Μουσικό θέατρο: Βάτραχοι του Αριστοφάνη

Μουσικό θέατρο: Βάτραχοι του Αριστοφάνη

Με μια ανατρεπτική διασκευή της κωμωδίας Βάτραχοι του Αριστοφάνη ξεκινά η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής την καλλιτεχνική περίοδο 2018/19 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Οι εκκεντρικοί
Opera Chaotique με την ιδιαίτερη αισθητική και η αναγνωρισμένη Ομάδα Κουκλοθεάτρου Merlin, που εδρεύει και δημιουργεί στο Βερολίνο, ενώνουν τις δυνάμεις τους, μεταφέρουν τους Βατράχους στη σημερινή εποχή και παρουσιάζουν μια συναρπαστική ιστορία με μουσικές αλχημείες, σκοτεινές μπαλάντες, σουρεαλιστική φαντασία, γερές δόσεις μαύρου χιούμορ, εντυπωσιακές κούκλες και μάσκες.

Για τέσσερις μόνο παραστάσεις, στις 13, 14 Οκτωβρίου 2018 και στις 3, 4 Μαΐου 2019, οι Opera Chaotique και η Ομάδα Κουκλοθεάτρου Merlin ζωντανεύουν στην Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ ένα ατμοσφαιρικό, απόκοσμο σύμπαν από εκστατικούς ήχους, κινηματογραφικές εικόνες και κούκλες λαμπρών πνευμάτων του παρελθόντος. Σε αυτή τη διασκευή των Βατράχων του Αριστοφάνη, ο Διόνυσος συναντά τον Έντγκαρ Άλλαν Πόε, τον Τσαρλς Μπουκόφσκι, τον Αρθούρο Ρεμπώ, ενώ το πνεύμα του Τομ Γουέιτς περιπλανιέται στα βερολινέζικα καμπαρέ ξορκίζοντας τους εφιάλτες που στοιχειώνουν τα όνειρά μας.


Λίγα λόγια για το έργο

Το έργο μεταφέρεται στη σημερινή εποχή ως μια αφηγηματική μουσική ιστορία. Ο Διόνυσος, μετά από 2.500 χρόνια, παραμένει απογοητευμένος από το χαμηλό πνευματικό επίπεδο των ανθρώπων και αποφασίζει να στραφεί ξανά στους πεφωτισμένους νεκρούς του Κάτω Κόσμου. Στο ταξίδι του συναντάει, εκτός από τον Ευριπίδη και τον Αισχύλο, τους Ρεμπώ, Μπουκόφσκι, Πόε, Εμπειρίκο και άλλα λαμπρά πνεύματα του παρελθόντος, σε μια αναζήτηση που στο τέλος έχει μια απρόσμενη ανατροπή.

Πόλεμοι, προσφυγικό πρόβλημα, φτώχεια, τηλεόραση, θρησκοληψία οδηγούν στην εξαθλίωση του μυαλού, του σώματος και της ψυχής. Μπορούν οι άνθρωποι του πνεύματος να σώσουν την ανθρωπότητα από την καταστροφή; Ή έστω να βοηθήσουν; Είναι ο Αριστοφάνης πάντα επίκαιρος ή εμείς είμαστε 2.500 χρόνια πίσω; Η διασκευή της κωμωδίας μεταφερόμενη στη σημερινή εποχή προσεγγίζει σοβαρά ζητήματα μέσω του χιούμορ και προσφέρει ελπίδα και αισιοδοξία. Το έργο των παλιών ζει και των νέων εμπνέει! Αυτοί έκαναν αυτό που μπορούσαν. Εμείς;
Η διασκευή των Βατράχων του Αριστοφάνη που θα παρουσιαστεί στην Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ σηματοδοτεί την πρώτη επίσημη συνεργασία των «αλχημιστών του σουρεαλιστικού καμπαρέ» Opera Chaotique και της Ομάδας Κουκλοθεάτρου Merlin. Για τη μουσική της παράστασης οι Opera Chaotique σημειώνουν: «Η σύνθεση της μουσικής για τους Βατράχους του Αριστοφάνη χαρακτηρίζεται από την εμμονή μας να σμίγουν με παραδοσιακούς ελληνικούς ρυθμούς με δυτικές τεχνοτροπίες.  Αναπόφευκτη η επιρροή του βερολινέζικου καμπαρέ φιλτραρισμένου υπό το πνεύμα του Τομ Γουέιτς και των καταραμένων ποιητών. Στη φόρμα τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα δημιουργούν μια οικειότητα με τους χαρακτήρες, ενώ τα αυτοσχεδιαστικά μέρη τους δίνουν μια νέα διάσταση. Πρόθεσή μας επίσης είναι να αναμείξουμε τη διονυσιακή οργιακή έκσταση με τη σκοτεινή μας πλευρά, καθώς και το χιούμορ με τη μελαγχολία».
Από τη Δυτική Αθήνα η Ομάδα Κουκλοθεάτρου Merlin βρήκε καταφύγιο στο Βερολίνο. Με τη μοναδική, ποιητική, συμβολική γλώσσα της κούκλας ο Δημήτρης Στάμου και η Ντέμη Παπαδά επικοινωνούν τα όνειρα και τους εφιάλτες τους σε κάθε γωνιά του κόσμου. Φτιάχνουν τις κούκλες τους με κόλλα, ξύλα και χαρτί, μέσα από βουνά σκουπιδιών. Για τις κούκλες και μάσκες στους Βατράχους σημειώνουν: «Στοιχειωμένοι από τις λέξεις του Σαρλ Μπωντλαίρ, τις εικόνες του Φριτς Λανγκ, τα σκίτσα του Έντουαρντ Γκόρεϋ, τους ήχους της πανκ, τα βογκητά των πόλεων και της καθημερινότητας, πλάθουμε τις ιστορίες μας και δημιουργούμε το μικρό σύμπαν μας. Πραγματευόμαστε μέσα από το κουκλοθέατρο ζητήματα που καίνε την ψυχή μας.2.500 χρόνια μετά το έργο του Αριστοφάνη, τα ζητήματα παραμένουν εδώ. Ζωντανά, τρομακτικά, άλυτα. Σαν τίποτα να μην έχει αλλάξει από τότε. Με τους Βατράχους μας δόθηκε άλλη μια πρόκληση να οπτικοποιήσουμε τις δικές μας σκέψεις, να μεθύσουμε με λόγια ποιητών που μας σημάδεψαν και να μοιραστούμε τη γεύση αυτή με το κοινό του σήμερα».
Μαζί τους επί σκηνής ο χαρισματικός Σταύρος Παργινός στο βιολοντσέλο και η ταλαντούχα υψίφωνος Λητώ Μεσσήνη.
Οι Βάτραχοι αποτελούν συμπαραγωγή με τους Opera Chaotique και την Ομάδα Κουκλοθεάτρου Merlin, η οποία εντάσσεται στην πολιτική συμπαραγωγών της Εναλλακτικής Σκηνής ΕΛΣ με τις πιο δραστήριες ομάδες μουσικού θεάτρου.


Opera Chaotique

Οι Opera Chaotique με περίπου 600 παραστάσεις σε 18 χώρες έχουν χαρτογραφηθεί ως ένα μοναδικό φαινόμενο του μουσικοθεατρικού στερεώματος. Το πρόγραμμα των παραστάσεών τους έχει πλέον σταθερές εμφανίσεις σε ιστορικά θέατρα και φεστιβάλ όπως Secret Garden Party (Ηνωμένο Βασίλειο), το MBP fest της Βαρκελώνης, Φεστιβάλ Αθηνών, Lido του Βερολίνου, Backstage Club της Αγίας Πετρούπολης κ.ά. ενώ ο διεθνής τύπος έχει αναφερθεί στο πρωτότυπο έργο τους με κολακευτικά αφιερώματα και κριτικές. Το 2013 συμμετείχαν στις περιοδείες των Nouvelle Vague και των Tiger Lillies, ενώ έχουν συναντηθεί και δισκογραφικά με τα δύο γκρουπ, καθώς και με άλλους καλλιτέχνες.

http://www.operachaotique.com


Ομάδα Κουκλοθεάτρου Merlin

Οι Merlin Puppet Theater, με βάση το Βερολίνο, έχουν συμμετάσχει σε δεκάδες φεστιβάλ και παραστάσεις σε πάνω από 30 χώρες(Χονγκ Κονγκ, Γερμανία, Τσεχία, Κολομβία, Κούβα κ.ά.), όπου έχουν αποσπάσει και αρκετά διεθνή βραβεία.Οι παραστάσεις τους σου κόβουν την ανάσα με την εφευρετικότητα και την υψηλή αισθητική τους, που ακροβατεί ανάμεσα στο χιούμορ και τη goth ατμόσφαιρα. Μεταξύ άλλων έχουν συνεργαστεί με τους Tiger Lillies στην παράσταση Freakshow.

http://merlinpuppetry.gr


Μουσικό θέατρο
Βάτραχοι –
Με αφορμή το έργο του Αριστοφάνη
Συμπαραγωγή με τους Opera Chaotique και την Ομάδα Κουκλοθεάτρου Merlin
13,14 Οκτωβρίου 2018
& 3,4 Μαΐου 2019
Ώρα έναρξης: 20.30
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Μουσική: Opera Chaotique
Κατασκευή-εμψύχωση κούκλας – Μάσκες: Ομάδα Κουκλοθεάτρου Merlin
Κατασκευή μάσκας τσελίστα: Μάρθα Φωκά
Διασκευή – Σκηνοθεσία – Σκηνικά – Κοστούμια: Opera Chaotique & Ομάδα Κουκλοθεάτρου Merlin
Συμμετέχουν: Opera Chaotique: Γιώργος Τζιουβάρας (τραγούδι, πιάνο, αφήγηση), Χρήστος Κουτσογιάννης (ντραμς, κρουστά) /
Ομάδα Κουκλοθεάτρου Merlin: Δημήτρης Στάμου, Ντέμη Παπαδά / Σταύρος Παργινός (βιολοντσέλο), Λητώ Μεσσήνη (υψίφωνος)


Τιμές εισιτηρίων: 12, 15 ευρώ
Φοιτητικό: 8 ευρώ

Προπώληση:

Ταμεία Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος / Τηλ.: 213 088 5700 / Ομαδικές πωλήσεις: 2130885742
Ωράριο: καθημερινά 09.00-21.00
www.nationalopera.gr

Καταστήματα PUBLIC
http://tickets.public.gr

www.ticketservices.gr
Εκδοτήρια TicketServices, Πανεπιστημίου 39, εντός Στοάς Πεσμαζόγλου


Σχολιάστε εδώ