Ποια είναι η σωστή διατροφή για τους μαθητές

Ποια είναι η σωστή διατροφή για τους μαθητές

Της
ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΠΩΛΗ,
MSc Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου
Αντιπρόεδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
kapoli@logodiatrofis.gr


Συχνά στο πλαίσιο των διακοπών τα παιδιά αφήνουν πίσω τους τον υγιεινό τρόπο διατροφής και στρέφονται σε πιο εύκολα και θερμιδικά πυκνά γεύματα, που δεν είναι σωστά κατανεμημένα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Για παράδειγμα, πολύ συχνά παραλείπουν το πρωινό γεύμα, ενώ δεν δείχνουν καμία προτίμηση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε πως το παιδί σας ακολουθεί ένα πρόγραμμα διατροφής που θα καλύπτει τις ανάγκες του και θα το βοηθάει να ανταπεξέλθει πιο εύκολα και αποδοτικά στις υποχρεώσεις του.

ΠΡΩΙΝΟ

Το πρωινό είναι ένα πολύ σημαντικό γεύμα για την ανάπτυξη του παιδιού σας. Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που τρώνε πρωινό τείνουν να παρακολουθούν πιο πολύ στο μάθημα, να κουράζονται λιγότερο, να συγκεντρώνονται και να λύνουν τις ασκήσεις τους με μεγαλύτερη ευκολία. Επιπλέον, έχει φανεί ότι μικρό ποσοστό από αυτά είναι υπέρβαρα. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι το παιδί σας τρώει ένα θρεπτικό πρωινό πριν πάει στο σχολείο. Πολύ καλές επιλογές είναι οι εξής:

• 1 ποτήρι γάλα 1,5 % σε λιπαρά με δημητριακά ολικής αλέσεως και μέλι.
• 1 ποτήρι γάλα 1,5 % σε λιπαρά και 1 φέτα ψωμί πολύσπορο ή 2 φρυγανιές σικάλεως ή με μαλακή μαργαρίνη και μέλι ή μαρμελάδα ή ταχίνι.
• 1 ποτήρι χυμό φρούτων με ψωμί πολύσπορο και αυγό βραστό.
• 1 ποτήρι γάλα 1,5 % σε λιπαρά και τοστ με ψωμί πολύσπορο γαλοπούλα και τυρί χαμηλών λιπαρών.

ΤΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Το σνακ στο σχολείο βοηθάει το παιδί σας να μείνει συγκεντρωμένο κατά την ώρα του μαθήματος. Μπορεί επίσης να του προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται και να το κρατήσει χορτάτο μέχρι την ώρα του μεσημεριανού.

Διαβάστε ακόμη

   

Για τα περισσότερα παιδιά, σνακ σημαίνει μια μεγάλη σακούλα πατατάκια. Αντιθέτως, πρέπει να αντιμετωπίζουμε το σνακ σαν ένα μικρό γεύμα που περιλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερες ομάδες τροφίμων.

Το σνακ πρέπει να περιλαμβάνει κυρίως πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, ώστε το παιδί σας να χορτάσει και να πάρει την απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζεται με τον πιο υγιεινό τρόπο. Επίσης, η ώρα του σνακ είναι μια πολύ καλή ευκαιρία ώστε να καταναλώσει φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς.

Γι’ αυτόν τον λόγο πηγαίνετε μαζί με το παιδί σας για ψώνια κι αφήστε το να διαλέξει μόνο του τα φρούτα και τα λαχανικά που θα ήθελε να φάει. Έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά προτιμούν και ευχαριστιούνται να καταναλώνουν αυτό που έχουν διαλέξει μόνα τους. Έπειτα προσθέστε αυτά που διάλεξε με πρωτότυπο και παιχνιδιάρικο τρόπο μέσα στο σνακ του.


Σχολιάστε εδώ