Τα τρόφιμα που κάνουν καλό στην καρδιά!

Τα τρόφιμα που κάνουν καλό στην καρδιά!

Είναι γνωστό ότι για να προστατεύσεις την καρδιά σου, καλό είναι να μη βασίζεις τη διατροφή σου στο γρήγορο και έτοιμο φαγητό, στα συσκευασμένα ή επεξεργασμένα προϊόντα, στα ζωικά τρόφιμα που είναι πλούσια σε λίπος αλλά και στα τηγανιτά. Αντιθέτως, καλό είναι να θυμάσαι ότι υπάρχουν διατροφικές επιλογές που προάγουν την υγεία και την καλή λειτουργία του οργανισμού!

Όπως επισημαίνει ο κλινικός διαιτολόγος και διατροφολόγος Γιάννης Χρύσου, σύμφωνα με τα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα, τα τρόφιμα που αποδεδειγμένα αγαπούν και προστατεύουν την καρδιά είναι τα ακόλουθα:

Το ταχίνι
Το ταχίνι είναι 100% αλεσμένο σουσάμι και αποτελεί ένα τρόφιμο που παράγεται χωρίς χημική επεξεργασία ή άλλα πρόσθετα.

Έτσι, το ταχίνι διατηρεί ακέραιες όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του πολύτιμου σπόρου του σουσαμιού και προάγει την υγεία της καρδιάς με πολλούς τρόπους: Αρχικά, η κατανάλωσή του σε καθημερινή βάση συμβάλλει αρκετά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, γεγονός που οφείλεται στη δράση των φυτοστερολών που περιέχει, οι οποίες μειώνουν την απορρόφηση χοληστερόλης.

Παράλληλα, το ταχίνι περιέχει αντιοξειδωτικά συστατικά όπως η σησαμίνη και η σεσαμολίνη, που περιορίζουν τον βαθμό οξείδωσης της χοληστερόλης, βασικού παράγοντα δημιουργίας της αθηρωματικής πλάκας στο εσωτερικό του αγγείου.

Η βρώμη και το κριθάρι
Στο εξωτερικό περίβλημα της βρώμης και του σιταριού έχει εντοπισθεί μία συγκεκριμένη κατηγορία διαλυτών φυτικών ινών, που ονομάζονται β-γλυκάνες.

Σύμφωνα με μελέτες, αυτές συνδέονται στο πεπτικό σύστημα με χολικά άλατα και χοληστερόλη, μειώνοντας έτσι την απορρόφηση της τελευταίας.

Η σαρδέλα και άλλα λιπαρά ψάρια
Έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο δημιουργίας θρομβώσεων, αλλά και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, ενώ συμβάλλουν στην αντιμετώπιση φλεγμονών. Καλό, όμως, είναι να αποφεύγεται η τακτική κατανάλωση μεγάλων λιπαρών ψαριών (όπως ο σολομός) τα οποία, σύμφωνα με μετρήσεις, παρουσιάζουν υψηλή περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα.

Μια εξαιρετική επιλογή αποτελούν οι σαρδέλες, το σκουμπρί και άλλα αντίστοιχα ψάρια.

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Το μαρούλι, το σπανάκι και άλλα λαχανικά της συγκεκριμένης κατηγορίας αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο μιας υγιεινής διατροφής.

Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C, Ε και Κ, ενώ παράλληλα περιέχουν σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών συστατικών και φυτικών ινών.

Επιπλέον, αποδίδουν λιγοστές θερμίδες και προσφέρουν κορεσμό. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι περιέχουν μαγνήσιο και κάλιο, συστατικά που συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Τα παντζάρια
Το παντζάρι περιέχει συστατικά που συμβάλλουν τόσο στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, όσο και στην αντιμετώπιση φλεγμονών. Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατη μελέτη από την Αυστραλία, άνδρες και γυναίκες που κατανάλωσαν χυμό παντζαριού κατάφεραν να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση εντός έξι ωρών!

Το ελαιόλαδο
Χάρη στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει, την αντοχή τους στην ήπια θέρμανση, αλλά και τα αντιοξειδωτικά, συμβάλλει με πολλούς τρόπους στην προαγωγή της υγείας της καρδιάς και των αγγείων.

Τα όσπρια
Η λίστα δεν θα ήταν πλήρης χωρίς τα όσπρια. Φακές, φασόλια ή φάβα αποτελούν εξαιρετικές επιλογές χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες λειτουργούν σαν σφουγγάρι: συγκρατούν μόρια χοληστερόλης και τα απομακρύνουν από τον οργανισμό.


Σχολιάστε εδώ