Τον χαβά τους και οι Αλβανοί

Τον χαβά τους και οι Αλβανοί

-Κι εμείς;

Στην Αλβανία δεν βάζουν μυαλό. Το αντίθετο. Πληροφορηθήκαμε ότι η αλβανική κυβέρνηση, παρά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, δεν άλλαξε τα σχολικά βιβλία, που βρίθουν ανθελληνικών αναφορών και περιλαμβάνουν και χάρτες που παρουσιάζουν ως «αλβανικά εδάφη» όλη την Ήπειρο μέχρι την Πρέβεζα, αλλά και τη Φλώρινα και την Καστοριά.

Υποτίθεται ότι αυτά τα βιβλία έπρεπε να είχαν αλλάξει εδώ και δύο χρόνια, όταν είχε αρχίσει η συζήτηση και είχαν συνεδριάσει οι επιτροπές που έχουν συγκροτήσει οι δύο χώρες. Αλλά η αλβανική πλευρά φαίνεται ότι δεν κάνει τίποτε άλλο από το να κοροϊδεύει, καθώς, όπως μαθαίνουμε, και η διαδικασία για την ανεύρεση και ταυτοποίηση των νεκρών ελλήνων στρατιωτών του Αλβανικού Μετώπου μπαίνει σε ρυθμό ρελαντί…

Όμως στην Αλβανία υπάρχουν εξελίξεις και στο θέμα των Τσάμηδων. Το κόμμα τους (PDIU), τουλάχιστον ο αρχηγός του Σχπετίμ Ιντρίζι, αποφάσισε να εγκαταλείψει τον συνασπισμό με το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα και να συνεργασθεί με το Δημοκρατικό Κόμμα, δηλαδή την αντιπολίτευση, αν και σύμφωνα με πληροφορίες τρεις βουλευτές του μπορεί να παραμείνουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Αυτό εκ των πραγμάτων προκαλεί παρενέργειες, που αφορούν και το κόμμα της μειονότητας (ΚΕΑΔ).

Ο πρόεδρός του Βαγγέλης Ντούλες είχε αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τον Έντι Ράμα, όταν αυτός αποφάσισε να συνεργασθεί με το Κόμμα των Τσάμηδων. Κατόπιν ο κ. Ντούλες προσέγγισε το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα και συνέπραξε μαζί του και μάλιστα μπήκε στις δικές του λίστες ώστε να εκλεγεί βουλευτής. Τώρα που οι Τσάμηδες μετακινούνται και αυτοί στο Δημοκρατικό Κόμμα, όλοι περίμεναν ότι ο κ. Ντούλες θα αποχωρούσε.

Κι όμως μαθαίνουμε ότι θα παραμείνει στο ίδιο κόμμα με εκείνους που αποτελούν την αιχμή του δόρατος του ανθελληνισμού στην Αλβανία… Προφανώς, ο κίνδυνος να μείνει εκτός Βουλής στις επόμενες εκλογές είναι τόσο πιθανός που θα υποχρεώσει τον εκπρόσωπο της ελληνικής εθνικής μειονότητας να συναποφασίζει και να συνεργάζεται με τους πιο σκληρούς εκπροσώπους των Τσάμηδων…

Ο κ. Ιντρίζι δικαιολόγησε την απόφασή του κατηγορώντας τον Έντι Ράμα ότι δεν προώθησε αρκετά τα θέματα των Τσάμηδων στις συνομιλίες με την Ελλάδα.

Στην Αλβανία δύσκολα αλλάζουν νοοτροπίες και μεθοδεύσεις έναντι των ελλήνων μειονοτικών.

Όπως πληροφορηθήκαμε, τον Αύγουστο, ο Ιερός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνος, στο Βουνό της Χειμάρρας, ναός που λειτουργεί κανονικά για τις ανά­γκες των πιστών της περιοχής, παραχωρήθηκε από το αλβανικό υπουργείο Πολιτισμού για τη διοργάνωση μουσικής εκδήλωσης, αν και έχει χαρακτηρισθεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Όπως κατήγγειλαν ομογενείς, οι αλβανικές ΜΚΟ, που σε συνεργασία με αυστριακό οργανισμό οργάνωσαν τη συναυλία, συνδέονται με την αλβανίδα υπουργό Πολιτισμού Μιρέλα Κουμπάρο.

Ο συγκεκριμένος ναός έχει παρελθόν (σύμφωνα με το δημοσίευμα του tachydromos.org): Το 1999, αφού ανακαινίσθηκε με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, ο ναός πυρπολήθηκε, χωρίς ακόμη να έχουν διερευνηθεί οι αιτίες και οι συνθήκες αυτού του γεγονότος. Αυτή η πυρκαγιά έδωσε την ευκαιρία στο υπουργείο Πολιτισμού να παρέμβει στην εκκλησία, ενώ και πάλι πριν από έναν χρόνο οι αλβανικές αρχές έκλεισαν την εκκλησία για τη… συντήρηση μιας τοιχογραφίας.

Φαίνεται πάντως ότι υπάρχει συστηματικό σχέδιο για σταδιακή υφαρπαγή μνημείων που ανήκουν στην αλβανική Ορθόδοξη Εκκλησία, στερώ­ντας από τους έλληνες μειονοτικούς αλλά και από τους αλβανούς ορθόδοξους σημαντικά κέντρα άσκησης της θρησκευτικής λατρείας τους, καθώς προγραμματίζεται σειρά τέτοιων «πολιτιστικών» εκδηλώσεων και σε άλλα χριστιανικά μνημεία της περιοχής. Ίσως αποτελεί σύμπτωση, αλλά ρόλο στη διοργάνωση αυτού του είδους των εκδηλώσεων, που έχουν σπόνσορα την αυστριακή πρεσβεία και μία αυστριακή τράπεζα αλλά και τον Δήμο Χειμάρρας, έχει και ένας εξάδελφος εξ αγχιστείας του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, που και ο ίδιος κατάγεται από το συ­γκεκριμένο χωριό.

Απλώς μαζεύονται πολλά σύννεφα στα ελληνοαλβανικά και μάλλον δεν δίνεται η δέουσα προσοχή.

exofrenikos@hotmail.com


Σχολιάστε εδώ