Ψάχνουν πού πήγε το 1,6 δισ. που ήταν για τους πρόσφυγες

Ψάχνουν πού πήγε το 1,6 δισ. που ήταν για τους πρόσφυγες

-Οι ευρωπαϊκές αρχές καταπολέμησης της απάτης

Στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών όσον αφορά το ζήτημα των κονδυλίων, ύψους 1,6 δισ., για τους πρόσφυγες βρίσκεται η κυβέρνηση, ενώ αναφορές και στα Μέσα Ενημέρωσης του εξωτερικού διαμορφώνουν εικόνα σπατάλης και κακοδιαχείρισης.

Κι όλα αυτά στον αρνητικό απόηχο που έχουν προκαλέσει πληροφορίες και εικόνες από το κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια της Λέσβου.

Η αναφορά της Κομισιόν στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης Απάτης (OLAF) διε­νεργεί από το 2017 ελέγχους για ενδεχόμενη κακοδιαχείριση επιβεβαιώνει ότι «καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει», φέρνει σε δυσχερή θέση την κυβέρνηση, ενώ εκθέτει και τη χώρα διεθνώς.

Απαντώντας, η κυβέρνηση ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμιά κακοδιαχείριση και ότι όλα έγιναν με διαφάνεια και νόμιμες διαδικασίες, ενώ κατηγόρησε την ηγεσία της ΝΔ ότι επενδύει στο ψέμα και τη συκοφαντία. Βαρύτατα εκτεθειμένη είναι η κυβέρνηση και από την ασυνήθιστη, αν όχι πρωτόγνωρη, ενέργεια του Π. Καμμένου να ζητήσει τη σύλληψη, και μάλιστα με τη διαδικασία του αυτοφώρου, πέντε δημοσιογράφων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» με το επιχείρημα ότι τα δημοσιεύματα σχετικά με τη διαχείριση των κονδυλίων από το υπουργείο Άμυνας ήταν ψευδή και συκοφαντικά προς το πρόσωπό του.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι το υπουργείο έχει διαχειριστεί κονδύλια 100 εκατ. ευρώ, ότι όλες οι διαδικασίες είναι νόμιμες και δεν υπάρχουν απευθείας αναθέσεις.
Η σύλληψη των δημοσιογράφων προκάλεσε κύμα αντιδράσεων και έκανε τον γύρο του κόσμου, εκθέτοντας με τον τρόπο αυτό τη χώρα μας.

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, τόσο για τη διαχείριση των κονδυλίων όσο και για την κατάσταση στη Μόρια αλλά και τις διώξεις δημοσιογράφων από τον Π. Καμμένο, άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Όσα συμβαίνουν στη Μόρια είναι ντροπή για την πατρίδα μας και για την ντροπή αυτή η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση», ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Δεσμεύτηκε δε η ΝΔ να καταργήσει τη διαδικασία του αυτοφώρου στα αδικήματα περί Τύπου και να φέρει στο φως όλη την αλήθεια για τη διασπάθιση των χρημάτων που προορίζονται για τους πρόσφυγες.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φ. Γεννηματά δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη να διαχειριστεί αποτελεσματικά και με διαφάνεια τους ευρωπαϊκούς πόρους. Χαρακτήρισε «κολαστήριο» το hotspot της Μόριας και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο για το μέλλον των προσφύγων, ενώ η υπομονή των κατοίκων των νησιών εξα­ντλείται και η Ακροδεξιά ενισχύεται.


Σχολιάστε εδώ