Μπλόκο στις μεταβιβάσεις ακινήτων λόγω δημοτικών τελών

Μπλόκο στις μεταβιβάσεις ακινήτων λόγω δημοτικών τελών

Μπορεί οι μεταβιβάσεις ακινήτων να έχουν αναθερμανθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες ενόψει της ισχύος από την Πρωτοχρονιά των νέων αντικειμενικών αξιών, όμως η κρατική μηχανή δεν παύει να δημιουργεί προβλήματα ακόμη και εκεί που δεν υπάρχουν.

Συμβολαιογράφοι εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους για το γεγονός ότι η προϋπόθεση έκδοσης πιστοποιητικού καταβολής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας έχει αναδειχθεί στο μεγαλύτερο πρόβλημα για την ολοκλήρωση μιας μεταβίβασης ακινήτου ή μιας γονικής παροχής. Ο λόγος; Η χρέωση δημοτικών τελών ακόμη και για ακίνητα τα οποία ήταν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα τα τελευταία χρόνια και γενικά η χρέωση αναδρομικών επιβαρύνσεων.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η φορολογική νομοθεσία, μια από τις προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση μιας μεταβίβασης ακινήτου είναι να έχει εξοφληθεί το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας για την τελευταία πενταετία. Όταν οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτονται τα τμήματα Εσόδων των δήμου όπου βρίσκονται τα μεταβιβαζόμενα ακίνητα προκειμένου να λάβουν το πιστοποιητικό εξόφλησης ΕΝΦΙΑ τους ενημερώνουν ότι για να εκδοθεί δεν επαρκεί η εξόφληση μόνο του ΤΑΠ. Θα πρέπει να γίνει έλεγχος και για οφειλές από δημοτικά τέλη και δημοτικό φόρο. Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο στις περιπτώσεις κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

Ολόκληρο το άρθρο στο capital.gr
Φωτο: capital.gr


Σχολιάστε εδώ