«Το ποδόσφαιρο των μελλοθάνατων» – «Από την ανώνυμη στην επώνυμη ελληνική μουσική δημιουργία»

«Το ποδόσφαιρο των μελλοθάνατων» – «Από την ανώνυμη στην επώνυμη ελληνική μουσική δημιουργία»

«Το ποδόσφαιρο των μελλοθάνατων»

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β) σε συνεργασία με τον Ρ/Σ 105,5 Στο Κόκκινο και τις Εκδόσεις MVPublications διοργανώνουν, στο πλαίσιο του 47ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, εκδήλωση με τίτλο: «Το ποδόσφαιρο των μελλοθάνατων» την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00, στη σκηνή «Διονύσιος Σολωμός».

 Το βιβλίο χαρτογραφεί την ιστορία του λαοφιλέστερου αθλήματος στον κόσμο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και είναι προϊόν έρευνας που έκανε ο ίδιος ο συγγραφέας για το ποδόσφαιρο και πώς αυτό αποτελούσε πηγή ζωής ή αιτία θανάτου για τους κρατούμενους.
Από τα φασιστικά καθεστώτα της δεκαετίας του ’30 που χρησιμοποίησαν το ποδόσφαιρο ως μέσο προπαγάνδας και ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής μέχρι την επιβίωση του αθλήματος στα φονικά στρατόπεδα συγκέντρωσης του ναζιστικού Ράιχ και από τα σκλαβωμένα γήπεδα της Αυστρίας, τις Ολυμπιάδες της φασιστικής προπαγάνδας μέχρι τα Μουντιάλ της μουσολινικής ποδηγέτησης και τα γκέτο της Τσεχοσλοβακίας, ο Simpson ρίχνει φως στις πιο ζοφερές και σκοτεινές στιγμές της ιστορίας του ποδοσφαίρου.

 Στη συζήτηση, που θα πραγματοποιηθεί με αφορμή το βιβλίο, θα σταθούμε, με τη συμβολή των ομιλητών και τις παρεμβάσεις φορέων του αθλητισμού, σωματείων και συλλογικοτήτων, στη «σκιά και στο φως» του σύγχρονου ποδοσφαίρου: από το ρατσισμό και τον αντισημιτισμό στις κερκίδες, στη φωτεινή διέξοδο που το ίδιο το άθλημα μπορεί να αποτελέσει για διαφορετικές κοινωνικές ομάδες.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν: ΝόαΚλίγκερ (επιζών του ολοκαυτώματος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς), Ηλίας Νικολακόπουλος (ιστορικός-ομότιμος καθηγητής Παν/μίου Αθηνών), Αλέξης Σπυρόπουλος (δημοσιογράφος), Διονύσης Ελευθεράτος (δημοσιογράφος 105,5 Στο Κόκκινο), Θανάσης Ασπρούλιας (εκδότης MVPublications) και ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Αλέκα Ζουμή (δημοσιογράφος 105,5 Στο Κόκκινο).


«Από την ανώνυμη στην επώνυμη ελληνική μουσική δημιουργία»

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β) σε συνεργασία με το Bookia διοργανώνουν, στο πλαίσιο του 47ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, εκδήλωση με τίτλο: «Από την ανώνυμη στην επώνυμη ελληνική μουσική δημιουργία» την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου και ώρα 21:00, στη σκηνή «Διονύσιος Σολωμός».

Μελωδική ξενάγηση στο διάβα των αιώνων, με σεβασμό στη μνήμη και την παρακαταθήκη της ελληνικής μουσικής μας παράδοσης. Με αφετηρία την αρχαιότητα, αγγίζοντας και τη βυζαντινή περίοδο, προχωράμε στον ακριτικό – δημοτικό κύκλο με σημαντικό πέρασμα στην αστική μουσική της Μικράς Ασίας και τις επώνυμες δημιουργίες. Η περιήγηση θα μας οδηγήσει στο νησιώτικο, αστικό-λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι, τις ρεμπέτικες καντάδες, καταλήγοντας στο ελαφρό, λαϊκό και έντεχνο άκουσμα.

Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί από το μουσικό σχήμα «Σμιγάδι», το οποίο αποτελείται από τους μουσικούς:

Κυριάκο Γκουβέντα (βιολί-τζουράς),
Αναστασία Μιχαλοπούλου (φωνή),
Ιωάννα Ρήγα (σαντούρι),
Δημήτρη Μιχαλόπουλου (λαούτο-κιθάρα-ούτι-φωνή).

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο ποιητής και κριτικός, Κωνσταντίνος Μπούρας.

 

Γιατί και φέτος η καρδιά του Πολιτισμού χτυπάει στο Ζάππειο!


Περισσότερες πληροφορίες: Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.)
Τηλ: 210 3303942, 2103302523 URL: www.sekb.gr
Αναζητήστε τη σελίδα μας στο facebook ως: Σ.ΕΚ.Β – Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου


Σχολιάστε εδώ