Αυξάνεται το… πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ με τη μη πληρωμή συντάξεων!

Αυξάνεται το… πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ με τη μη πληρωμή συντάξεων!

-Και το περίεργο: Αν και είναι πλεονασματικός, επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό με 200 εκατ. ευρώ!

Για δέκατη φορά, το διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ αποφάσισε την τροποποίηση του προϋπολογισμού του φορέα, αυξάνοντας μάλιστα και το σχετικό πλεόνασμά του στα 586.310.000 ευρώ. Ο κύριος λόγος για τον οποίο κατέστη αναγκαία η τροποποίησή του είναι η νέα, έκτακτη επιχορήγηση 200 εκατ. ευρώ που έλαβε ο ΕΦΚΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα οποία θα διατεθούν συμπληρωματικά για την πληρωμή των συντάξεων.

Αυτή η νέα έκτακτη χρηματοδότηση του ενιαίου φορέα γεννά ερωτηματικά για τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους εξαναγκάζεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια, από τη στιγμή που ο φορέας αυτός, κατά τα λεγόμενα και της ίδιας της υπουργού Εργασίας κ. Αχτσιόγλου, είναι πλεονασματικός και με αυξημένα έσοδα.

Πέραν αυτού, υπήρξε επαναπροσδιορισμός συγκεκριμένων δαπανών, που είχαν προϋπολογισθεί για το 2018, προς τα κάτω και αφορούν ειδικές περιπτώσεις πληρωμών συντάξεων. Έτσι, για τις συντάξεις Δημοσίου, όπου προβλεπόταν να διατεθούν 5.815.000.000 ευρώ αρχικά για ολόκληρο το 2018 και κατόπιν τα μείωσαν με άλλη τροποποίηση του προϋπολογισμού στα 5.811.000.000 ευρώ, έρχονται σήμερα και με τη νέα αυτή τροποποίηση μειώνουν περαιτέρω την πρόβλεψή τους στα 5.779.500.000 ευρώ, δηλαδή κατά 31.500.000 ευρώ λιγότερα.

Κατά τον ίδιο τρόπο, μειώνουν τις προβλέψεις τους για τα ποσά που θα διατεθούν για την πληρωμή των συντάξεων γήρατος ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ κατά 41.000.000 ευρώ, τα ποσά που πρόκειται να διατεθούν για την πληρωμή των συντάξεων γήρατος ΟΓΑ κατά 26.000.000 ευρώ, τα ποσά που πρόκειται να διατεθούν για συντάξεις λόγω θανάτου ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ κατά 11.000.000 ευρώ και τα ποσά που πρόκειται να διατεθούν για τις συντάξεις λόγω θανάτου στο Δημόσιο κατά 5.200.000 ευρώ. Συνολικά, για όλες αυτές τις ειδικές περιπτώσεις γίνεται απομείωση των αρχικών προβλέψεων κατά 131.665.000 ευρώ.

Ο ουσιαστικός λόγος που συμβαίνει αυτό, σύμφωνα και με όσα αναφέρουν υπηρεσιακά στελέχη του ΕΦΚΑ, οφείλεται στην αδυναμία των τμημάτων απονομών συντάξεων να διεκπεραιώσουν μέχρι τα τέλη του 2018 τον αριθμό των δεκάδων χιλιάδων εκκρεμών αιτήσεων και άρα δεν θα χρειαστεί από μεριάς ΕΦΚΑ να διατεθεί το σύνολο των κονδυλίων γι’ αυτόν τον σκοπό. Οπότε, με την έκτακτη επιχορήγηση των 200 εκατ. ευρώ από τη μια μεριά, που σημαίνει ισόποση αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ, και την απομείωση κατά 131.665.000 ευρώ στα κονδύλια για τη πληρωμή των συντάξεων από την άλλη, έχουμε ισόποση μείωση των δαπανών του ΕΦΚΑ.

Έτσι γίνεται άνετα αντιληπτό γιατί τελικά έχουμε αύξηση του πλεονάσματος στον ΕΦΚΑ και επιβράβευση της δημιουργικής λογιστικής που χρησιμοποιείται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Διότι εάν δεν υπήρχε η έκτακτη επιχορήγηση και εάν διεκπεραιώνονταν στην ώρα τους οι χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, ενδεχομένως δεν θα μιλούσαμε σήμερα για κανένα πλεόνασμα και για κανένα success story της κυβέρνησης όσον αφορά τον ΕΦΚΑ.


Σχολιάστε εδώ