Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαμήνυσε σήμερα ότι επιθυμεί να υπάρξει μια «λύση των δύο κρατών» στο Μεσανατολικό, στην πιο σαφή μέχρι σήμερα δήλωση που έχει κάνει ότι η κυβέρνησή του θα μπορούσε να στηρίξει μια τέτοια εξέλιξη.

Μέχρι πρόσφατα η Ουάσινγκτον διαμήνυε ότι θα υποστήριζε αυτή τη λύση μόνο αν συμφωνούσαν και οι δύο πλευρές, τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι.

Στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Τραμπ είπε επίσης ότι θέλει να παρουσιάσει το ειρηνευτικό σχέδιο της κυβέρνησής του μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες. «Είναι το όνειρό μου να το κάνω αυτό πριν από τη λήξη της πρώτης θητείας μου», τον Ιανουάριο του 2021, πρόσθεσε.

«Μου αρέσει η λύση των δύο κρατών. Νομίζω ότι αυτό λειτουργεί καλύτερα… Αυτή είναι η αίσθηση που έχω», πρόσθεσε.

Ο Νετανιάχου έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένο και να αναγνωρίσει το Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος. Οι Παλαιστίνιοι από την πλευρά τους δηλώνουν ότι οι προϋποθέσεις αυτές δείχνουν ότι ο Νετανιάχου δεν είναι ειλικρινής όταν λέει ότι επιθυμεί την ειρήνη.

Οι αραβικές χώρες που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ υποστηρίζουν ένθερμα τη λύση των δύο κρατών.

«Πραγματικά πιστεύω ότι κάτι θα γίνει. Λένε ότι είναι η δυσκολότερη απ’ όλες τις συμφωνίες», είπε ο Τραμπ. Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να κάνει «κάτι καλό» για την άλλη πλευρά, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης «πεπεισμένος 100%» ότι οι Παλαιστίνιοι, που έχουν παγώσει κάθε επαφή με την αμερικανική κυβέρνηση αφότου η Ουάσινγκτον αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, στα τέλη του 2017, «θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

«Ο Κιμ θέλει ειρήνη»

Αναφερόμενος στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι ο «θέλει την ειρήνη».
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι «συμβαίνουν πολλά πράγματα στα παρασκήνια» με τη Βόρεια Κορέα και προανήγγειλε ότι «σύντομα» θα υπάρξουν «καλές ειδήσεις». Ο Κιμ, πρόσθεσε, θέλει «την ειρήνη και την ευημερία» της χώρας του.

Παράλληλα ωστόσο, ο Τραμπ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να τηρήσει αυστηρά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Πιονγκγιάνγκ.
Λίγο νωρίτερα, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Τραμπ είπε ότι πρόκειται να συναντηθεί ξανά με τον Κιμ στο εγγύς μέλλον.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, μιλώντας στην εκπομπή This Morning του τηλεοπτικού δικτύου CBS, είπε ότι εργάζεται για την οργάνωση αυτής της συνόδου η οποία όμως κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθεί «κάποια στιγμή» μετά τον Οκτώβριο.