Στα σκαριά νέα, ευνοϊκή ρύθμιση για μισθωτούς και συνταξιούχους!

Στα σκαριά νέα, ευνοϊκή ρύθμιση για μισθωτούς και συνταξιούχους!

Νέα ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών που θα αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους βρίσκεται στα σκαριά και τέθηκε από το οικονομικό επιτελείο στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Με τις οφειλές προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ να υπερβαίνουν τα 130 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση ετοιμάζει μια νέα ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών σε περισσότερες μηνιαίες δόσεις, οι οποίες θα οριστούν με συγκεκριμένα κριτήρια και λέγεται ότι θα φθάνουν έως τις 36 δόσεις για μικρές οφειλές έως 3.000 ευρώ, από 12 μηνιαίες δόσεις, που προβλέπονται σήμερα μέσω της πάγιας ρύθμισης.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών κ. Παπανάτσιου, υπάρχουν ελπίδες για ευνοϊκότερη ρύθμιση, με την προϋπόθεση όμως ότι θα εξοφληθούν οι οφειλές του 2018. Όμως η εμμονή στην εξόφληση των υποχρεώσεων του 2018 δείχνει ότι η κυβέρνηση ψάχνει επειγόντως για έσοδα, μιας και η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει στερέψει, ενώ αναζητούν πάση θυσία τα υπερπλεονάσματα για να ικανοποιήσουν τις προεκλογικές δεσμεύσεις.

Προκειμένου να συμφωνήσουν οι δανειστές σε μια νέα ρύθμιση για τις οφειλές των μισθωτών και των συνταξιούχων δίνουν μεγάλο βάρος στο κριτήριο της βιωσιμότητας του οφειλέτη. Γι’ αυτό και όποιος θελήσει να υπαχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης επικεντρώνεται στο να επιτραπεί η ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και των φυσικών προσώπων που δεν διαθέτουν επαγγελματική ιδιότητα, δηλαδή στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Σημειωτέον ότι ο αριθμός των οφειλετών του Δημοσίου αυξήθηκε κατακόρυφα τον Ιούλιο (κοντά στα τέσσερα εκατομμύρια άτομα) λόγω της βεβαίωσης της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Πληρώθηκε μόλις το 70% του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που βεβαιώθηκε. Κρίσιμος μήνας θεωρείται ο Σεπτέμβριος, καθώς είναι ο πρώτος μήνας της φετινής χρονιάς που θα συμπέσει -χρονικά- η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ με τον φόρο εισοδήματος.

Φωτο: www.ypaithros.gr


Σχολιάστε εδώ