Βγήκαμε από τα Μνημόνια, ακούει κανείς;

Βγήκαμε από τα Μνημόνια, ακούει κανείς;


Του
ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΓΑΛΟΥΣΗ
πρ. Πρύτανη ΔΠΘ


Γλιτώσαμε από το Μνημόνιο. Ελευθερωθήκαμε. Φυσικά, ούτε το Υπουργικό Συμβούλιο δεν πιστεύει κάτι τέτοιο, γι’ αυτό και το άλλαξε. Όμως το λέν’ φωναχτά πολλοί:

Klaus Regling: «Μέρα γιορτής. Η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα του ESM και θα ανακτήσει την οικονομική ανεξαρτησία της. Πριν από οκτώ χρόνια η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη» (χα).

Mario Centeno: «Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα για την Ελλάδα. Η Ελλάδα επέστρεψε σήμερα στην ομαλότητα» (χαχα).

Donald Tusk: «Τα καταφέρατε, συγχαρητήρια. Κερδίσατε το αύριο» (χαχαχα).

Valdis Dombrovskis: «Σήμερα γιορτάζουμε το τέλος ενός πολύ μεγάλου και δύσκολου ταξιδιού» (σκάσαμε στα γέλια).

Moody’s: «Η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος αποτελεί το συμβολικό τέλος στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, η οποία έθεσε εν αμφιβόλω την επιβίωση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος» (σ.σ.: Εννοεί του γερμανικού προφανώς). «Όμως», συνεχίζει, «υπάρχουν δύο κίνδυνοι να χάσουν οι Έλληνες το έδαφος που έχουν κερδίσει.

Πρώτον: Οι ελληνικές αρχές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους προς τους πιστωτές (σ.σ.: Δηλαδή, να παραμείνουν άφωνα υποτελείς).

Δεύτερον: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολιτικούς κινδύνους. Κυρίως η κυβέρνηση πιθανόν να αντιμετωπίσει μια αλλαγή εξουσίας στις επόμενες εκλογές που μπορούν να ενισχύσουν την αβεβαιότητα όσον αφορά το αν η χώρα θα θεσπίσει τις αναγκαίες πολιτικές για να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει βιώσιμο το κρατικό χρέος» (σ.σ.: Μην αλλάξετε κυβέρνηση. Αυτή μας βολεύει. Πού να τα βρίσκουμε με άλλη. Αυτή μας τα κάνει καλύτερα από ό,τι θέλουμε).

Αυτά από αυτούς που μας «αγαπούν» και θέλουν το καλό μας. Επειδή όλα τα νομίσματα έχουν και την άλλη όψη, ας τη δούμε και αυτή.

«ZDF»: «Η κρίση τελείωσε, αλλά το πρόβλημα παραμένει».

«ΤΑΖ»: «Έρχονται νέες, σκληρές περικοπές».

«Handelsblatt»: «Μετά από οκτώ χρόνια στην εντατική ο ασθενής είναι πιο άρρωστος. Ανεργία διπλάσια από όταν ξεκίνησε. Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους, ένας στους τρεις Έλληνες απειλείται από την απόλυτη φτώχεια. Μισθοί, συντάξεις, έπεσαν κατά 30%. Ο Τσίπρας έχει υπογράψει νέες δεσμεύσεις».

«Suddeutsche Zeitung»: «Η Ελλάδα παραμένει ένα έξωθεν ελεγχόμενο κράτος. Οι δανειστές σε τελευταία ανάλυση θέλουν να ξέρουν τι θα γίνει με τα χρήματά τους. Η Γερμανία έχει επωφεληθεί από το ευρώ όσο καμιά άλλη χώρα».

«Economist»: «Η Ελλάδα δημιούργησε τα προβλήματά της αλλά ήταν θεατής στις λύσεις που επεβλήθησαν από άλλους. Μέσα σε οκτώ χρόνια είχε μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων νέων (brains). Έχασε 25% του ΑΕΠ. Μόνο σε πόλεμο γίνονται αυτά. Οι προβλέψεις του Γ. Παπανδρέου ήταν λανθασμένες» (σ.σ.: Σκόπιμα και με δόλο).

«Wall Street Journal»: «Παρά τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στα οκτώ χρόνια των Μνημονίων, ούτε οι έλληνες πολιτικοί ούτε οι δανειστές έχουν αποδείξει ότι μπορούν να λύσουν τα προβλήματα που ταλαιπωρούν την οικονομία της χώρας.

Το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι εγκλωβισμένο στη γραφειοκρατία. Το χαοτικό επίπεδο στελέχωσης του δημόσιου τομέα δεν έχει γίνει περισσότερο αποδοτικό. Η γραφειοκρατία στην Ελλάδα παραμένει ανέγγιχτη. Ήταν παταγώδης η αποτυχία των ελληνικών κυβερνήσεων και των πιστωτών να δημιουργήσουν ένα λειτουργικό κράτος» (σ.σ.: Ήθελαν, άραγε, ή τους βόλευε το υπάρχον;).

«Ένας ακόμη τομέας που παραμένει απρόσβλητος είναι το δικαστικό σύστημα, που παραμένει ένα από τα πιο βραδυκίνητα και αναποτελεσματικά στην Ευρώπη, ενώ συχνά γίνεται αντικείμενο πολιτικών παρεμβάσεων» (σ.σ.: Τι λέει γι’ αυτό η Ένωση Δικαστών Ελλάδος; Μόνο για τις προαγωγές και για τις αποφυλακίσεις απατεώνων έχουν άποψη;).

«Οι ελληνικές κυβερνήσεις απέτυχαν να μειώσουν τη φοροδιαφυγή» (σ.σ.: Λίστα Lagarde, Borjans και λοιπά φαινόμενα Μυκόνου και Σαντορίνης).

Σε συνέντευξή του ο Michael Hudson, καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Mιζούρι, λέει: «Εάν το χρέος μειωθεί, θα χάσουν κυρίως οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες. Δεν θέλουν, όμως να χάσουν ούτε cent. Θα σας φάμε (λένε οι τράπεζες) και το τελευταίο ευρώ για 25 χρόνια».

Η μαχαιριά, όμως, ήταν η απάντηση στο ερώτημα της δημοσιογράφου: «Αφού είναι έτσι γιατί βγαίνουν όλοι οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας χαμογελαστοί για το τέλος των Μνημονίων;»

Απάντηση: «Χαχα! Γιατί ξεπούλησαν».

Από το Πήλιο, όπου περνούσε τις διακοπές του, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Boris Johnson είπε στην «Telegraph»:

«Η τραγωδία των Ελλήνων ήταν ότι ποτέ δεν είχαν τα ‘‘κότσια’’ να πουν στους ευρωπαίους αξιωματούχους να πάνε στα τσακίδια» (σ.σ.: Το είπαν με δημοψήφισμα, αλλά η περήφανη ομάδα κυβερνητικών απατεώνων το μετάλλαξε. Εκεί λείπουν τα «κότσια» από τους Έλληνες).

Από αυτήν τη μικρή σταχυολόγηση βγαίνει ένα πρώτο συ­μπέρασμα: Όποιοι έχουν συμφέροντα ακόμη μας επαινούν, ενώ όποιοι δεν έχουν συμφέροντα προσπαθούν να μας πουν ποια είναι η κατάσταση: Εμείς τι κάνουμε; Ποιον ακολουθούμε και
ποιον πιστεύουμε;

Ένα άλλο, πιο σοβαρό και κρίσιμο συμπέρασμα είναι ότι δεν έχουμε Δικαιοσύνη.
Όχι γιατί μας το λέν’ οι απ’ έξω, αλλά γιατί το αποδεικνύει και η ίδια ότι είναι ανεπαρκής. Ξέρουν, για παράδειγμα, να διαμαρτύρονται όταν -κατά την άποψή τους- παραβιάζεται η υπηρεσιακή τους ανέλιξη (προαγωγές), αλλά με τόσα και τόσα που έχουν γραφεί, αποδειχθεί, καταγραφεί, καταγγελθεί δείχνει η Δικαιοσύνη ότι είναι όχι μόνο τυφλή αλλά και κουφή.

Δεν βλέπει – ακούει ότι μειώθηκε κατά 25% το ΑΕΠ;

Δεν βλέπει – ακούει ότι κόπηκαν οι μισθοί, βγήκαν οι διατάξεις αντισυνταγματικές και δεν γίνονται σεβαστές οι τελεσίδικες αποφάσεις τους;

Δεν βλέπει – ακούει ότι όταν μπήκαμε στα Μνημόνια είχαμε το 120% του ΑΕΠ ως χρέος και σήμερα, που βγαίνουμε «περήφανα» από αυτά, έχουμε αισίως φθάσει στο 180% του ΑΕΠ!

Δεν άκουσε ότι ο Γ. Παπανδρέου είχε συνεννοηθεί από πιο πριν για να μπούμε στο ΔΝΤ με τον τότε πονηρούλη Dominique Strauss-Kahn; Ούτε ότι μαγείρεψαν τα αποτελέσματα; (Ο Γεωργίου είναι η τελευταία τρύπα του ζουρνά, αλλά και πάλι δεν τον αφήνουν έκθετο, τον καλύπτουν.) Κανένας πρωθυπουργός (πρώην και νυν) δεν είπε ψέματα, εξαπάτησε, προκάλεσε τεράστιες καταστροφές, δεν συμπεριφέρθηκε ως δωσίλογος, συμμαχώντας με τους «εισβολείς»;

Το μόνο που τους νοιάζει, καταπώς φαίνεται, είναι πώς θα ανέβουν ψηλά στον Άρειο Πάγο.

Στο χωριό μου όμως λένε: «Φυλάξου, γιατί όσο πιο ψηλά ανεβαίνεις, τόσο πιο πολύ φαίνεται ο… πισινός σου».


Σχολιάστε εδώ