Υπό το βλέμμα των δανειστών και των αγορών

Υπό το βλέμμα των δανειστών και των αγορών

…οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ 

-Στην Αθήνα αύριο οι «θεσμοί» – Αρχίζει η «Ιερά Εξέταση»

Υπό το… άγρυπνο βλέμμα των δανειστών αλλά και των α­γορών μίλησε ο Αλ. Τσίπρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Τις προηγούμενες ημέρες, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, υπήρχε έντονη ανησυχία όσον αφορά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και κατά πόσο αυτές θα απέκλιναν από τα συμφωνηθέντα.

Ταυτόχρονα προειδοποιούσαν ότι δεν πρέπει να γίνει κάτι που θα κάνει ζημιά και θα θέσει σε κίνδυνο την πορεία της οικονομίας και της χώρας. Τις ανησυχίες τους αυτές εξέφρασαν στον Ευκλ. Τσακαλώτο αρκετοί υπουργοί Οικονομικών στο πλαίσιο των εργασιών του Eurogroup της Παρασκευής. Από την πλευρά του εκείνος τους διαβεβαίωσε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και πως οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα ήταν εντός πλαισίου.

Κυρίαρχο θέμα συζήτησης η περικοπή των συντάξεων, που βάσει της συμφωνίας πρέπει να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2019. «Είναι θέμα εμπιστοσύνης να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα», τόνιζαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ενώ υπογράμμιζαν ότι η περικοπή των συντάξεων εντάσσεται στο ίδιο πακέτο με την ελάφρυνση του χρέους.

Ωστόσο στην κυβέρνηση αισιοδοξούν ότι θα καταφέρουν να πείσουν τους δανειστές είτε για τμηματική εφαρμογή του μέτρου είτε για αναβολή διάρκειας ενός εξαμήνου. Βασικό τους όπλο τα υψηλά πλεονάσματα που έχουν επιτευχθεί. Μάλιστα υπολογίζουν ότι στο τέλος του 2018 το πλεόνασμα θα έχει φτάσει το 4%, πάνω από το όριο του 3,5%, για το οποίο υπάρχει η δέσμευση.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η συμφωνία που προβλέπει μείωση των συντάξεων έγινε το 2017, όταν η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας ήταν χειρότερη συγκριτικά με σήμερα. Σημειωτέον ότι αύριο (Δευτέρα) φτάνει στην Αθήνα κλιμάκιο των δανειστών προκειμένου να διενεργήσει λεπτομερείς ελέγχους όσον αφορά την πορεία της οικονομίας και κατά πόσο τηρούνται τα συμφωνηθέντα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά θα θέσει θέμα μη εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου, αν και η όποια αλλαγή στη στάση των δανειστών θα αποφασιστεί σε υψηλότερο επίπεδο.


Σχολιάστε εδώ