Και το Πάρκο Ελευθερίας, με τα κτίρια  του τόπου του μαρτυρίου του ΕΑΤ/ΕΣΑ, πουλιέται!

Και το Πάρκο Ελευθερίας, με τα κτίρια του τόπου του μαρτυρίου του ΕΑΤ/ΕΣΑ, πουλιέται!

-Κατά τα άλλα, η Ιστορία της χώρας δεν πουλιέται… -Να δοθούν στη δημοσιότητα όλα όσα έχουν παραχωρηθεί (ουσιαστικά) για πώληση στους δανειστές 

Και ο χώρος του Πάρκου Ελευθερίας, όπου είναι τα κτίρια του ΕΑΤ/ΕΣΑ, του τόπου του μαρτυρίου δεκάδων αγωνιστών κατά της δικτατορίας, έχει παραχωρηθεί στο Υπερταμείο προς πώληση. Πρώτο το «ΠΑΡΟΝ», τον Μάιο του 2017, είχε αποκαλύψει ότι χιλιάδες κτίρια που είχαν μεταβιβασθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, ΤΧΣ, ΕΤΑΔ, ΥΠΑΑΠΕΔ, ΔΕΚΟ κ.λπ., πέρασαν με τον ν. 4389/2016 στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, γνωστή και ως Υπερταμείο των δανειστών, το οποίο επί 99 χρόνια θα ληστεύει τη δημόσια περιουσία της χώρας.

Αφορμή για την αποκάλυψη αυτή είχε σταθεί η πληροφορία, που ήταν τελικά ακριβής, ότι μεταξύ των 10.119 ακινήτων που πρόκειται να ξεπουληθούν είναι και ο χώρος του Πάρκου Ελευθερίας, όπου είναι και τα κτίρια του ΕΑΤ/ΕΣΑ.

Ένας τόπος όπου μαρτύρησαν δεκάδες αντιδικτατορικοί αγωνιστές, με κορυφαίο τον ηρωικό Σπύρο Μουστακλή, και όπου βρίσκονται τα γραφεία του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974. Ενός συνδέσμου ενωτικού, τον οποίο υπηρέτησαν ως πρόεδροι προσωπικότητες όπως ο Ξενοφών Πελοποννήσιος, Μιχάλης Βαρδάνης, Σάκης Καράγιωργας, Γιώργος Ανωμερίτης και Φώτης Προβατάς.

Το θέμα είχε αναδειχθεί όταν η επιχορήγηση της Περιφέρειας Αττικής για το Μουσείο Αντιδικτατορικής Αντίστασης είχε σκοντάψει στις τράπεζες, οι οποίες ζητώντας τίτλους ιδιοκτησίας ανακάλυψαν ότι ο χώρος του πάρκου Ελευθερίας είχε παραχωρηθεί στο Υπερταμείο για… εμπορική προφανώς ανάπλαση. Για το θέμα αυτό είχαν αντιδράσει έντονα όλοι οι αντιστασιακοί, ενώ ο βουλευτής τότε του ΣΥΡΙΖΑ και αντιστασιακός Στάθης Παναγούλης κατέθεσε ερώτηση, ρωτώντας πώς είναι δυνατό ένα διατηρητέο μνημείο (ΦΕΚ 229 Δ’/26.3.1977) από το 1977, στο οποίο είχαν μαρτυρήσει ο Μουστακλής, ο Παναγούλης, ο Μίκης, ο Κάππος, ο Οπρόπουλος, κ.ά., να παραχωρείται στο ΤΑΙΠΕΔ και μετέπειτα στο Υπερταμείο για να γίνει εμπορικό κέντρο και κέντρα διασκέδασης.

Τότε εστιάσαμε στο πάρκο Ελευθερίας, ποτέ όμως δεν μπορούσαμε να φαντασθούμε ότι μαζί με αυτό το μνημείο έχουν παραχωρηθεί, στο όνομα των δανειστών και των εκπροσώπων της «αριστερής», επενδυτικής ιδιωτικής πρωτοβουλίας (Σταθάκης, Τσακαλώτος, Πιτσιόρλας κ.λπ.), όλα τα μνημεία της χώρας. Διότι μεταξύ των παραχωρηθέντων κτιρίων και χώρων φαίνεται να έχουν δοθεί στους εκπροσώπους των δανειστών (Μέρκελ, Λαγκάρντ κ.λπ.) όλα τα μνημεία της χώρας. Μόνο που η ιστορία της χώρας δεν ξεπουλιέται.

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα τα ακριβή στοιχεία του καταλόγου που παρέδωσε στους δανειστές για να κλείσουν τα προαπαιτούμενα του τρίτου Μνημονίου του 2015. Ίσως η κυβέρνηση, που αντιμετωπίζει πλείστες δυσκολίες («Μακεδονικό», συντάξεις, ελληνοτουρκικά κ.λπ.), να μην έχει ακόμα κατανοήσει ότι το θέμα του ξεπουλήματος των μνημείων και προστατευόμενων χώρων αφορά όλους τους δήμους της χώρας, όλες τις περιφέρειες, άρα ολόκληρη την κοινωνία και εξ αυτού του λόγου δεν θα χάσει τις εθνικές εκλογές αλλά και τις περιφερειακές και τις τοπικές εκλογές, αφού όλοι οι τοπικοί άρχοντες της αντιπολίτευσης θα κατεβαίνουν με σημαία τη διάσωση των μνημείων και ακινήτων της περιοχής τους από τους δανειστές και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη έχουν αρχίσει και σχηματίζονται επιτροπές για τη διάσωση των μνημείων από την ΕΤΑΔ, το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο.
Το κόλπο στήθηκε με την απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ και της ΚΕΔ από την ΕΤΑΔ και στη συνέχεια η ΕΤΑΔ μεταβιβάσθηκε στο Υπερταμείο και η διαχείριση αυτής της περιουσίας μέχρι να ξεπουληθεί από την ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο) βρίσκεται στα χέρια της ΕΤΑΔ, δηλαδή του υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή της κυβέρνησης!

Πέρα από την αντισυνταγματικότητα όλων των νομοθετημάτων αυτών του 2016, υπάρχει ένα και μόνο όπλο αντίδρασης: Όλοι οι πολίτες κάθε δήμου και όλοι οι φορείς να συνασπισθούν γύρω από αξιόπιστους φορείς και να αγωνιστούν για τη διαγραφή των μνημείων της περιοχής τους από τη λίστα της ντροπής.


Σχολιάστε εδώ