Προς Δεκέμβριο οδεύει η λήψη της απόφασης για το θέμα των συντάξεων

Προς Δεκέμβριο οδεύει η λήψη της απόφασης για το θέμα των συντάξεων

Οι θεσμοί φέρονται αποφασισμένοι να περιμένουν έως την τελευταία στιγμή ώστε να εξετάσουν τα πιο ενημερωμένα στοιχεία για την εξέλιξη δαπανών και εσόδων το 2018, βάσει των οποίων μπορούν να κάνουν αξιόπιστες προβολές για το 2019.

Στο Eurogroup της 2ας Δεκεμβρίου πιθανολογούν τώρα πηγές στην Αθήνα, βάσει της ενημέρωσής τους από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ότι θα κριθεί το θέμα των συντάξεων.

Οπως αναφέρουν οι πηγές, οι θεσμοί διαμήνυσαν ότι πριν από τον Δεκέμβριο μάλλον δεν θα έχουν επαρκή στοιχεία προκειμένου να πάρουν μια τόσο κρίσιμη απόφαση. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο Eurogroup πρόκειται να συνεδριάσει στις 5 Νοεμβρίου και τότε δεν θα έχει ακόμη διαμορφωθεί το οριστικό σχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο προβλέπεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου.

Οι θεσμοί φέρονται αποφασισμένοι να περιμένουν έως την τελευταία στιγμή, προκειμένου να εξετάσουν τα πιο ενημερωμένα στοιχεία για την εξέλιξη δαπανών και εσόδων το 2018, βάσει των οποίων μπορούν να κάνουν αξιόπιστες προβολές για το 2019. Η ενδεχόμενη μη περικοπή των συντάξεων θα οδηγήσει σε αύξηση δαπανών 2 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει ότι αυτή μπορεί να αντισταθμιστεί από τη μη εφαρμογή μεγάλου μέρους των αντιμέτρων. Μάλιστα, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι, παρ’ όλα αυτά, μπορεί να εξασφαλίσει υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, κάτι που θα της επιτρέψει να χρηματοδοτήσει ένα πακέτο μέτρων αποτελούμενο εν μέρει από τα κοινωνικά αντίμετρα και εν μέρει από φορολογικές ελαφρύνσεις. Εκτιμά, μάλιστα, ότι η υπέρβαση ίσως ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης για 868 εκατ. ευρώ στο μεσοπρόθεσμο.

Περισσότερα στο kathimerini.gr


Σχολιάστε εδώ