταμέλου στα Μέγαρα θα δημιουργηθούν οι δύο νέοι ΧΥΤΥ της Αττικής. Η απόφαση του ΕΔΣΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής θα ανακοινωθεί μέσα στον Οκτώβριο (πιθανότατα στη Βουλή), ενώ η χωροθέτηση θα επικυρωθεί με νομοθετική ρύθμιση, όπως έγινε το 2003.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η επιλογή των δύο χώρων, που μαζί με τον ΧΥΤΥ Γραμματικού «κλείνουν» γεωγραφικά τις ανάγκες της Αττικής βάσει του περιφερειακού σχεδίου για τα απορρίμματα, βασίστηκε επιστημονικά σε μελέτη που πραγματοποίησε το 2017 ο ΕΔΣΝΑ σε 154 ανενεργά λατομεία της Αττικής.

Ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) στην Αττική, που αναθεωρήθηκε στις αρχές του 2016, προβλέπει τρεις περιοχές για τη χωροθέτηση νέων ΧΥΤΥ: την Ανατολική, τη Νότια και τη Δυτική Αττική (συν άλλους τρεις στις νησιωτικές περιοχές). Με δεδομένο ότι ο ΧΥΤΥ στο Γραμματικό έχει κατασκευαστεί (απομένουν κάποιες εργασίες για να είναι πλήρως λειτουργικός), το βάρος έπεσε στην εξεύρεση κατάλληλων χώρων στις άλλες δύο γεωγραφικές ενότητες, κατά προτεραιότητα σε παλαιά λατομεία/μεταλλεία. Ο ΕΔΣΝΑ ανέθεσε μελέτη, η οποία εξέτασε 154 λατομεία και μεταλλεία. Από αυτά αποκλείστηκαν τα 101 ως ενεργά, διεκδικούμενης ιδιοκτησίας ή ήδη αποκατεστημένα. Ακόμα 33 αποκλείστηκαν για άλλους λόγους: γιατί βρίσκονταν σε α΄ ζώνες προστασίας, έχουν μικρές αποστάσεις από οικισμούς, πολύ μικρή χωρητικότητα, δύσκολη προσβασιμότητα κ.ά. Ετσι απέμειναν 20 θέσεις, που κρίθηκαν κατ’ αρχήν κατάλληλες για να φιλοξενήσουν υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων, όπως ΧΥΤΥ, μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων κ.ά.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ στο kathimerini.gr


Σχολιάστε εδώ