Δεν πείθει ο Κυριάκος

Δεν πείθει ο Κυριάκος

-Άγχος στη ΝΔ για τις δημοσκοπήσεις, που δεν δίνουν αέρα

Δημοσκοπικό… άγχος έχει καταλάβει τα ηγετικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εν όψει των ερευνών, των πρώτων μετά τη θερινή περίοδο, που θα δουν το φως της δημοσιότητας, εκτός απροόπτου αμέσως μετά τη ΔΕΘ. Πάντως τα πρώτα στοιχεία δεν δικαιώνουν σε καμιά περίπτωση τις προσδοκίες τους για ανοδική πορεία, στον απόηχο σειράς σημαντικών γεγονότων, που λογικά θα έπρεπε να επηρεάσουν την κρίση των πολιτών.

Η απήχηση της παράταξης παραμένει στα ίδια πάνω-κάτω επίπεδα, ενώ η αύξηση της συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως αποτέλεσμα τη σμίκρυνση της διαφοράς, που παρά ταύτα παραμένει καθαρή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, γεγονότα όπως, π.χ., οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, με τους 98 μάλιστα νεκρούς, δεν φαίνεται να είχαν σημαντική επίδραση στη στάση των πολιτών. Ή δεν στάθηκαν αφορμή ούτως ώστε ένα τμήμα τους να μεταβάλει άποψη ως προς την επιλογή που θα κάνει στις επόμενες εκλογές. Κάτι που είναι λογικό να προκαλεί απογοήτευση στα ηγετικά στελέχη της παράταξης, που εκτιμούσαν (ήλπιζαν για την ακρίβεια) ότι η αδράνεια και η ανικανότητα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών θα έστρεφε τον κόσμο κατά της κυβέρνησης.

Το δεύτερο συμπέρασμα που προκύπτει από τις εν εξελίξει έρευνες είναι ότι η Νέα Δημοκρατία δυσκολεύεται να πείσει ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας ότι έχει εναλλακτική πολιτική πρόταση για τη χώρα, που είναι εφαρμόσιμη και θα βελτιώσει την καθημερινότητα των ανθρώπων. Αντίθετα, σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. Ασφαλιστικό) οι προτάσεις της εγείρουν ανησυχίες. Σε ορισμένα ζητήματα εντός της Νέας Δημοκρατίας υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και σε κάποια άλλα (αύξηση κατώτατου μισθού κ.ά.) ο Κυρ. Μητσοτάκης δείχνει να… τρέχει πίσω από τον Αλ. Τσίπρα!

«Διώχνουν κόσμο»
Εξίσου σοβαρό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Νέα Δημοκρατία με τους αναποφάσιστους, που σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις κινούνται λίγο πάνω από το 20%, ποσοστό που μπορεί να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα. Η διείσδυση της παράταξης στους αναποφάσιστους παραμένει χαμηλή, κάτι που αποδίδεται στο γεγονός ότι στη μεγάλη πλειονότητά τους πρόκειται για απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Η ιδέα να μετακινηθούν προς τη Νέα Δημοκρατία δεν είναι ιδιαιτέρως ελκυστική, στη φάση αυτή τουλάχιστον.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δημοσκόπων, αποτρεπτικά για τους συγκεκριμένους ψηφοφόρους δρα η παρουσία, και δη στην πρώτη γραμμή, στελεχών όπως ο Άδ. Γεωργιάδης, ο Μ. Βορίδης κ.ά. Μπορεί να συσπειρώνουν σε σημαντικό βαθμό τους δεξιούς ψηφοφόρους, αλλά αντιμετωπίζονται με δυσπιστία και άρνηση από ψηφοφόρους που κινούνται σε άλλους πολιτικούς χώρους. Η άποψη των δημοσκόπων είναι ότι οι αναποφάσιστοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους θα αποφασίσουν παραμονές των εκλογών.

Στην Πειραιώς, πά­ντως, οχυρώνονται πίσω από την… παλαιά θεωρία, βάσει της οποίας οι αναποφάσιστοι πάνε με τον νικητή, και δηλώνουν αισιόδοξοι για το τελικό αποτέλεσμα.


Σχολιάστε εδώ