Σαφές μήνυμα Κομισιόν – ESM προς την Ελλάδα

Σαφές μήνυμα Κομισιόν – ESM προς την Ελλάδα

Μήνυμα για την τήρηση των συμφωνηθέντων έστειλε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συνέχεια της παρέμβασης του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Η τήρηση των δεσμεύσεων είναι επιβεβλημένη» επεσήμανε, χαρακτηριστικά, στο περιθώριο της καθιερωμένης ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου.

Όσον αφορά το ζήτημα των συντάξεων, διευκρίνισε ότι πρώτα θα εξεταστεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν και μετέπειτα θα διαπιστωθούν τα όποια περιθώρια ευελιξίας.

Χαρακτήρισε δε, θεμελιώδους σημασίας την πρόσφατη ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος βοήθειας και υποστήριξε πως αποτελεί «αναγνώριση των προσπαθειών» της χώρας και του ελληνικού λαού.

Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει παράλληλα, ότι ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί την Τρίτη στο βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ επεσήμανε από την πλευρά του, ότι «αν οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν, δεν εφαρμοστούν, δεν θα εφαρμοστούν ούτε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».

Ξεκαθάρισε μάλιστα, πως δεν υπάρχουν περιθώρια για πισωγυρίσματα στις μεταρρυθμίσεις και πως «η Αθήνα πρέπει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, αν θέλει και οι πιστωτές να τηρήσουν το δικό τους μέρος της συμφωνίας».

«Είμαστε υπομονετικοί πιστωτές, αλλά μπορούμε να διακόψουμε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που έχουμε αποφασίσει με την Ελλάδα, αν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν συνεχιστεί ως έχει συμφωνηθεί» προειδοποίησε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε πάντως, ότι οι πρόσφατες συζητήσεις με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον κάνουν να αισιοδοξεί.

Πηγή: naftemporiki.gr


Σχολιάστε εδώ