Ο αθλητής-σύμβολο, «σημαία» εταιρείας αθλητικών ειδών!

Ο αθλητής-σύμβολο, «σημαία» εταιρείας αθλητικών ειδών!

Πριν από 20 μήνες, ο τότε quarterback των San Francisco 49ers διαμαρτυρήθηκε για την αδικία και την αστυνομική αυθαιρεσία κατά των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ με έναν πολύ πρωτότυπο τρόπο. Κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του αμερικανικού εθνικού ύμνου, πριν από την έναρξη των αγώνων, ήταν γονατισμένος.

Όπως ήταν φυσικό, η κίνησή του δημιούργησε αίσθηση και απόκτησε γι’ αυτό και θαυμαστές και εχθρούς. Μεταξύ των εχθρών του και ο ίδιος ο αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ, που είχε καταφερθεί εναντίον του προεκλογικά και μάλιστα με χυδαίους χαρακτηρισμούς, λέγοντας στο πλήθος: «Δεν θα σας άρεσε να δείτε έναν από αυτούς τους ιθύνοντες του NFL, όταν κά­ποιος δεν σέβεται τη σημαία μας, να πει: ‘‘Βγάλτε έξω από το γήπεδο αυτόν τον γιο της π…, απολύεται’’». Μετά από αυτό έγινε το μαύρο πρόβατο του αμερικανικού ποδοσφαίρου και έμεινε στον πάγο, ξεκινώντας δικαστικό αγώνα εναντίον των 32 ομάδων που απαρτίζουν το NFL, κερδίζοντας ήδη την πρώτη δίκη για τον αποκλεισμό από τα γήπεδα λόγω των πεποιθήσεών του.

Την ημέρα που γονάτισε ακούγοντας τον αμερικανικό ύμνο δήλωσε: «Δεν πρόκειται να σηκωθώ όρθιος και να δείξω υπερηφάνεια για μια σημαία, μια χώρα, η οποία καταπιέζει τους μαύρους και γενικότερα τους έγχρωμους. Για μένα αυτό είναι κάτι μεγαλύτερο από το ποδόσφαιρο και θα ήμουν εγωιστής να κάνω τα στραβά μάτια. Υπάρχουν πτώματα στους δρόμους και άνθρωποι που δολοφονούν και δεν τιμωρούνται».

Αυτόν τον αθλητή διάλεξε η Nike ως κε­ντρικό πρόσωπο της διαφημιστικής της καμπάνιας και έφερε πάλι τον Κάπερνικ στο προσκήνιο. Η αποκάλυψη έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, με τη μεγάλη πολυεθνική να αποκαλύπτει το πρόσωπό του με μια λεζάντα πάνω στο κοντινό, ασπρόμαυρο πορτρέτο του πρώην παίκτη των San Francisco 49ers, που γράφει: «Πιστεύετε σε κάτι. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως θα θυσιάσετε τα πάντα».


Σχολιάστε εδώ