Επίσκεψη του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στην Κύπρο και σειρά επαφών με αυτοδιοικητικούς παράγοντες της χώρας

Επίσκεψη του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στην Κύπρο και σειρά επαφών με αυτοδιοικητικούς παράγοντες της χώρας

Γ. Πατούλης: «Με τον Κυπριακό λαό μας συνδέουν διαχρονικά σχέσεις αδελφοσύνης και πάνω σε αυτές θα χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την αυτοδιοίκηση»

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο, πραγματοποίησε συναντήσεις εργασίας με αυτοδιοικητικούς παράγοντες της χώρας και ειδικότερα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Κύπρου Α.Βύρα καθώς και με τον Δήμαρχο Λευκωσίας Κ. Γιωρκάτζη.

Στο επίκεντρο της συζήτησης του κ. Πατούλη με τον Κύπριο ομόλογο του, βρέθηκε η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας της ΚΕΔΕ με την Ένωση Δήμων Κύπρου, με στόχο την ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών σε Ελλάδα και Κύπρο, μέσα από γόνιμες αυτοδιοικητικές συνέργειες και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.

Έμφαση δόθηκε στην ανάγκη εφαρμογής της μητροπολιτικής διακυβέρνησης, μέσω της αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων προς τους Δήμους, προκειμένου η Αυτοδιοίκηση να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά υπέρ των πολιτών σε ζητήματα που σχετίζονται με τις υποδομές, την ανάπτυξη, την υγεία αλλά και την ασφάλεια.

Ειδικότερα στον τομέα της ασφάλειας ο κ. Βύρας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ για τον θεσμό του «Παρατηρητή της γειτονιάς» που εφαρμόζεται με επιτυχία στους Δήμους της Κύπρου και έχει στόχο την πρόληψη του εγκλήματος. Μέσω αυτού του πρωτοποριακού θεσμού πολίτες, προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, παρατηρούν και ενημερώνουν την Αστυνομία για ύποπτες δραστηριότητες στην περιοχή τους. Πρόσφατο παράδειγμα των σημαντικών υπηρεσιών που προσφέρει αυτή η δράση, όπως ανέφερε ο κ. Βύρας, ήταν εξιχνίαση της απαγωγής των δύο 11χρονων παιδιών. Ο κ. Πατούλης αναγνώρισε την αποτελεσματικότητα της πρωτοβουλίας και επιφυλάχθηκε να εξετάσει τις δυνατότητες εφαρμογής μίας ανάλογης υπηρεσίας και στους Δήμους στην Ελλάδα.

Ακολούθως ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ συναντήθηκε με το Δήμαρχο Λευκωσίας Κ. Γιωρκάτζη, με τον οποίο και συζήτησε τις προοπτικές διεύρυνσης συνεργασίας της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού με τη Λευκωσία σε τομείς όπως είναι η εκπαίδευση, ο τουρισμός και η υγεία.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε από κοινού αναφορά στον Συνέδριο Παγκόσμιων Ελλήνων Ιατρών που θα πραγματοποιηθεί το 2019 στην Κυπριακή πόλη και στις προοπτικές που ανοίγονται από αυτή τη σημαντική διοργάνωση για την ενίσχυση του τουρισμού υγείας, ένα ισχυρό μοχλό ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.

Ο κ. Πατούλης κατά τη συνάντηση, προσκάλεσε το Δήμαρχο Λευκωσίας να επισκεφθεί την Ελλάδα και ειδικότερα την Ηγουμενίτσα όπου στα τέλη Νοεμβρίου θα διεξαχθεί το πρώτο θεματικό Συνέδριο των ΚΕΠ Υγείας του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:

«Με τον Κυπριακό λαό μας συνδέουν διαχρονικά σχέσεις αδελφοσύνης και πάνω σε αυτές θα χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την αυτοδιοίκηση.

Oι τρόποι ενίσχυσης του θεσμού της Αυτοδιοίκησης είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την Ελλάδα και την Κύπρο στον ίδιο βαθμό, με δεδομένο ότι ειδικά στη χώρα μας, το συγκεντρωτικό μοντέλο του κράτους απέτυχε.

Τόσο με τον Κύπριο ομόλογο μου όσο και με το Δήμαρχο Λευκωσίας συζητήσαμε για συνέργειες και πρωτοβουλίες που μπορούμε να λάβουμε από κοινού προκειμένου να ισχυροποιήσουμε τις τοπικές μας κοινωνίες και να τις βάλουμε σε τροχιά ανάπτυξης».


Σχολιάστε εδώ