Αφήνουν αβοήθητους τους ψαράδες μας στα χέρια των Τούρκων!

Αφήνουν αβοήθητους τους ψαράδες μας στα χέρια των Τούρκων!

Που μπαίνουν στα χωρικά μας ύδατα ανενόχλητοι, απειλούν τα ελληνικά αλιευτικά και τους παίρνουν τα δίχτυα με τα ψάρια

Από τις 17 Αυγούστου το «Π» είχε αποκαλύψει τα σχέδια των Τούρκων, αλλά τα αρμόδια υπουργεία… αγρόν ηγόραζον

Ένας ακήρυκτος πόλεμος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο Αιγαίο μεταξύ τούρκων ψαράδων, που μπαίνουν στα χωρικά μας ύδατα και ψαρεύουν ανενόχλητοι, και Ελλήνων, οι οποίοι είναι απροστάτευτοι από τις λιμενικές αρχές αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό!

Την ίδια στιγμή οι τούρκοι ψαράδες, συνεπικουρούμενοι από πολεμικά τους πλοία, κυνηγούν τα ελληνικά αλιευτικά, πυροβολούν τα πληρώματά τους, τους βρίζουν, τους απειλούν και τους παίρνουν τα δίχτυα με όλα τα ψάρια που έχουν πιάσει! Κι όλα αυτά σε ελληνικά ύδατα, με το κράτος να παρακολουθεί απαθές, χωρίς να ασκεί τα κυριαρχικά του δικαιώματα και με τους ψαράδες μας να βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής, γιατί χάνουν τα δίχτυα τους και την ψαριά τους.

Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο, 36 έλληνες ψαράδες, που διαθέτουν αλιευτικά σκάφη και βλέπουν ότι αν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση θα βρεθούν στη… φυλακή για χρέη και θα μείνει ολόκληρο το Αιγαίο στα χέρια των τούρκων αλιέων, έστειλαν εξώδικη διαμαρτυρία στην κυβέρνηση που κοινοποιείται στις εισαγγελικές αρχές, με την οποία την καλούν να εφαρμόσει τον νόμο για να τους προστατεύσει.

Ζητούν δε από τις εισαγγελικές αρχές να εφαρμόσουν το άρθρο 401 του Ποινικού Κώδικα, που προβλέπει συλλήψεις, πρόστιμα και κατασχέσεις σκαφών για όσους παραβιάζουν τα χωρικά μας ύδατα και μπαίνουν παράνομα στη χώρα. Επιπλέον ζητούν να συλλαμβάνονται οι τούρκοι ψαράδες που τους πυροβολούν.

Η επίσημη απάντηση την οποία έχουν λάβει οι έλληνες κυβερνήτες των αλιευτικών σκαφών και οι αλιείς από τα αρμόδια όργανα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είναι, σύμφωνα πάντα με την εξώδικη καταγγελία, ότι, «δυστυχώς, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, λόγω του φόβου κλιμάκωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».


Το υπουργείο Ναυτιλίας σήκωσε τα χέρια


«Αντί να αποτρέψουν και να συλλάβουν τους, επί σειρά ετών, παράνομα λυμαίνοντες τα ελληνικά χωρικά ύδατα τούρκους αλιείς, μένουν απλά παρατηρητές και έτσι τα τουρκικά σκάφη “κερδίζουν” αλιευτικά πεδία όλο και πιο δυτικά, κυρίως προς την ηπειρωτική Ελλάδα», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Οι τούρκοι κυβερνήτες των αλιευτικών σκαφών δεν διστάζουν να ρίξουν δίχτυα σε αποστάσεις μικρότερες ακόμη και του ενός μιλίου αλλά και σε πολλές των περιπτώσεων του μισού μιλίου, μη σεβόμενοι την οριοθέτηση της θαλάσσιας οριογραμμής μεταξύ των δύο χωρών (Ελλάδας – Τουρκίας).

Να σημειώσουμε ότι αυτή η εκδοχή δεν είναι κάτι καινούργιο. Από τις 17 Αυγούστου το «Π» είχε δημοσιεύσει άρθρο του πρώην δημάρχου Καλύμνου Δημ. Διακομιχάλη, στο οποίο ανέφερε με κάθε λεπτομέρεια τις μεθοδεύσεις αυτές των Τούρκων που αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν τετελεσμένα στο Αιγαίο και να αλλάξουν το ισχύον status quo.

Μάλιστα, ο Δημ. Διακομιχάλης τόνιζε στο άρθρο του ότι τα τουρκικά αλιευτικά που κάνουν ρεσάλτα και πειρατικές ενέργειες στα χωρικά μας ύδατα, πέραν της κάλυψης των τουρκικών πολεμικών, παίρνουν και δωρεάν καύσιμα για τις ενέργειές τους αυτές, γιατί εξυπηρετούν εθνικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας!
Αν όλα αυτά, τα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Ναυτιλίας δεν τα αξιολογούν ως απειλή και δεν αντιδρούν, τότε, κυριολεκτικά, είναι μακριά νυχτωμένα, για να μην πούμε τίποτε χειρότερο.


Σχολιάστε εδώ