Οι κάτοικοι στο Μάτι ξεσπούν: Έμειναν στα λόγια οι βαρύγδουπες εξαγγελίες

Οι κάτοικοι στο Μάτι ξεσπούν: Έμειναν στα λόγια οι βαρύγδουπες εξαγγελίες

Σε 12 μέρες συμπληρώνονται δύο μήνες από τη βιβλική καταστροφή στην Ανατολική Αττική, όπου η φωτιά… εξαφάνισε από τον χάρτη το Μάτι, προκάλεσε 98 θανάτους, άφησε πίσω της 35 τραυματίες και πολλές εκατοντάδες ερείπια, και ακόμα οι κάτοικοι περιμένουν να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για… άμεσα μέτρα, ενισχύσεις, μέτρα ασφάλειας, αποκατάσταση των πληγέντων κ.λπ.

Απ’ όλα όσα είπαν οι αρμόδιοι δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα, ούτε το επίδομα των 5.000 ευρώ δεν έχει δοθεί σε όλους, και αν συνεχισθεί η… αποκατάσταση με τους ίδιους ρυθμούς, δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ!

Οι κάτοικοι, που έμειναν χωρίς τους ανθρώπους τους, χωρίς τα σπίτια τους, χωρίς τις δουλειές τους από τη μια στιγμή στην άλλη, βλέποντας τον πρωθυπουργό με την… κουστωδία του να τους επισκέπτεται για δεύτερη φορά στους δύο μήνες για να τους πει ότι όλα πάνε καλά και ότι σε λίγο η περιοχή θα έχει γίνει… αγνώριστη, ξεσπούν και βροντοφωνάζουν ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμα κανένα έργο αποκατάστασης, η περιοχή εξακολουθεί να μην είναι κατοικήσιμη και οι κίνδυνοι από τις μολύνσεις στο περιβάλλον τον υδροφόρο ορίζοντα και τις πλημμύρες είναι υπαρκτοί και αυξανόμενοι.

Η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων στο Μάτι (ΣΕΚΜΑ), που εκπροσωπεί τους πληγέντες, σε επιστολή της αναφέρει ότι οι υπηρεσίες του κράτους κινούνται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς και τα προβλήματα αντί να μειώνονται, αυξάνονται!

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται στην επιστολή ότι υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι υγείας από την έλλειψη διάγνωσης των επιπτώσεων, ενημέρωσης των κατοίκων και λήψης μέτρων αντιμετώπισης της σοβαρής μόλυνσης του περιβάλλοντος (αέρας, έδαφος, πόσιμο νερό, θάλασσα) από την καύση διαφόρων υλικών. Επίσης υπάρχει κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών από την έλλειψη κάδων και σχεδίου για την αποκομιδή απορριμμάτων, πολλών από αυτά τοξικών (αμίαντος), και την έλλειψη ασφαλούς καθαρισμού των δρόμων, ιδιαίτερα στα σημεία όπου κάηκαν εκατοντάδες οχήματα, αφήνοντας τοξικά κατάλοιπα.

Υψηλός είναι και ο κίνδυνος πλημμυρών από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων που απαιτούνται και τα οποία είναι άμεσης και κατεπείγουσας προτεραιότητας για την προστασία της περιοχής και των κατοίκων της εν όψει των αναμενόμενων βροχών λόγω της έναρξης της φθινοπωρινής περιόδου. Υπαρκτός ο κίνδυνος ατυχημάτων, κλοπών και επιθέσεων προς τους κατοίκους από την έλλειψη δημόσιου φωτισμού (ακόμα και στη λεωφόρο Μαραθώνος).

Όσον αφορά τις οικονομικές ενισχύσεις, στην επιστολή τονίζονται τα εξής:
«Δεν έχουν λάβει ακόμη όλοι οι δικαιούχοι πληγέντες από τη φωτιά κάτοικοι στο Μάτι τα χαρακτηριζόμενα ως πρώτης ανάγκης οικονομικά επιδόματα για την προσωρινή ανακούφιση και κάλυψη των αναγκών τους.

Δεν έχει εκδοθεί νομοθετική διάταξη για τη φροντίδα και οικονομική ενίσχυση των δεκάδων εγκαυματιών και λοιπών ασθενών που είτε εξακολουθούν να βρίσκονται στα νοσοκομεία είτε χρήζουν κατ’ οίκον νοσηλείας, οι οποίοι έχουν αφεθεί στην τύχη τους».

Νέα μήνυση από συγγενείς θυμάτων
Στο μεταξύ και νέα μηνυτήρια αναφορά κατέθεσαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών οι συγγενείς 16 θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, ζητώντας την τιμωρία των υπευθύνων για τα αδικήματα της έκθεσης σε κίνδυνο και της ανθρωποκτονίας από αμέλεια καθώς και του εμπρησμού από αμέλεια.

Η μήνυση στρέφεται κατά του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, του δημάρχου Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελου Μπουρνούς, των αρμοδίων αξιωματικών της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ και κατά των υπευθύνων του Λιμενικού Σώματος για την περιοχή της Ραφήνας και του Μαραθώνα.

«Δυστυχώς, οι άνθρωποί μας βρήκαν τραγικό θάνατο, πλήρως εγκαταλελειμμένοι τόσο από την περιφέρεια και τους δήμους όσο και από την Πυροσβεστική και τη Αστυνομία, αλλά και τους απλούς κατά τον νόμο αρμοδίους και υπεύθυνους και αυτό έγινε κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας σχετικά με την Πολιτική Προστασία», ισχυρίζονται στη μηνυτήρια αναφορά τους οι συγγενείς των θυμάτων.

Το τραγικότερο όλων είναι, σύμφωνα με τους μηνυτές, πως ενώ υπήρχε προειδοποίηση μεγάλης πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά στην Κινέττα και δόθηκε εντολή να μετακινηθούν εκεί όλα τα πυροσβεστικά οχήματα.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι στις 16:30, που εκδηλώθηκε η φωτιά στο Νταού Πεντέλης, δεν υπήρχαν πυροσβεστικά μέσα για να επέμβουν άμεσα και να τη σβήσουν κατά την έναρξή της.

Φωτο: parapolitika.gr


Σχολιάστε εδώ