Τα δάνεια ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ στο στόχαστρο του Μαξίμου

Τα δάνεια ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ στο στόχαστρο του Μαξίμου

Στην αρένα της πολιτικής αντιπαράθεσης και τα δάνεια των κομμάτων. Η απόφαση των Οικονομικών Εισαγγελέων να κληθούν προς εξέταση τραπεζικά στελέχη που είχαν υπογράψει τις δανειοδοτήσεις μέχρι και το 2012 αλλά και οι υπεύθυνοι για τα οικονομικά των κομμάτων πυροδότησε σκληρή σύγκρουση ανάμεσα σε κυβέρνηση, Νέα Δημοκρατία, Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ.

Τα δάνεια για τα οποία καλούνται στελέχη της πάλαι ποτέ Αγροτικής, που δεν υφίσταται πλέον, αλλά και της Εθνικής Τράπεζας αφορούν κυρίως το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία και λιγότερο το ΚΚΕ, το οποίο έχει χαμηλό δανεισμό και δεν εγείρεται οποιοδήποτε ζήτημα. Το συνολικό ποσό των δανείων υπερβαίνει τα 270 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις κλήσεις, καλούνται να δώσουν εξηγήσεις τα μεν στελέχη των τραπεζών για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, οι δε υπεύθυνοι των κομμάτων για ηθική αυτουργία στην απιστία. Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση των δανείων είχε τεθεί στο αρχείο μετά από διερεύνηση των δικαστικών αρχών.

Το θέμα είχε στη συνέχεια απασχολήσει την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που κατέληξε σε ένα πολυσέλιδο πόρισμα, το οποίο έφτασε στα χέρια της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου. Με τη σειρά της, παρήγγειλε στους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς να μελετήσουν το πόρισμα και να αποφασίσουν αν πρέπει να διερευνηθεί το θέμα εκ νέου ή όχι. Και οι Οικονομικοί Εισαγγελείς αποφάσισαν ότι πρέπει να διερευνηθεί.

Σχολιάζοντας την απόφαση των δικαστικών λειτουργών, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, αφού έκανε λόγο για δάνεια 220 εκατ. από τη ΝΔ και 200 εκατ. από το ΠΑΣΟΚ, επισήμανε ότι «παρά τις μεθοδευμένες προσπάθειες θαψίματος του σκανδάλου των θαλασσοδανείων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η υπόθεση παίρνει πλέον τον δρόμο της δικαιοσύνης». Κατηγόρησε δε τα δύο κόμματα ότι «ποτέ δεν απολογήθηκαν για τη ζημιά στους έλληνες φορολογουμένους, ποτέ δεν έδωσαν λογαριασμό για το πού πήγαν τα χρήματα αυτά». Και κατέληξε τονίζοντας: «Τώρα τα ψέματα έχουν τελειώσει για όσους χρεοκόπησαν και τη χώρα και τα κόμματά τους».

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για πολιτικό παιχνίδι εκ μέρους της κυβέρνησης, λέγοντας ότι το θέμα των δανείων διερευνήθηκε από Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και δεν διαπιστώθηκε τίποτα το μεμπτό. Για «γκεμπελικές μεθόδους» κατηγόρησε την κυβέρνηση το Κίνημα Αλλαγής, λέγοντας ότι «εργαλειο­ποιεί» το θέμα των δανείων των κομμάτων με στόχο τη σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων.

Τέλος, το ΚΚΕ έκανε λόγο για «επιχείρηση συκοφάντησης» του κόμματος από γνωστά Μέσα Ενημέρωσης, κρατικά και ιδιωτικά, που σε διατεταγμένη υπηρεσία στηρίζουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με στόχο «να τσουβαλιαστεί το ΚΚΕ με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τα δάνειά τους».


Σχολιάστε εδώ