Απειλεί ο Τσαβούσογλου…

Απειλεί ο Τσαβούσογλου…

-Τελεσίγραφο έστειλε μέσα από τη συνέντευξή του

Ευθείες απειλές και τελεσίγραφα εξαπέλυσε εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου το περασμένο Σάββατο με τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», αλλά αυτό καθόλου δεν έβαλε σε δεύτερες σκέψεις την Αθήνα, ώστε να επανεξετάσει την επίσκεψη, τρεις ημέρες αργότερα, του έλληνα ΥΠΕΞ στη Σμύρνη, όπου και είχε συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του.

Μάλιστα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών προσπαθούσαν να αναδείξουν το θερμό κλίμα, ενώ δύο ημέρες πριν είχε διατυπωθεί για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό συγκροτημένο σχέδιο απειλών και τελεσίγραφων.

Ο κ. Τσαβούσογλου στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» τόνισε ότι ισχύει πλήρως το casus belli, το οποίο δικαιολόγησε μάλιστα ότι αποτελεί απλώς την αντίδραση στην απόφαση της Ελληνικής Βουλής για το Δικαίωμα της Ελλάδας, βάσει του Δικαίου της Θάλασσας, να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ.

Ανέφερε, δε, χαρακτηριστικά:
«Η διακήρυξη της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης χρησίμευσε ως πολιτική προειδοποίηση εκ των προτέρων. Δεν είναι διακήρυξη πολέμου (casus belli), όπως σκοπίμως διαστρεβλώθηκε στην Ελλάδα. Με τη διακήρυξη της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ξεκαθαρίσαμε απολύτως τη θέση μας για το εύρος των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο καθώς και την αποφασιστικότητά μας να προασπίσουμε τα νόμιμα και ουσιώδη δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο».

Ο τούρκος ΥΠΕΞ μάλιστα επανέλαβε ότι η χώρα του δεν αντιτίθεται σε δραστηριότητες στο Αιγαίο, μόνο υπό τον όρο ότι «δεν επηρεάζονται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντά της», και με νόημα έκανε αναφορά στη Συμφωνία της Βέρνης του 1976 για «αποφυγή ερευνών και εκμετάλλευσης δραστηριοτήτων στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου», προσθέτοντας τη δική του ερμηνεία, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να προηγηθούν «βιώσιμες και περιεκτικές λύσεις σε όλα τα αλληλένδετα θέματα που προκύπτουν από το Αιγαίο».

Ο κ. Τσαβούσογλου μάλιστα επέμεινε στη θέση ότι ισχύουν τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας που έχει καταθέσει στον ΟΗΕ η Άγκυρα, τα οποία, σημειωτέον, εξαφανίζουν όλη την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, και έκανε ειδική αναφορά στη χώρα του ως εκείνη με τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ, σε ό,τι αφορά την Κύπρο, δηλώνει ότι η τουρκική πλευρά δεν ενδιαφέρεται για τον διαμοιρασμό των κερδών από το φυσικό αέριο με τους Τουρκοκύπριους, γιατί δεν είναι οι Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες, αλλά έχουν από κοινού δικαιώματα με τους Τουρκοκυπρίους και συνεπώς πρέπει να υπάρξει μηχανισμός για να λαμβάνονται επί ίσοις όροις οι αποφάσεις για το φυσικό αέριο. Ο κ. Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η «Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, καθώς και τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο» και αυτό θα πρέπει να το λάβουν υπόψη τους και οι ξένες εταιρείες.

Φωτο: twitter.com/MevlutCavusoglu


Σχολιάστε εδώ