Ηχηρό χαστούκι για την Ουγγαρία

Ηχηρό χαστούκι για την Ουγγαρία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε την έναρξη της διαδικασίας του άρθρου 7 κατά της Ουγγαρίας. Καιρός ήταν η Ουγγαρία «να δει την κόκκινη κάρτα», εκτιμά ο ανταποκριτής της DW στις Βρυξέλλες Μπερντ Ρίγκερτ.


 Το διακύβευμα για την Ουγγαρία και την Πολωνία είναι επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων ευρώ οι οποίες όμως στο μέλλον θα απελευθερώνονται υπό προϋποθέσεις που θα σχετίζονται με την τήρηση των αρχών ενός κράτος δικαίου.


Η Ουγγαρία βρίσκεται αντιμέτωπη με το άρθρο 7 όπως είχε βρεθεί και η Πολωνία . Την Τετάρτη τα 2/3 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν υπέρ της έναρξης της εξεταστικής διαδικασίας για την Ουγγαρία. Εδώ και καιρό η κυβέρνηση Όρμπαν κατηγορείται ότι παραβιάζει συστηματικά θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα και ασκεί επιρροή στη Δικαιοσύνη.

Το άρθρο 7 προβλέπει μια σειρά κυρώσεων για χώρα μέλος της ΕΕ και μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε πάγωμα του δικαιώματος ψήφου.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι στο μεταξύ η Ουγγαρία βρίσκεται σε ένα τόσο έντονα εθνικιστικό μονοπάτι, που αυτή η εξέλιξη θα είναι μάλλον ευνοϊκή για τον αυταρχικό ηγέτη του Δούναβη. Ο Όρμπαν θα μπορεί να παρουσιάσει τον εαυτό του ως θύμα των τεχνοκρατών και ευρωφανατικών των Βρυξελλών.

Μπορεί να συνεργαστεί με ομοϊδεάτες και να συνεχίσει στον εθνολαϊκιστικό δρόμο που χαράσσεται στην ΕΕ. Οι κυβερνήσεις της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Ιταλίας και εν μέρει της Αυστρίας συγκαταλέγονται σε αυτούς. Εθνολαϊκιστικά κόμματα στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Γερμανία θα ενισχύσουν τον ανούσιο αγώνα των Ούγγρων για την εθνική τους υπερηφάνεια. Τον Ιούνιο του 2019 όταν θα έχει εκλεγεί πια το νέο Ευρωκοινοβούλιο αυτές οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις ενδέχεται να αποτελούν μια μεγάλη και ισχυρή πολιτική ομάδα η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη ζημιά.

Το πρόβλημα με την Ιταλία

Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι

Η απειλή του διχασμού απορρέει όμως και από τους λαϊκιστές και εθνικιστές της Ιταλίας. Το να συνετίσει κανείς τον ακροδεξιό υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβνίνι θα είναι μάλλον ακόμη πιο δύσκολο. Ο Σαλβίνι δεν βάλει τόσο αδέξια κατά του κράτους δικαίου όπως ο Όρμπαν και το πιο σημαντικό: η Ιταλία είναι ένας καθαρός εισφορέας στην ΕΕ. Έτσι λοιπόν δεν θα έπιαναν οι οικονομικές απειλές. Εύκολα λοιπόν μπορούν να συνεργαστούν ο ούγγρος λαϊκιστής και ο ιταλός ακροδεξιός και να αλληλοπροστατευτούν. Δυστυχώς έχουν τη δυνατότητα να διχάσουν την ΕΕ, να ανακόψουν το δρόμο της και να την αλλάξουν σημαντικά.

Το άρθρο 7 είναι ένα πολιτικό προειδοποιητικό μήνυμα. Δεν αντικαθιστά όμως την αντιμετώπιση των πολιτικών ιδεών των δεξιών λαϊκιστών. Στο τέλος οι ψηφοφόροι στην Πολωνία, την Ουγγαρία και την Ιταλία θα πρέπει να πειστούν ότι πρέπει να απαλλαχτούν από τις επικίνδυνες κυβερνήσεις τους, όσο ακόμα έχουν τη δυνατότητα».

Φωτο: DW


Σχολιάστε εδώ