Στήνουν συνδυασμό της Κεντροαριστεράς στον Δήμο Πειραιά

Στήνουν συνδυασμό της Κεντροαριστεράς στον Δήμο Πειραιά

-πρώην οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου

Eντείνονται οι ζυμώσεις στον Δήμο Πειραιά εν όψει των εκλογών του Μαΐου. Περισσότερη κινητικότητα παρατηρείται στον χώρο της Αριστεράς, από το ΚΚΕ μέχρι το Κέντρο, που μέχρι τώρα καλυπτόταν από τον συνδυασμό «Λιμάνι της Αγωνίας – η πόλη μας», ο οποίος είχε στηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πορεία του συνδυασμού όμως δεν ήταν η αναμενόμενη.

Οι παρεμβάσεις του στο δημοτικό συμβούλιο δεν ικανοποίησαν τον κόσμο που τον εμπιστεύθηκε, ενώ κούρασαν οι εμμονές του σε θέματα που δεν είχαν ιδιαίτερη σημασία. Παρά τις προσπάθειες των τεσσάρων δημοτικών συμβούλων που διαθέτει, οι οποίοι παρίστανται σ’ όλες τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, το αποτέλεσμα δεν κρίνεται ικανοποιητικό. Ο κόσμος έχει απομακρυνθεί, αρκετά στελέχη έχουν αδρανοποιηθεί και γενικά η εικόνα του συνδυασμού είναι απογοητευτική.

Έτσι, ο κόσμος της Κεντροαριστεράς Πειραιά ψάχνεται για τη συγκρότηση ενός πραγματικά αριστερού μετώπου, με ερείσματα στην κοινωνία, με πόνο για τους φτωχούς και τους αδύνατους, με «κόκκινες γραμμές» σε κεφαλαιώδη ζητήματα της πόλης, που θα μπορέσει να είναι η διέξοδος. Τα στελέχη που μετέχουν στην κίνηση αυτή έχουν στραφεί στον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη και του έχουν προτείνει να τεθεί επικεφαλής. Απάντηση δεν έχουν πάρει ακόμα.

Από εκεί και πέρα, σίγουρη θεωρείται και η συμμετοχή του ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις εκλογές, με επικεφαλής τον Θανάση Διαβολάκη και στελέχη που ξεχωρίζουν για τη μαχητικότητά τους. Επίσης θα υπάρξει συνδυασμός και από τις κινήσεις πολιτών, που ανεφύησαν τελευταία, αντιδρώντας στην επέκταση του λιμανιού. Ενισχυμένο ψηφοδέλτιο θα κατεβάσει και η Χρυσή Αυγή που φιλοδοξεί να εκλέξει δύο-τρεις συμβούλους, ενώ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κρατούν ακόμα κλειστά τα χαρτιά τους. Τις κινήσεις των δύο αυτών κομμάτων αναμένουν και κάποια κορυφαία στελέχη τους στον Πειραιά, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους, ακόμη και να συγκροτήσουν… αντάρτικους συνδυασμούς. Άλλωστε με τον νέο εκλογικό νόμο ένας συνδυασμός στον Πειραιά ακόμα και με 1.500 ψήφους μπορεί να διεκδικήσει ρόλο στη διαχείριση του δήμου…

Θα στηρίξει τους σημερινούς δημάρχους ο ΣΥΡΙΖΑ
Τους σημερινούς δημάρχους, που είχαν εκλεγεί με τη στήριξή του, θα κατεβάσει ως υποψήφιους ο ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή του Πειραιά. Στον Δήμο Νίκαιας – Ρέντη θα στηρίξει τον Γιώργο Ιωακειμίδη, στον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας τον Χρήστο Βρεττάκο, στο Πέραμα τον Γιάννη Λαγουδάκη και στον Κορυδαλλό τον Σταύρο Κασιμάτη, ο οποίος είχε κατέβει ανεξάρτητος στις προηγούμενες εκλογές, αλλά στις επόμενες θα έχει τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος, χωρίς φυσικά να ενταχθεί σε αυτό.

Τους κόβουν τη σύνταξη
Και μια που μιλάμε για τους δήμους, να αναφέρουμε ότι πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι που είναι συνταξιούχοι (οι περισσότεροι στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά λόγου χάρη) σκέπτονται να μην κατέβουν υποψήφιοι, γιατί αν εκλεγούν θα κοπούν οι συντάξεις τους και δεν θα έχουν πόρους επιβίωσης! Γιατί ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου (4387/2016, άρθρο 20 παράγραφος 2), που δεν έχει αλλάξει ακόμα, παρά τις υποσχέσεις των κυβερνητικών παραγόντων, αναφέρει σαφώς πως στους συνταξιούχους που αποκτούν δραστηριότητες σε φορείς γενικής διακυβέρνησης (που περιλαμβάνονται και οι ΟΤΑ) κόβονται οι κύριες και επικουρικές συντάξεις για όσο διάστημα έχουν τη δραστηριότητα αυτή.

Το θέμα αναμένεται να θέσει η ΚΕΔΕ στον νέο υπουργό Εσωτερικών κ. Χαρίτση, στη συνάντηση που θα έχει μαζί του την προσεχή Τετάρτη.

Φωτο: kanaliena.gr


Σχολιάστε εδώ