Ο μεταποιητικός τομέας μοχλός ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας

Ο μεταποιητικός τομέας μοχλός ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας

Τονίζει ο Υπουργός Στ. Πιτσιόρλας στο δείπνο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στη ΔΕΘ

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να αποτελέσει ξανά πρόβλημα για την Ευρώπη», τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, στην επίσημη ομιλία του στο δείπνο που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου, στο Ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς στη Θεσσαλονίκη, με την υποστήριξη του ΣΒΒΕ και του ΣΕΒΕ.

Δελτίο Τύπου

Αναλυτικότερα ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε ότι η συνεισφορά της Ελλάδας στην Ευρώπη θα πρέπει να είναι η γεωγραφική της θέση ως γέφυρα με την Ανατολή – όπως στην περίπτωση της Κίνας έτσι και στην Ινδία – βασισμένη πάντα σε μία κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική. Αναφέρθηκε στην κρίση, χαρακτηρίζοντας την στην ουσία μία κρίση ανταγωνιστικότητας που δεν ήρθε τυχαία, καθώς και στις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν. Τόνισε δε τη σημαντικότητα του χαρτοφυλακίου της βιομηχανίας, προσθέτοντας ότι απουσία του τομέα τής μεταποίησης δεν πρόκειται να υπάρξει μέλλον για την ελληνική οικονομία. Ο κ. Πιτσιόρλας εστίασε στην 4η βιομηχανική επανάσταση, μίλησε για τις συγκλονιστικές εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά και την αναγκαιότητα η Ελλάδα να κατακτήσει αυτόν το στόχο, προκειμένου να μπορέσει να είναι ανταγωνιστική.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο ανοιχτός διάλογος του Αναπληρωτή Υπουργού και των Γενικών Γραμματέων που τον πλαισίωσαν, με τους συμμετέχοντες, πάνω σε στοχευμένα και καίρια ζητήματα, όπως αυτό της απλούστευσης των επενδύσεων, το θέμα των αδειών, των περιβαλλοντικών μελετών και τα προβλήματα στην χωροταξία. Μέρος της συζήτησης αποτελέσαν και τα βιομηχανικά πάρκα και οι χρήσεις γης, ενώ δόθηκε βαρύτητα και στις υποδομές στη Β. Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στο λιμάνι και στη σιδηροδρομική του σύνδεση, καθώς και στην αναβάθμιση των υποδομών του αεροδρομίου.

Από την πλευρά του, ο  Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων, κ. Λόης Λαμπριανίδης, σημείωσε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος συγκέντρωσε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς των επενδυτών, τόσο ως προς τον αριθμό αιτήσεων όσο και σε σχέση με τον προϋπολογισμό των επενδυτικών προτάσεων. H υπαγωγή επενδυτικών έργων στα καθεστώτα ενίσχυσης του νόμου  έχει αρχίσει από τον Ιούλιο και θα ολοκληρωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, έχει ήδη διευθετηθεί το μεγαλύτερο μέρος από τα χιλιάδες εκκρεμή επενδυτικά των προ του 2015 αναπτυξιακών νόμων και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί όλα.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Παναγιώτης Κορκολής, πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά –τουλάχιστον- στην μεταπολιτευτική περίοδο, η χώρα διαθέτει Αναπτυξιακή Στρατηγική στις βασικές γραμμές της οποίας συμφωνεί η πλειοψηφία των κοινωνικών εταίρων. Για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, ελληνική κυβέρνηση μπορεί να σχεδιάσει και να εφαρμόσει τη δική της πολιτική, σεβόμενη βέβαια απολύτως την ανάγκη για δημοσιονομική σταθερότητα. Για πρώτη φορά, επίσης, την τελευταία δεκαετία, συζητάμε για φορολογικές ελαφρύνσεις, μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών και άλλα μέτρα ανακούφισης φυσικών και νομικών προσώπων, αντί για περικοπές μισθών-συντάξεων, πρόσθετους φόρους και επιβαρύνσεις. Σε αυτό το θετικό πλαίσιο, η σημαντική δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία 3,5 χρόνια στο Υπουργείο Οικονομίας για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με όρους βιωσιμότητας και δικαιοσύνης.

Η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής, κα Ευγενία Φωτονιάτα, στην παρέμβασή της ανέπτυξε τη φιλοσοφία και τις προτεραιότητες, πάνω στις οποίες βασίζεται ο σχεδιασμός των δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Ειδική αναφορά έγινε, επίσης, σε σύνολο παρεμβάσεων που συγκροτούν τεχνικές καινοτομίες και λειτουργούν στην κατεύθυνση ουσιαστικής διευκόλυνσης των επενδυτών. Τέλος παρουσιάστηκε ο προγραμματισμός ενεργοποίησης νέων δράσεων μέχρι το τέλος του 2018.

Ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Γιενς Πλέτνερ, στο δικό του χαιρετισμό χαρακτήρισε εξαιρετικές της ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις, αναφέροντας ότι η Γερμανία ήταν το 2017 και θα παραμείνει και στο μέλλον ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας.

Κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη του δείπνου, ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Μιχάλης Μαΐλλης, αναφέρθηκε στην περάτωση των προγραμμάτων προσαρμογής και τη λήξη των μνημονίων, ενώ στην ερώτηση κατά πόσον η Ελλάδα έλυσε οριστικά τα βαθιά ριζωμένα, διαρθρωτικά προβλήματα της και εξουδετέρωσε όλες εκείνες τις παθογόνες αιτίες που δημιούργησαν και συντήρησαν την κρίση, χρησιμοποίησε την επισήμανση που είχε κάνει ο Πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας κ. Jens Weidmann, ότι δηλαδή αυτό δεν είναι το τέρμα, αλλά ένα ορόσημο στον μακρύ δρόμο προς την ανάκαμψη.

Προλογίζοντας τον Αναπληρωτή Υπουργό, ο Πρόεδρος Επιτροπής Βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Στέφανος Τζιρίτης, τόνισε ότι η οικονομία της Ελλάδας αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις και δεν υπάρχει καθόλου καιρός για εφησυχασμό, καθώς τα μηνύματα των αγορών αποδεικνύουν πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση της οικονομίας παρά τη βελτίωση του ΑΕΠ.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής και Μέλος Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, σχολιάζοντας την εκδήλωση τόνισε ότι: «το ζητούμενο είναι πώς θα αφήσουμε οριστικά πίσω μας την κρίση, πώς πολιτικός, επιχειρηματικός και πνευματικός κόσμος θα επικεντρωθούμε σε αυτήν την προσπάθεια με συγκεκριμένες πολιτικές, πράξεις και ενέργειες. Από την πλευρά του το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με πολυσχιδείς δράσεις προσπαθεί να συμβάλλει στο ν’ αλλάξει η χώρα σελίδα. Αναπτύσσει πολύπλευρες πρωτοβουλίες για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων με έμφαση στις παραγωγικές επενδύσεις στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της αγροδιατροφής, της διαχείρισης των απορριμμάτων, της ανακύκλωσης, της τεχνολογίας και του τουρισμού

Την εκδήλωση, η οποία συγκέντρωσε περισσότερους από 160 συμμετέχοντες, τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Γιενς Πλέτνερ, ο Γενικός Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη κ. Walter Stechel, ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας κ. Απόστολος Μακρυκώστας, καθώς και εκπρόσωποι της κεντρικής πολιτικής, της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας, Πρόεδροι φορέων της αγοράς, Πρόεδροι Επιμελητηρίων, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη της επιχειρηματικής κοινότητας.


Σχολιάστε εδώ