Δ. Κρεμαστινός: Οι συνθήκες στη Μόρια είναι τραγικές!

Δ. Κρεμαστινός: Οι συνθήκες στη Μόρια είναι τραγικές!

Σχετικά με το δημοσίευμα του Der Spiegel «Στα πρόθυρα κατάρρευσης οι προσφυγικοί καταυλισμοί στο Αιγαίο» ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και υπεύθυνος Νησιώτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Κρεμαστινός προέβη στις εξής δηλώσεις:

«Προ ολίγων ημερών επισκέφθηκα τον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο. Πράγματι οι συνθήκες εκεί είναι τραγικές. Βλέπει κανείς προσερχόμενος εικόνες που υποβαθμίζουν τον ανθρώπινο πολιτισμό. Την ημέρα εκείνη της επίσκεψής μου είδα 50 νέους μη νόμιμους μετανάστες ή πρόσφυγες να μεταφέρονται κέντρο αυτό. Ένα κέντρο που μπορεί να φιλοξενήσει ή να εξυπηρετήσει 3.000 άτομα, έχει σήμερα άνω των 9.000. Αυτές οι συνθήκες είναι απειλητικές για την ασφάλεια και τη ζωή οποιουδήποτε διαμένει εκεί, ιδίως των μικρών παιδιών.

Ο Διοικητής του Κέντρου κ. Μπαλμπακάκης Ιωάννης, οι ιατροί και το προσωπικό καταβάλλουν πράγματι υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Είχαν την καλοσύνη να με ενημερώσουν για την υπάρχουσα κατάσταση του Κέντρου. Τους μετέφερα τους χαιρετισμούς της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής για τις προσπάθειες που καταβάλλουν. Ιδιαιτέρως τόνισα ότι αυτό που είναι απαραίτητο για την αποσυμφόρηση του Κέντρου της Μόριας είναι η άμεση μεταφορά στην ενδοχώρα των επιπλέον προσφύγων και μεταναστών.

Επίσης, επείγει να επιταχυνθεί η διαδικασία ταυτοποίησης των προσφύγων και η επαναπροώθηση των μη νόμιμων εισερχομένων μεταναστών στην Τουρκία.

Οι ευθύνες της Κυβέρνησης πάνω στο θέμα αυτό είναι τεράστιες, διότι ο τρόπος που λειτουργεί σε αυτές τις κατευθύνσεις είναι εντυπωσιακά αργός και έτσι το πρόβλημα επιδεινώνεται. Προσωπικά, εξαρχής και επανειλημμένα είχα δηλώσει στη Βουλή ότι τα hotspots είναι καταδικασμένα από κέντρα υποδοχής να γίνουν κέντρα εγκατάστασης των εισερχομένων στα νησιά μας. Δυστυχώς αυτό ακριβώς συνέβη. Για αυτό θα έπρεπε και πρέπει καθημερινά να υπάρχει πλοίο της Frontex ή επιδοτούμενο πλοίο από την Ευρωπαϊκή Ένωση που να μεταφέρει άμεσα τους εισερχόμενους στην ενδοχώρα.

Έστω και τώρα η Κυβέρνηση οφείλει να πράξει το καθήκον της για να μην διασύρεται η χώρα από τα διάφορα διεθνή μέσα ενημέρωσης και, περαιτέρω, να μην βλάπτεται ο τουρισμός.»

Φωτο: naftemporiki.gr


Σχολιάστε εδώ